Så behandlar du din vuxenakne

Lider du av akne i vuxen ålder? Du är inte ensam, men det kan vara nog så jobbigt ändå. Det finns en del du kan göra själv för att lindra besvären. Loreto Ferrada, hudläkare på Min Doktor, berättar mer om hur du kan behandla din vuxenakne.


Akne, eller finnar som det ofta kallas, beror på inflammerade talgkörtlar. Det är vanligast att akne kommer i tonåren, men personer i alla åldrar kan få akne. Akne som uppstår, eller dröjer sig kvar, i vuxen ålder kallas för acne tarda. Det är vanligast bland kvinnor. Det är inte helt klarlagt vad som orsakar vuxenakne men ärftlighet, hudtyp och hormoner har betydelse.

Viktigt att tvätta huden regelbundet

En hy med finnar mår bra av en snäll rengöring och en hudvårdsrutin som behandlar utan att torka ut. Det finns också en del receptfria läkemedel mot akne som man kan testa. De kan vara lite irriterande för huden, speciellt i början. Så det kan vara en bra idé att använda dessa varannan dag tills huden har vant sig. Men det gäller att ha lite tålamod när man testar nya produkter.

– Det tar minst sex veckor innan man börjar se en förändring, så man ska inte ge upp för tidigt, säger Loreto Ferrada.

Skulle inte en bra rengöringsrutin och receptfria läkemedel ge någon effekt finns mer hjälp att få.

– Om du har testat det du kan på egen hand och om din akne hindrar dig i vardagen tycker jag att du ska söka hjälp hos läkare, säger Loreto Ferrada.

Rengöringsguide som ger finnarna en omgång

1. Tvätta ansiktet morgon och kväll

Använd en mild rengöring som tar bort smink, smuts och talg för att förebygga tilltäppta porer. En behaglig gelformula lämnar huden matt utan att torka ut.

2. Ansiktsvatten tar bort de sista resterna av smink och orenheter

Fet hud har ofta en överproduktion av talg som kan täppa igen porerna så att finnar uppstår. Ett djuprengörande ansiktsvatten drar samman porerna och gör så att huden känns matt.

3. Låt ett serum jobba på djupet

Ett exfolierande serum med salicylsyra kan förhindra tilltäppta porer och bidra till en jämnare hud.


4. Återfukta huden med en kräm som lugnar och vårdar

En ansiktskräm som är lätt i konsistensen ger fukt samtidigt som den absorberar överflödigt fett för en fräsch och matt hud.

5. Punktbehandla vid behov

Torka ut finnar och orenheter på natten med en effektiv punktbehandling. Använd direkt på finnar för att förhindra större utbrott.Taggar: akne , 5 tips , finnar , talgkörtel , vuxenakne

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.