Den stora vitaminguiden

För att din kropp ska må bra behöver du få i dig nyttiga vitaminer och mineraler. Men ibland kan det kännas som en djungel – vilka vitaminer behöver jag få i mig och när? Här guidar vi till viktiga vitaminer och mineraler, för både barn och vuxna.


C-vitamin

Vitamin C ingår i det dagliga rekommenderade dagsbehovet eftersom vitaminen inte kan lagras i kroppen utan behöver tillföras på nytt varje dag.

Varför behöver kroppen C-vitamin?

C-vitamin är en antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens ben- och broskvävnad. Dessutom underlättar C-vitamin för kroppen att ta upp flera näringsämnen som järn.

Hur får jag i mig C-vitamin från kosten?

Vitamin C får du enklast i dig genom att äta frukt och grönsaker. En apelsin fyller till exempel dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen person.

Symtom – hur vet jag om jag har brist på C-vitamin?

Det är ovanligt med brist på vitamin C, men en lindrig brist kan ge trötthet och irritation. Är bristen allvarlig kan du drabbas av sjukdomen skörbjugg, vilket visar sig som infektionskänslighet och sämre sårläkning.

Tillskott av C-vitamin

Eftersom vitamin C hjälper kroppen att ta upp andra näringsämnen kan det vara bra att komplettera kosten med tillskott om du har till exempel järnbrist. Det är extra viktigt att tänka på som kvinna i fertil ålder eller när du är gravid.

 

B-vitaminer

B-vitaminer är egentligen ett samlingsnamn för åtta olika slags vitaminer; tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, biotin, folat eller folsyra, pantotensyra och vitamin B12.

Varför behöver kroppen B-vitaminer?

Var och en har sina egna uppgifter i kroppen, men gemensamt för alla är att de är avgörande för att kroppen ska fungera normalt. Kroppen kan inte själv producera B-vitamin och det är därför viktigt att vi får i oss det genom mat eller kosttillskott.

Hur får jag i mig B-vitamin från kosten?

Vitaminen främst finns i animaliska livsmedel som kött och fisk, därför är det extra viktigt med tillskott som vegan.

Tillskott av vitamin B12

I de allra flesta fall får vi i oss alla de B-vitaminer vi behöver genom kosten. Men i vissa fall kan du behöva tillskott. Du som är vegan har säkert hört talas om vitamin B12, som behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar och för att behålla nervsystemets normala funktion.

Symtom – hur vet jag om jag har brist på B12-vitamin?

Trötthet, orkeslöshet, huvudvärk och yrsel är symtom för brist på B12. Brist på vitamin B12 kan även leda till anemi, blodbrist.

Folat eller folsyra

Det är en form av B-vitamin som är nödvändig för cellernas ämnesomsättning och bidrar till bildandet av röda blodkroppar. Om du är gravid eller planerar att bli det kan det vara bra att äta tillskott av folsyra. Folsyra bidrar också till att fostret utvecklas normalt under graviditeten och minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Baljväxter, gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter, bär och leverpastej är rika på vitaminen. Brist kan leda till anemi.

💡 Här kan du läsa mer om alla sorters B-vitaminer och vilka funktioner de har i kroppen.


D-vitamin

D-vitamin är faktiskt ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och ibland kan det därför behövas tillskott, särskilt under vintern. Kroppen behöver nämligen solljus för att bilda D-vitamin. Eftersom den svenska vintersolen inte är så stark får kroppen klara sig på det den har lagrat under sommaren och det den får via kosten, vilket inte alltid räcker till.

Varför behöver kroppen D-vitaminer?

Vitamin D bidrar till immunförsvarets normala funktion, normal benstomme och till normala kalciumnivåer i blodet. 

Hur får jag i mig D-vitamin från kosten?

Viktiga källor för D-vitamin är fet fisk, kött, margarin och ägg men även D-vitaminberikad mjölk. 

Symtom – hur vet jag om jag har brist på D-vitamin?

Brist på D-vitamin kan öka risken för benskörhet och orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett.

Tillskott av D-vitamin

Små barn, äldre, alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat samt alla som inte exponeras för sol på sommaren rekommenderas tillskott av D-vitamin.

💡 Här kan du läsa mer om D-vitamin.

Kalcium 

Varför behöver kroppen kalcium?

