Solskydd och smink - så får du det att funka

Att ta på solskyddsfaktor innan du sminkar dig är en bra idé, men hur gör du för att behålla sminket - OCH solskyddet - hela dagen? Följ våra smarta tips för att kunna vara skyddad och sminkad samtidigt.

 i bilden syns Akademiklinikens SPF 50 
och IDUN Minerals Foundation Norrsken 

 

Åh härliga sommartid! Nu är det högtid att addera rikligt med spf till din vardagsmakeup. Genom att addera solkräm för ansiktet kan du göra stor skillnad för din huds välmående. Kom ihåg att bra makeup med spf inte ersätter solskydd, eftersom makeup ofta har lägre spf än rekommenderat och för att det kan vara svårt att få ett jämnt lager som skyddar. 

 

Om du vill kombinera solskydd och hudvård kan du välja en ansiktskräm med spf eller ett solskydd framtaget för ansiktet. Om du använder två produkter samtidigt är risken att du applicerar en för liten mängd solskydd och då kan skyddet mot UV-strålningen bli bristfällig. I dag finns det många solskydd som är speciellt framtagna för ansiktet som ger en matt känsla, inte heller lämnar en vit hinna efter sig vilket är bra om du vill sminka dig. Dessa innehåller oftast många vårdande ingredienser, som fuktbindare och antioxidanter, vilket gör att det räcker med en produkt.

 

Så gör du

Börja med att smörja in ansiktet (glöm inte hals och nacke) med solskyddsfaktor, gärna minst spf 30, innan du lägger din makeup. På så sätt får du ett bra grundskydd. Därefter kan du applicera det smink som du vill ha. 

Du kan med fördel använda mineralprodukter eftersom dessa ofta innehåller titan- eller zinkoxid som har ett naturligt solskydd och låter huden andas. De flesta mineralprodukter har en spf mellan 8 och 15, vilket gör att de inte skyddar tillräckligt på egen hand, men är ett bra komplement till solskyddsfaktorn som du lagt innan din makeup. 

 

Mascaran ger inte bara dina fransar extra volym, längd och färg, utan den skyddar även att dina fransar bleks i solen. Vill du kunna bada säkert utan att mascaran rinner? Satsa på en vattenfast mascara.

 

Det är lätt att glömma bort läpparna – använd ett solskyddsstift med hög SPF för att undvika att bränna dig. Vill du addera lite färg eller glans finns det en sak att tänka på. Glans och skimmer kan dra åt sig solens strålar och kan liknas vid att smörja in sig med olja. För bästa skydd använd produkter med spf och precis som i ansiktet är det bra att först grunda med ett cerat med hög solskyddsfaktor. 

 

Under dagen

För ett fullgott skydd är det viktigt att du fyller på med solskydd under dagen. Om du använder mineralprodukter kan du återapplicera under dagen. Annars finns det solspray för ansiktet med hög solskyddsfaktor (ofta spf 30 eller högre). Dessa fungerar precis som en ansiktsmist som kan sprayas på under dagen utan att kladda eller kännas fet och får dessutom sminket att sitta bättre. Precis som för kroppen är det bra att återapplicera med solskyddsfaktor i ansiktet varannan timme. Och kom ihåg att UVA-strålar även tränger igenom glas. 

 

Foundation med solskyddsfaktor


Taggar: makeup , solskydd , solkräm , hudvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.