Stor guide: Aktiva ingredienser i hudvård

Aktiva ingredienser kan göra stor skillnad i din hud men också kännas förvirrande. Vilken ingrediens har egentligen vilken effekt? Låt oss guida dig till ett lite skönare du med hjälp av aktiva ingredienser.

Din hudvård är full av ingredienser som hjälper huden att må och kännas bättre, som till exempel fuktgivande och skyddande komponenter. En särskild grupp hudvårdsprodukter som får allt mer uppmärksamhet är hudvård med så kallade aktiva ingredienser. Enkelt uttryckt är aktiva ingredienser ämnen som kan göra skillnad i huden, som att dämpa fina linjer, ge en ökad lyster eller bleka pigmentfläckar. 

"

Är du i behov av att förstärka din hudvård och vill jobba lite mer resultatinriktat så finns det en hel djungel av spännande hudvårdsprodukter, säger Mathilda Bergkvist som är utbildad hudterapeut och chef för försäljningsutveckling på Apotek Hjärtat.

De vanligaste aktiva ingredienserna

Det finns en mängd olika aktiva ingredienser men de vanligaste är de exfolierande syrorna AHA, BHA samt PHA samt rynkbekämpande retinol, barriärstärkande niacinamide, pigmentblekande C-vitamin och kollagenstimulerande peptider.

– AHA-syra och den lite mildare PHA-syran är perfekta ingredienser i till exempel ansiktsvatten, peelpads och serum. Syrans främsta egenskaper är att avlägsna förbrukade hudceller, vilket i sin tur förebygger torr hud. Den kan också reducera fina linjer och rynkor och är ett måste för dig som vill ha en fräsch lyster. Niacinamide är också en favorit som är aktiv mot förstorade porer och förstärker hudens naturliga elasticitet, säger Mathilda Bergkvist.

 

Börja försiktigt

Om du är ovan med hudvårdsprodukter med syror, är det viktigt att fasa in användadet långsamt för att inte skada huden. Börja med svagare formuleringar som du testar max ett par dagar i veckan. Komplettera med solskydd under dagtid för att skydda mot UV-ljus.

Kan jag kombinera olika aktiva ingredienser för att få en ännu bättre effekt?

– Skynda långsamt och vänj in aktiv hudvård. Det handlar inte om hur många produkter du har utan att du har rätt produkter för just dig. Är du osäker på om två aktiva produkter kan kombineras så är mitt tips att använda den ena på morgonen och den andra i din kvällsrutin.

Finns det några aktiva ingredienser som inte går att använda tillsammans?

– Olika syramärken ska generellt inte kombineras med varandra då pH-värdet och syrornas koncentration skiljer sig åt men annars finns det egentligen inte något big no-no. Stressa inte din hud med för många aktiva ingredienser, för då reagerar den genom rodnad och irritation. Känner du din hud och dina varumärken så kan du testa dig fram, det viktiga är att du tar hänsyn till din hudtyp, ditt hudtillstånd och självklart UV-exponering, eftersom att aktiva ingredienser kan göra huden extra solkänslig (läs instruktionerna för att få veta vad som gäller för dina produkter). Och våga testa dig fram till vad som passar dig bäst!

Litet lexikon: Aktiva ingredienser

AHA-syra
Samlingsnamn på syror som har en exfolierande (peeling utan korn) och utjämnande effekt.

BHA-syra
Exfolierande syra som har god effekt på fina linjer, akne och pigmenteringar.

PHA-syra
Mildare syra som tar bort döda hudceller och binder fukt i huden.

Retinol
Erkänd anti age-ingrediens som verkar utslätande och pigmentblekande. Kombinera alltid med solskydd på dagen.

Niacinamide
Förbättrar hudens barriärfunktion, har en fin effekt på hudens struktur och kan hålla sebumproduktionen i schack. Motverkar förstorade och tilltäppta porer.

C-vitamin
Skyddande antioxidant som verkar mot pigmenteringar och fina linjer samt ger huden fin lyster.

Peptider
Aminosyror som verkar på många olika sätt, bland annat kollagenstimulerande.

Populära produkter med aktiva ingredienser


Taggar: hudvård , syror , anti age , ansiktsvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.