Enklare träning för seniorer

Alla seniorer och pensionärer mår bra av rörelse i sitt liv. Och med några enkla övningar för att bygga upp styrka och balans kommer du långt. Små rörelser gör stor skillnad.


Du är aldrig för gammal för att börja röra på dig. Och det behöver inte vara svårt. Du behöver inte springa ett maraton eller ens ta dig till ett gym. Träning hemma och utifrån din förmåga kan göra gott nog. Den viktigaste motionen är nämligen den som blir av.

Hälsofördelar för både kropp och knopp 

En lagom dos av träning gör gott för både hjärta, kropp och hjärna. Med regelbunden träning av muskler, balanssinne och kondition förebygger du sjukdomar, skador och får ett gladare humör.
 

30 minuter om dagen räcker

Trettio minuter fysisk aktivitet per dag räcker. Helst ska du bli lite andfådd. Du kan givetvis dela upp halvtimmen i kortare pass under dagen. All typ av aktivitet räknas. Som att plocka svamp, hänga tvätt och gå i trappor. Och lyckas du få till en regelbundenhet kan du nå finfina resultat. Visste du att åttioåringar kan öka sin kondition och muskelstyrka med mellan 50- och 100 procent? En morot om något – eller vad säger ni?  

Träna styrka hemma


Alla stora muskler behöver omtanke och träning. Det kan vara klokt att börja med lårmusklerna, eftersom de förlorar sin styrka först. Men det fina är att styrkan kommer tillbaka efter två månaders träning. Och allt du behöver för att kunna träna har du redan hemma – din egen kroppsvikt och några möbler är de bästa träningsredskapen.

 

Så här tränar du lårmusklerna


1. Sätt dig på en stol

2. Res dig från stolen utan hjälp

3. Stanna i rörelsen när knäna är lätt böjda

4. Sätt dig ner igen

Så här tränar du benen och magen


1. Stå vid ett bord och håll dig i kanten

2. Lyft ena benet

3. Böj långsamt det andra benet som du står på

4.Räta upp dig till stående

5. Spänn gärna magmusklerna under hela övningen

Så här tränar du armarna och magen


1. Ställ dig en halv meter från en vägg

2. Placera handflatorna mot väggen

3. Gör armhävningar genom att långsamt luta dig in mot väggen

4. Tryck ifrån lugnt och kontrollerat

5. Spänn gärna magmusklerna under övningenGör gärna övningarna i minst 10 minuter per gång. Det är toppen om du lyckas få till styrketräning två till tre gånger i veckan. Om du är sugen på att variera övningarna kan enkla träningsredskap såsom gummiband eller 2–3 kilo tunga hantlar vara till hjälp. Och glöm inte att ge dig själv en klapp på axeln efter varje pass.

 

Artros och ömma leder

Smärta i lederna gör det ibland svårt att träna styrka på egen hand. Om du vill kan du få hjälp på traven. Genom en app för artrosbehandling får du personlig hjälp med träning som kan lindra smärta och bygga upp rörligheten.

Bra balans hjälper om du ramlar

Balanssinnet går att träna upp hela livet. En god balans i kombination med muskelstyrka ger dessutom ett bra skydd mot fallolyckor.

Så övar du upp din balans

1. Stå på ett ben

2. Dra upp ditt andra knä mot midjan

3. Låt sedan knäet sjunka ner mot marken utan att foten nuddar golvet

4. Upprepa ett par gången och byt sedan ben

 

Passa gärna på att öva på balans när du är ute på språng. Exempelvis genom att stå på tå när du väntar på bussen. Eller gå längst en linje på trottoaren. Heja dig!

Utvalda produkter


Taggar: träning , seniorer , välmående
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.