Taggar: hudvård , torr hud , vinter

Så slipper du torr hud under vintern

Vinterluften gör att många behöver ta hand om huden lite extra. Med rätt dusch- och hudkrämer slipper du besvär orsakade av torr hud, som att huden känns lättirriterad och kliar.

En torr hud har inte tillräckligt av de fuktighetsbevarande ämnen som brukar finnas i huden naturligt. Den skyddande fetthinnan kan också ha tunnats ut så att fukt lättare dunstar bort. Ofta blir problemen värre på vintern när luften är torrare både inom- och utomhus. Kanske känner du igen att huden stramar, särskilt efter ett bad? Eller att den känns fnasig, röd eller oelastisk över lag? Det är tecken på en fuktfattig hud. Om du duschar och badar mindre minskar problemen. Ett annat tips är att klappa dig torr med handduken i stället för att gnugga. I övrigt går det att slippa besvären med rätt duschprodukter och en mjukgörande och återfuktande hudkräm som används regelbundet. Mjukgörande kräm som innehåller fuktbindande ämnen som karbamid är bra mot torr hud och klåda. Hudkrämer med glycerin svider inte och passar bra för barn.  

Smarta tips för att motverka torr hud

Det är en myt att huden blir torrare ju mer du smörjer. Tvärtom! Ju mjukare den är desto bättre står den emot vinterns tuffa förhållanden. Så här slipper du torr hud under vinterhalvåret:

 • Använd dusch- och badolja eller tvättkräm. Olja löser upp smuts utan att torka ut och bevarar hudens smidighet.  
 • Rengöringslotion är rätt val om du har torr hud i ansiktet. Om du ändå vill använda tvål ska den vara mild och oparfymerad.  
 • Välj en lotion om du vill ha en produkt som snabbt tränger in i huden. Den är fuktighetsbevarande men inte lika fet som en hudkräm. Hudkrämer är tjockare i konsistensen. Du behöver inte smörja lika ofta som med en lotion. 
 • Kliar det? Försök att stå emot suget att klia och smörj dig med en mjukgörande kräm flera gånger om dagen. Värme kan göra klådan värre så klä dig svalt och sov med öppet fönster.  

 

4 fakta om huden

 1. 1
  Med en yta på nästan två kvadratmeter är huden kroppens största organ.
 2. 2
  Huden skyddar mot bland annat bakterier och virus, förhindrar att man förlorar för mycket vätska och bildar D-vitamin med solens hjälp. 

 3. 3
  Huden består av tre lager: över-, läder- och underhud. Överhuden är den synliga delen som ofta är tjock på de delar av kroppen där huden slits mycket, som på fotsulan. Tunnast är huden på ögonlocken. Problem med torr hud kan man få i princip var som helst på kroppen.
 4. 4

  När vi är stressade frigörs ämnen, bland annat stresshormonet kortisol, som påverkar huden negativt. Stress kan förvärra hudproblem som akne, psoriasis och eksem.

   

Ett urval av produkter vid torr hud


Taggar: hudvård , torr hud , vinter

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.