Så väljer du rätt SPF för din hudtyp

Njut av härliga dagar i solen eller en kopp kaffe i solen. Men kom ihåg att skydda ansiktet med spf. Vi guidar till rätt produkt för just dig.


Huden är känslig och extra ömtålig för solen. UV-strålningen börjar öka redan under tidig vår och är som allra starkast under sommaren. Är du osäker på när det är dags att börja använda solskydd kan det därför vara bra att hålla koll på UV-index. 

– Är du osäker på hur stark strålningen är kan du kolla UV-index via olika appar eller SMHI. Om UV-index stiger över 3 bör du skydda dig, framförallt om du har ljus hud, säger Petra Verga Kjellman, specialist i dermatologi.

 

Mörkare hudton ger bättre skydd

Alla hudfärger behöver skydd mot solen, men en person med mörk hud har ett bättre inbyggt skydd jämfört med en ljushyad person. Hos mörkhyade är pigmentet, även kallat melaninet, jämnt och tjockt i alla hudceller och hudlager. I vit hud ligger melaninet varken lika ytligt eller utspritt. Därför är det framförallt personer med ljusare och fräknig hud som bör använda spf under våren. Använd gärna en högre solfaktor mellan 30 och 50.

– Spf 30 blockerar 97 procent av solstrålarna och spf 50 blockerar 98 procent. Eftersom vi är benägna att inte smörja in oss med tillräcklig mängd blir skyddet i praktiken lägre, så välj gärna den högre faktorn, säger Petra Verga Kjellman.

 

Hjärtats solskydds-guide

 

Torr hud

Välj en spf i krämform. De är generellt lite fetare och har fler fuktbevarande egenskaper. Leta i ingredienslistan efter fuktgivande ingredienser som till exempel vitamin E, glycerin och aloe vera.

Filter
Välj gärna en spf med fysikaliskt filter. Det innehåller partiklar som reflekterar bort solens strålar från huden, och ger ofta lite tjockare krämer som passar torr hud.

Undvik
Undvik produkter som innehåller alkohol och har en starkare doft – det kan irritera huden och göra den ännu torrare.

Solskydd för torr hy

 

 
Känslig hud

Välj milda och oparfymerade produkter som lugnar huden. Det kan vara skönt att avsluta en dag utomhus med en svalkande gel. Vitamin E och aloe vera verkar både återfuktande och lugnande. Kom ihåg att även naturliga ämnen kan irritera, så prova dig försiktigt fram.

Filter
Välj gärna en spf med fysikaliskt filter som reflekterar bort solens strålar och inte gör huden lika varm. Värme kan trigga den känsliga huden. Använd en spf med högt skydd.

Undvik
Undvik produkter som innehåller parfym.

Solskydd för känslig hy

 
Fet/aknebenägen hud

Har du fet eller aknebenägen hud mår den bäst av en tunnflytande lotion, mousse eller spray som absorberas lätt av huden. Använd gärna en produkt med mattande effekt, det står ofta ”Mattifying” i produktnamnet.

Filter
Välj en produkt med ett kemiskt filter. Det absorberar solstrålarna och omvandlar dem till ofarlig värme i huden. Produkter med kemiskt filter har ofta en lättare formula.

Undvik
Använd gärna fuktgivande solskydd, men undvik oljebaserade produkter som lätt kan täppa till porer.

Solskydd för fet eller aknebenägen hy

Glöm inte läppar och ögon

Huden på läpparna är tunn och är särskilt utsatta för solens strålar. Solstift och olika cerat är vanliga solskydd för läpparna, men det finns även läppglans med spf.

Ögonen påverkas också av UV-strålning. Kom ihåg att använda solglasögon som skydd.


Taggar: spf , solskydd , sommar , ansiktsvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.