Tips från tandhygienisten: munskölj som fluortillskott

Att fluor är viktigt för tänderna är något de flesta känner till. Men varför ska vi se till använda produkter med fluor varje dag? Vi frågade en tandhygienist som också ger tips på hur man bäst tar hand om sina tänder.

Artikel i samarbete med Flux

Många av oss fick regelbundet besök av Fluortanten under skoltiden och minns de där små färgglada muggarna som delades ut och hur svårt det var att skölja utan att börja fnissa. Fluortanten gjorde entré i svenska skolor på 1960-talet och har på senare tid återuppstått igen i vissa kommuner efter att först ha försvunnit i början på 1990-talet.

 

Tips från Anna-Karin, legitimerad tandhygienist


Fluor bra på flera sätt

Att ge dina tänder fluor är det bästa du kan göra och att använda en tandkräm med fluor är den viktigaste rekommendationen som tandvården ger. Fluor är ett effektivt ämne för att motverka karies (hål i tänderna) och hjälper emaljen att bli motståndskraftig. Det förhindrar även att nya hål uppstår och redan befintliga kariesangrepp utvecklas långsammare eller kan till och med stanna upp helt. Fluor motverkar också ilningar i tänderna.

– Genom att använda fluor i förebyggande behandling förhindrar man onödigt obehag och kariessjukdom. Så fort tänderna börjar titta fram i ett barns mun är det dags att börja borsta dem med fluortandkräm. Använd lika mycket tandkräm som barnets lillfingernagel, säger Anna-Karin Karlsson, legitimerad tandhygienist på Tandläkarhuset Bromma.

 

Fluorskölj bra komplement

Som tillägg till tandkräm kan man behöva fluortillskott och då är skölj att föredra eftersom vätskan är lätt att fördela i hela munnen och kommer in ordentligt mellan tänderna.

– För de som är torra i munnen finns det speciellt framtagna tabletter som innehåller fluor och ämnen som stimulerar våra spottkörtlar. Muntorrhet ökar nämligen risken för hål i tänderna, säger Anna-Karin Karlsson.

💡 Anna-Karin tipsar om att man bör skölja 1-2 gånger per dag under en minut. Det är viktigt att skölja aktivt så att alla tänder får ordentligt med fluor, och att inte skölja munnen med vatten efteråt. Man bör inte heller äta eller dricka på minst 2 timmar.

Andra tips för att ta hand om sina tänder är att använda fluortandkräm varje dag, inte röka, använda tandtråd dagligen, att se över kosten och inte småäta samt att besöka tandvården regelbundet.

 

Frågor och svar - Anna-Karin, legitimerad tandhygienist

Hur tar jag bäst hand om mina tänder?

  • Det händer på siffran 2! Borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen, med två centimeter fluortandkräm. Använd lätta rörelser, tryck inte. Byt tandborste ofta, även om du använder eltandborste. Slitna borststrån rengör inte lika effektivt. Använd en fluortandkärm med 1450 ppm F, tex Flux Tandkräm.
  • Rengör mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste en gång om dagen. Tänk på att göra det innan du borstar tänderna. Då följer skräp och matrester med ut och fluoret från tandkräm och eller fluorskölj kommer åt de rengjorda ytorna bättre.
  • Dina tänder klarar av huvudmåltider som frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål. Men undvik att småäta däremellan. Tugga gärna tuggummi efter måltiderna. Det stimulerar salivsekretionen och buffrar surt pH. Ett tuggummi som innehåller fluor och xylitol rekommenderas, tex Flux Tuggummi.
  • Gurgla inte munnen med vatten efter att du borstat tänderna, men fluorskölj går givetvis bra. Vänta gärna 1-2 timmar innan du äter eller dricker. Fluoret behöver tid att verka för att ha skyddande effekt.


Kom ihåg att besöka din tandläkare och din tandhygienist regelbundet. På det viset upptäcks problem med tänder och tandkött i tid. Blöder det mycket från tandköttet trots att du är noggrann med rengöringen? Då är det dags att gå till tandhygienisten.

Vad ska man tänka på när man väljer fluorskölj?

– Viktigt är att välja en produkt som är anpassad efter användarens ålder. Barn har speciellt framtagna produkter där styrkan av fluor är anpassad. Som vuxen ska man använda en fluorskölj med 0,2 procent NaF. I dag finns ett brett utbud av olika smaker.

 

Vilken munskölj ska jag välja?

- När man som vuxen väljer munskölj anser jag att det viktiga är att välja en med natriumfluoridhalt om 0,2%, det ska alltså stå 0,2% NaF på förpackningen. Att skölja med en sådan ger en förhöjande effekt efter tandborstning med fluortandkräm. Det kan också vara klokt att sprida ut sköljningen och tex använda den vid annan tidpunkt än just tandborstning.

 

Varför drabbas man av torr mun?

- Muntorrhet kan bero på läkemedel, sjukdomar, stress, ökad ålder eller för lite kost som stimulerar saliven. Av dessa är intag av läkemedel den stora boven. Drick mycket vatten och välj livsmedel som ger tuggmotstånd, till exempel råa grönsaker, färsk frukt och hårt bröd. Morötter och äpplen är extra bra alternativ, tycker jag. På det sättet främjar du salivproduktionen utan att äta onyttigt.

 

Har du några bra tips för behandling av torr mun?

- Vid muntorrhet drabbas man lättare av karies och därför är det viktigt med goda tandvårdsrutiner. Borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm. Borsta en tand i taget med lätta rörelser. Använd tandtråd, tandtrådsbygel eller mellanrumsborste för att komma åt beläggningar mellan tänderna. Avsluta med ett fluorskölj specifikt utvecklat för torr mun. Att tugga tuggummi ökar mängden saliv i munnen. Tänk på att välja ett sockerfritt tuggummi som även innehåller fluor. På det viset stärker du samtidigt tänderna. På apoteken finns också receptfria läkemedel både som skölj och gel mot muntorrhet samt salivstimulerande sugtabletter med fluor. Man får prova sig fram och välja det som passar en bäst.

 



Mer från Flux


Taggar: munvård , munhälsa , tänder , fluor

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.