K-beauty - hudvård på koreanskt vis!

Koreansk hudvård är långt mer avancerad än vår västerländska. De använder ofta en klassisk 10-stegs-rutin, men det finns faktiskt ännu fler steg. I den här artikeln går vi igenom 14 steg, så att du kan se vad som passar dig och skräddarsy din egen koreanska hudvårdsrutin.

Koreanska hudvårdsrutiner började för några år sedan sprida sig i Europa. Vi använder fler, och mer avancerade, hudvårdsprodukter varje dag i jakten på en välmående, återfuktad och fräsch hud.

Den genomsnittliga sydkoreanskan använder 10–17 hudvårdsprodukter dagligen, där rengöring är en stor del av dem. Rengöringen är nämligen hjärtat i K-beauty, som är en förkortning av Korean Beauty. Det beror på att traditionella rengöringsrutiner är en del av kulturen i flera asiatiska länder.

I den koreanska hudvårdsrutinen ingår dubbel ansiktsrengöring och exfoliering följt av rengörande vatten och vårdande essens. Sedan ligger fokus på behandlande, ofta högteknologiska, produkter som serum, boosters, ampuller och ansiktsmasker för olika behov. Din vanliga creme för dag och natt samt ögoncreme följs upp av UV-skydd dagtid och reparerande sovmask nattetid.

Lugn – du behöver inte använda alla produkter varje dag. Välj de hudvårdsprodukter som din hy behöver just nu.

Populära K-beauty produkter

1. Oljebaserad ansiktsrengöring

En oljebaserad ansiktstvätt löser effektivt upp både makeup och feta orenheter som exempelvis hudens överskott av talg. Produkttips: The Skin House Essential Cleansing Oil 150 ml

2. Vattenbaserad ansiktsrengöring

Vattenbaserad ansiktsrengöring tvättar bort rester av makeup, smuts och den oljebaserade rengöringen. Det är också nu du kommer åt att rengöra dina porer och din hud ordentligt – och inte bara tvättar bort sminket – eftersom överflödig talg, feta orenheter och makeup redan har tvättats bort med hjälp av den oljebaserade rengöringen. Produkttips: It’S SKIN MangoWhite Bubble Foam Cleanser 150 ml.

3. Exfoliering

Exfoliering tar bort döda hudceller från hudytan och stimulerar cellförnyelsen. Du får en jämnare och lenare hy med fräsch lyster. Väljer du en peeling som är baserad på syra, enzymer eller korn räcker det att peela ansiktet 1–2 gånger i veckan. Vill du exfoliera huden varje dag, eller har en känsligare hy, är en mildare mjölk- eller gelbaserad peeling att föredra. Produkttips: SHILLS Black Gel Mask 150 ml.

4. Ansiktsvatten

Balansera hudens pH-värde med ett rengörande ansiktsvatten. Applicera på en bomullsrondell och svep över ansiktet. Det gör huden redo för efterföljande hudvård så du kan få större effekt av dina produkter. Produkttips: E Nature Squeeze Green Watery Toner 150 ml.

5. Essence

En essens, eller essence water som det också kallas, är ett ansiktsvatten vars primära egenskap är vård snarare än rengöring. De har ofta en aningen tjockare gelkonsistens jämfört med ett rengörande ansiktsvatten – mer som ett serum. Häll några droppar i handflatorna och klappa in i ansiktet. Produkttips: Missha Time Revolution The First Treatment Essence 150 ml.

6. Treatment

Ansiktsmask eller behandlande produkt i exempelvis gelform som fokuserar på specifika behov, så som att förebygga blemmor, torr och glåmig hud eller andra problem. Perfekt komplement i din hudvård när du vill fokusera på ett visst problem eller behov. Produkttips: It’S SKIN Power 10 Formula PO Sheet Mask 25 ml.

