Taggar: förkylning

Barn och förkylning

Ta ditt barns förkylningssymtom på allvar! Näsan och ögonen rinner, huvudet värker och kroppen är tung och trött. Det finns mycket du kan göra för att lindra.

             

Eftersom förkylning orsakas av virus går den inte att bota med till exempel antibiotika. Kroppen måste läka själv men den kan behöva hjälp med att lindra symtomen. En misskött förkylning kan i värsta fall gå över till att bli en bakterieinfektion som lunginflammation.

Vila och vätska är viktigast, säger Catharina Claesson, leg. apotekare på Apotek Hjärtat. Se till att barnet dricker mycket, särskilt om det har feber. Vatten är alltid rätt. Saft funkar också. Det finns även vätskeersättning med god smak för både spädbarn och äldre barn. Många gamla huskurer och husmorstips mot förkylning är också bra. Varm mjölk, gärna med en klick honung i om barnet är över ett år, kan kännas skönt vid halsont.

Nässpray, koksalt och klossar under sängbenen

– Det kan också lindra att sova med huvudet högt för att göra det lättare att andas, säger Catharina. Att bulla upp med kuddar funkar dock sällan särskilt bra för barn. I stället kan man sätta klossar under benen på sängens huvudända. För barn över ett år finns avsvällande nässpray, till exempel Xylometazolin ABECE eller Nasoferm som kan vara bra att ta om det är tjockt i näsan innan läggdags. Det finns även nässpray med koksaltlösning för att lösa upp och rensa torkat eller tjockt snor. Den kan användas av såväl spädbarn som äldre barn. En nässug är bra att ha hemma till de mindre barnen som inte kan snyta sig själva. Hostmedicin med Bromhexin kan provas för att lösa slemmig hosta.

Torr inomhusluft är heller inte skönt för irriterade slemhinnor. Förr brukade man ställa en skål vatten på kaminen eller elementet för att höja luftfuktigheten. I dag finns effektiva luftfuktare att köpa.

"

Vädra ofta, tipsar Catharina. Frisk luft är skönt när man är förkyld och absolut inte farligt så länge man inte blir nerkyld.

Catharina Claesson, leg. apotekare

 

Ett annat bra tips är att använda mjuka engångsnäsdukar, ett hygieniskt alternativ som minskar risken för sår under näsan. Tvätta händerna ofta på hela familjen och använd gärna handsprit för att begränsa smittospridning.

En bra örontermometer eller febertermometer som enkelt läggs mot pannan underlättar, både för barnet och dig själv. Då kan du till och med ta tempen när barnet sover.

– Ge inte febernedsättande i onödan om barnet är piggt. Låt allmäntillståndet styra. Självklart är det okej att leka om man orkar, men det betyder inte att man är tillräckligt frisk för att vara på dagis eller i skolan. För att bli frisk är det viktigt att kunna vila när man vill. Barn är ofta bra på att styra det där själva om man inte stressar dem, avslutar Catharina.

 

Tips för att lindra ditt barns förkylning

  • Vädra ofta.
  • Använd nässpray för att göra andningen lättare.
  • Att barnet sover med huvudet högt.
  • Tvätta händerna ofta på alla i familjen.
  • Se till så att barnet dricker ordentligt, speciellt vid feber.

 

Träffa läkare online

Om ditt har förkylning och blir kraftigt sämre eller om förkylningen blir ovanligt långdragen är du välkommen att kontakta Min Doktor.

Bra att ha hemma


Taggar: förkylning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.