
Tips som lindrar ditt barns förkylning
Ta ditt barns förkylningssymtom på allvar! Näsan och ögonen rinner, huvudet värker och kroppen är tung och trött. Det finns mycket du kan göra för att lindra.
Hösten är i full gång med allt vad det innebär av skolstart, träningar och kompishäng. På köpet brukar även ett koppel av förkylningar komma. Eftersom förkylning orsakas av virus går den inte att bota med till exempel antibiotika. Kroppen måste läka själv men den kan behöva hjälp med att lindra symtomen. En misskött förkylning kan i värsta fall gå över till att bli en bakterieinfektion som lunginflammation.
– Vila och vätska är viktigast, säger Linnéa Sjödin, apotekare och farmacispecialist. Se till att barnet dricker mycket, särskilt om det har feber. Vatten är alltid rätt. Saft funkar också. Det finns även vätskeersättning med god smak för både spädbarn och äldre barn. Många gamla huskurer och husmorstips mot förkylning är också bra. Varm mjölk, gärna med en klick honung i om barnet är över ett år, kan kännas skönt vid halsont.
Nässpray, koksalt och klossar under sängbenen
– Det kan också lindra att sova med huvudet högt för att göra det lättare att andas, säger Linnéa. Att bulla upp med kuddar funkar dock sällan särskilt bra för barn. I stället kan man sätta klossar under benen på sängens huvudända. För barn över ett år finns avsvällande nässpray (till exempel Xylometazolin ABECE eller Nasoferm) som kan vara bra att ta om det är tjockt i näsan innan läggdags. Det finns även nässpray med koksaltlösning för att lösa upp och rensa torkat eller tjockt snor. Den kan användas av såväl spädbarn som äldre barn. En nässug är bra att ha hemma till de mindre barnen som inte kan snyta sig själva. Hostmedicin med Bromhexin kan provas för att lösa slemmig hosta.
Torr inomhusluft är heller inte skönt för irriterade slemhinnor. Förr brukade man ställa en skål vatten på kaminen eller elementet för att höja luftfuktigheten. I dag finns effektiva luftfuktare att köpa.
Vädra ofta, tipsar Linnéa. Frisk luft är skönt när man är förkyld och absolut inte farligt så länge man inte blir nerkyld.
Linnéa Sjödin, apotekare och farmacispecialist
Ett annat bra tips är att använda mjuka engångsnäsdukar, ett hygieniskt alternativ som minskar risken för sår under näsan. Tvätta händerna ofta på hela familjen och använd gärna handsprit för att begränsa smittospridning.
En bra örontermometer eller febertermometer som enkelt läggs mot pannan underlättar, både för barnet och dig själv. Då kan du till och med ta tempen när barnet sover.
– Ge inte febernedsättande i onödan om barnet är piggt. Låt allmäntillståndet styra. Självklart är det okej att leka om man orkar, men det betyder inte att man är tillräckligt frisk för att vara på dagis eller i skolan. För att bli frisk är det viktigt att kunna vila när man vill. Barn är ofta bra på att styra det där själva om man inte stressar dem, avslutar Linnéa.
5 tips för att lindra förkylningen
- Vädra ofta.
- Använd nässpray för att göra andningen lättare.
- Se till att barnet håller huvudet högt när det sover.
- Tvätta händerna ofta på alla i familjen.
- Se till så att barnet dricker ordentligt, speciellt vid feber.
Taggar: förkylning