Taggar: ansiktsvård , syror , retinol

Vad är retinol – och vad gör det i hudvård?

Retinol är ett populärt ämne inom hudvård tack vare dess eftertraktade egenskaper. Vi reder ut vad retinol är för något och vilken verkan det har som ingrediens i hudvårdsprodukter.

Du har säkert redan hört talas om ingrediensen, men vad är retinol egentligen? Retinol är en effektiv A-vitamin som tack vare dess mycket små molekyler enkelt kan penetrera huden och nå långt ner i våra hudlager. När molekylerna tas upp av huden förvandlas de till A-vitaminsyra, som har positiva egenskaper när det kommer till exempelvis akne, psoriasis, solskador eller rynkor.

Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. I samlingen ingår tretinoin (syra), retinol palmitat (ester) och retinal (aldehyd). De är alla A-vitaminer men har olika kemiska sammansättningar. Tretinoin är den starkaste och mest effektiva av retinoider som används i receptbelagda läkemedel och behandlingar mot akne, pigmentfläckar och rynkor. Retinol är den form av A-vitamin som är något mildare än tretinoin och därmed får användas i icke receptbelagd hudvård.

Hudvård som innehåller retinol

Retinol är den hudvårdsingrediens vars popularitet grundar sig i dess starka effekt. Det är en så kallad cellkommunicerande ingrediens, vilket betyder att den kan bidra till att få en åldrad hudcell att bete sig  mer som en ung och frisk hudcell. Retinol stimulerar produktionen av kollagen och elastin. I sin tur kan det leda till en mer spänstig och mjuk hud med minskad synlighet av rynkor.

Då Retinol ökar hudens cellförnyelse kan det på så sätt även reducera hudpigmentering orsakad av solskador. Det reglerar också hudens talgproduktion och kan motverka orenheter i huden. Därför finns retinol ofta i produkter mot akne eller hudvård för fet hy.

Tänk på att retinol är en stark ingrediens, många användare reagerar med rodnad eller torrhet i huden till en början. Men det är något som vanligtvis försvinner i takt med att huden vänjer och anpassar sig. Det beror såklart på vilken typ av hudvårdsprodukt du använder, hur koncentrerad form av retinol du applicerar på huden. På Apotek Hjärtat erbjuder vi produkter med maxhalt retinol enligt EUs rekommendationer.

Produkter med retinol


Taggar: ansiktsvård , syror , retinol

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.