7. BHA- och AHA-syra

Något som kännetecknar koreanska hudvårdsprodukter är hög teknologi. Där ingår bland annat ingredienser som BHA- eller AHA-syra, den förstnämnde är fettlöslig och den andra är vattenlöslig. Vad de båda syrorna har gemensamt är att de exfolierar huden. BHA-syra är med andra ord effektiv för en fetare hudtyp, och AHA-syra passar bra för en normal till torr hudtyp. Återfinns ofta i vissa rengörande produkter som ansiktsvatten, peelings och ansiktsmasker. Produkttips: Missha Real Solution Tencel Brightening Sheet Mask 25 g

8. Serum

Serum är koncentrerad hudvård som kan nå djupare ned i huden och ge extra effekt. Ofta med specifika egenskaper så som balanserande, anti-age, återfuktande, porförminskande, vitaminboost och så vidare. Produkttips: It’S SKIN Power 10 VC Effector Serum 30 ml.

9. Sheet mask

Den här typen av ansiktsmask är i arkform, engångsförpackade, färdigdoserade med ingredienser som dränker in huden med olika vårdande egenskaper efter behov. Förutom att en sheet mask är smidig att använda – du behöver inte skölja av den – så har de ofta förmågan att ”kapsla in” aktiva ingredienser i huden vilket kan ge ökad effekt av din hudvård. Produkttips: Kocostar Slice Mask Sheet Watermelon 20 ml.

10. Ansiktsolja

Koncentrerad hudvård med mycket återfuktande eller näringsgivande egenskaper. Passar oftast bäst på en mer torr eller mogen hy, men det finns ansiktsoljor som fungerar utmärkt även för en fetare hudtyp som också behöver mycket näring eller fukt. Produkttips: The Skin House All About Oil 30 ml

11. Emulsion

Emulsion betyder blandning, så egentligen är alla sorters krämer en emulsion. Det finns oljebaserade emulsioner då vatten blandas i olja, och så finns det vattenbaserade emulsioner där olja blandas i vatten. Vilken typ av emulsion du väljer beror på vilken kondition din hud är i, vilken effekt du söker eller vilka behov din hudtyp har. Produkttips: Holika Holika Black Snail Repair Emulsion 160 ml

12. Ögoncreme

Ögoncremens konsistens och innehåll är anpassad efter den tunna och känsliga huden vid ögonpartiet. De är skonsamma och absorberas lätt av huden, samtidigt som de ofta har förmågan att minimera torrhetslinjer eller dämpa irritation. Produkttips: It’S SKIN Hyaluronic Acid Moisture Eye Cream 25 ml.

13. Lotion

Den lotion vi menar i det här fallet är en tunnare ansiktscreme. De finns för olika behov och hudtyper, och passar bra för dig som föredrar hudvård som är lättare i konsistensen och absorberas snabbt av huden. Produkttips: E Nature Birch Juice Hydro Cream 52 ml.

14. Dagcreme / Nattcreme

Både dagcreme och nattcreme finns för olika behov och hudtyper. Den stora skillnaden är att dagcremen ofta har skyddande och uppiggande egenskaper medan nattcremen ofta innehåller ingredienser som kan verka reparerande och uppbyggande i huden.

Produkttips dagkräm: It’S SKIN Hyaluronic Acid Moisture Cream 50ml.

Produkttips nattkräm: E Nature Birch Juice Hydro Sleeping Pack 75 ml.

Dagtid: UV-skydd

Solens UVA-strålar är en stor orsak till hudens åldrande. Om du inte har en SPF i din dagcreme är solskyddsfaktor ett bra komplement när du exponerar huden för solen i vardagen. När du solbadar bör du alltid ha solskyddsfaktor. Produkttips: Missha All Around Safe Block Sun Milk SPF50+/PA++++ 40 ml.

Nattetid: Sovmask

Sovmasken för ansiktet ger huden mer intensiv vård än din vanliga nattcreme. Byt ut din nattcreme mot en sovmask 1–2 gånger i veckan för extra effekt. Eller använd sovmasken varje natt under en period som en vårdande kur för huden. Produkttips: Missha Super Aqua Cell Renew Snail Sleeping Mask 110 ml


Taggar: ansiktsvård , hudvård , k-beauty
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.