Kalcium är en viktig byggsten i vårt skelett och behövs när skelett och tänder bildas. Men kalcium behövs också vid blodkoagulering och nervfunktion.

Hur får jag i mig kalcium från kost?

Kalcium finns i många livsmedel, framför allt i mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium.


Symtom – hur vet jag om jag har brist på kalcium?

Långvarig brist på kalcium kan orsaka benskörhet och hos barn kan det leda till tillväxthämning. Skelettsmärtor och ömhet kan vara symtom på kalcium-brist.

Tillskott av kalcium

Det finns sällan anledning att äta tillskott av kalcium, utan det är framför allt aktuellt när det är konstaterat av läkare att det finns en brist eller om du tillhör en riskgrupp som kan utveckla brist. *

Äter du kosttillskott med kalcium ska du tänka på att inte överdosera, för mycket kalcium kan leda till bland annat njurskador.

 

Jod 

Varför behöver kroppen jod?

Jod är en mineral som kroppen behöver eftersom mineralen hjälper till vid ämnesomsättningen.

Hur får jag i mig jod från kosten?

Jod finns framför allt i mager fisk, skaldjur, ägg och mejerier. Mycket av det salt som säljs är dessutom berikat med jod.

Undvik brist på jod under graviditet

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med jod du är gravid eller ammar. I fosterstadiet kan allvarlig brist på jod påverka fostrets utveckling av nervsystemet, det kan även hämma fostrets fysiska utveckling och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

Tillskott av jod

Eftersom jod framför allt finns i kött- och mejeriprodukter är det extra viktigt att se till att få i sig tillräckligt med jod om man är vegan. Det gäller även om du är gravid eller ammar. Rekommendationen är max 200 mikrogram jod per dag för vuxna. Ett högre intag än så kan påverka det känsliga fostrets mentala och fysiska utveckling.

 

Kollagen – bygger upp hud, hår och naglar.

Kollagen är varken en vitamin eller en mineral, utan ett naturligt protein som är en viktig byggsten för både huden och kroppen. Kollagen finns i hud, ben, senor, leder, brosk samt hår och naglar. Därför förekommer ämnet i många kosttillskott för hud och hår. Via kosten får vi i oss kollagen framför allt via animaliska livsmedel som kött och fisk.

 

Kosttillskott & Vitaminer

Magnesium 

Varför behöver kroppen magnesium?

Magnesium är en mineral som behövs för produktion av protein, för omsättning av kalcium och för normal nerv- och muskelfunktion.

Hur får jag i mig magnesium via kosten?

Magnesium finns i flera olika livsmedel, men framför allt i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Dessutom får vi oss magnesium via vattnet vi dricker, framför allt i kommuner med hårt vatten.

Symtom – hur vet jag om jag har brist på magnesium?

Brist på magnesium är ovanligt. Brist kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar och störningar i hjärtfunktionen. Brist på magnesium kan även ge kramper.

Tillskott av magnesium

Magnesiumbrist är som sagt ovanligt, men det kan uppstå vid vissa sjukdomar och kostrestriktioner och du kan då behöva äta tillskott.

 

Zink 


Varför behöver kroppen zink?

Zink är ett livsnödvändigt mineral som ingår i hundratals enzymer i kroppen som alla påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer. Zink behövs även för immunsystemet.

Hur får jag i mig zink från kost?

De viktigaste källorna till zink är kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter, inälvsmat, ost och nötter. Veganer och vegetarianer bör därför vara extra noga med att få i sig tillräckligt med zink.

Symtom – hur vet jag om jag har brist på zink?

Risken för zinkbrist är låg i Sverige. Brist på zink hos barn kan ge tillväxthämning och störd utveckling. Brist hos vuxna kan ge hudförändringar, försämrad sårläkning och sämre aptit.

Tillskott av zink

Om du av olika anledningar har svårt att få i dig tillräckligt med zink kan du äta tillskott. Det totala intaget av zink för en vuxen person är 25 milligram per dag.

💡Sök vård vid allvarlig brist

Om du misstänker att du lider av allvarlig brist bör du söka vård. Då får du hjälp med att utreda orsaken och kan eventuellt behöva behandla med läkemedel.Taggar: vitaminer , c-vitamin , b-vitamin , d-vitamin , kalcium , jod , kollagen , magnesium , zink , vitamin b12 , vitaminbrist

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.