Taggar: barn , hudvård , torr hud , vinter

Slipp röda hakor och torra kinder på barnen

Vinter och kyla innebär röda hakor och torra kinder för många barn. Men med en bra hudkräm kan dina barn slippa torr hud och eksem under de kalla vintermånaderna.

De flesta barn har mjuk och frisk hy under sommarhalvåret. Men när vinterkylan gjort sitt kan kinder och haka vara både röda och fnasiga på grund av att huden är torr. Om man inte tar hand om sina barns hud skyddar den sämre mot till exempel bakterieangrepp, och barn med känslig hud riskerar att drabbas av eksem.

Att barn slickar sig runt munnen på vintern är mycket vanligt och kan leda till relativt besvärliga irritationer i ansiktet. Med hjälp av skyddande och mjukgörande krämer minskar risken att ytterligare problem som exempelvis eksem uppstår.

Det är bra om man undviker att tvätta eller smörja in barnet precis innan det går ut. Fukten kyler ner barnets hud och tar bort det skyddande fettlagret i huden. Om man smörjer in huden i ansiktet kan det ge köldskador och huden andas sämre. Om man trots allt behöver smörja barnet när det är minusgrader ute är det viktigt att man väljer en helt vattenfri kräm exempelvis Idomin.

Tre krämer som hjälper mot torra kinder

 • Locobase Repair. Receptfritt läkemedel. Mycket dryg kräm med 60 % fetthalt som är särskilt effektiv för torr hud och eksembehandling. Smörj in de torra områdena en gång om dagen eller vid behov.
 • Miniderm. Mjukgörande kräm som innehåller 20 % glycerol som har en vattenbindande funktion och bidrar till att göra huden mindre torr. Smörj gärna flera gånger per dag om det behövs.
 • Inotyol. Receptfritt läkemedel. En fet mjukgörande salva som skyddar mot och lindrar sveda och klåda vid hudirritation. Används för icke infekterade hudåkommor t.ex. hudrodnad, skrubb- och skavsår, barnets ”röda stjärt” och vissa eksem.

 

Från torr haka till eksem

Om barnets hud ändå blir röd och irriterad brukar den läka snabbare om du försiktigt tvättar rent, försöker badda torrt och sedan luftar huden. Blir de torra fläckarna väldigt röda och fnasiga kallas de för eksem. Klåda är det mest framträdande symtomet och då är huden oftast väldigt torr. Vid infektion med hudbakterier kan eksemet vätska sig och då bör du kontakta sjukvården för att eventuellt få antibiotikabehandling. Besvärliga torra eksem kan behandlas med kortisonsalva samtidigt som man hela tiden fortsätter använda mjukgörande krämer. Med rätt behandling bör ditt barn bli så gott som symtomfritt.

Kontakta sjukvården om ett barn under två år får eksem. Om du behandlat med hydrokortison och inte blivit bättre efter en vecka. Om ditt eksem sitter nära ögonen, sprider sig eller växer snabbt. Om ditt eksem kliar väldigt mycket.

 

Så undviker du röda hakor och torra kinder

 1. 1
  Ha gärna barnolja i badvattnet.
 2. 2
  Undvik överdriven användning av tvål och välj i så fall en mild tvål utan parfym.
 3. 3
  Se till att huden i ansiktet är ren och torr trots en snorig näsa.
 4. 4
  Använd rikligt med mjukgörande kräm minst ett par gånger om dagen.

Om du har fler frågor om torr hud hos barn, kom gärna in på närmaste Apotek Hjärtat och prata med någon av våra farmaceuter.

Hudvårdsprodukter för barn


Taggar: barn , hudvård , torr hud , vinter

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.