Taggar: intro

Kommunicera och diskutera

Ibland kan det kännas svårt att veta hur man ska prata eller bemöta sin tonåring på rätt sätt. Många tonårsföräldrar upplever att det kan vara svårt att känna igen sitt barn från en dag till en annan – och ibland skiftar det ännu snabbare. Även barnet upplever ofta att utvecklingen är minst lika jobbig. Här följer några generella tips att tänka på för dig som vuxen i samtalet med din tonåring.

 

 1. 1

  Ställ frågor istället för att förklara. Som vuxen är det lätt att bli för ivrig och känna att man sitter på svaren, men för den som är ung kan det upplevas som att du inte försöker förstå, utan bara lägger dig i. Ställ därför många öppna frågor och var lyhörd för svaren. Ge din tonåring verktyg för att förstå och hjälpa sig själv. Utgå ifrån att du inte vet någonting om just den situation som din tonåring befinner sig i. Samhällskontexten och de sociala arenorna är helt annorlunda nu än när du växte upp.

 2. 2

  Återkoppla till de samtal som du och din tonåring haft för att visa att du lyssnat och förstått. Det är viktigt att du visar att du verkligen vill lyssna - och att du finns där hela vägen.

 3. 3

  Ge rätt perspektiv på livet och var en förebild. Livet går upp och ner i perioder. För alla. Men i en lyckofiltrerad samtid på sociala medier är det lätt hänt för en ung generation att känna sig udda och onormal. Vad lägger du själv upp? Hur pratar du om mående och livssmärta? Det kan ofta hjälpa att först själv öppna upp om tuffa perioder i livet. Inled ett samtal om nedstämdhet eller ångest med att själv beskriva ett tillfälle då du inte mådde bra, och för därifrån samtalet vidare till hur din tonåring mår. På så sätt visar du att det är normalt att inte må bra hela tiden och att du har möjlighet att förstå andras upplevelser.

 4. 4

  Trivialisera aldrig. Även om du känner att det du får höra är någonting som alla går igenom i tonåren - säg inte det. Det är kränkande att berätta om någonting som tynger en och bli mött med floskler som ”alla mår så i tonåren”. I värsta fall bär din tonåring på ett större problem där du missat chansen till att kunna prata om det. Lidande ska alltid tas på allvar. Visar det sig att det är lättare problem det handlar om har du ett utmärkt tillfälle att ha en övergripande diskussion om livet.

 5. 5

  Ha tålamod och läs på om tonåringars utveckling – både vad som händer med kroppen och i knoppen. Det kan vara frustrerande för dig som vuxen att prata med ungdomar om problem som i ens egen värld kan framstå som små eller ologiska. Men en tonåring har inte en vuxens konsekvenstänk eller erfarenhet. Därför kan det vara svårt för dem att förstå att många problem går över med tiden.

 6. 6
  Kan du finnas där även för andra? Alla unga har inte en egen funktionell vuxen att vända sig till. Alla unga vill inte heller prata med sina egna föräldrar. Välj att finnas för den som behöver dig, även om det inte är ditt eget barn. När någon väljer att berätta viktiga saker för dig är det en gåva som du bör ta emot och vårda. 

Taggar: intro

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.