Så funkar fullmakter

Med en fullmakt kan någon annan hjälpa till att hämta ut dina recept, det fungerar både i apoteken, i Hjärtats app och här på apotekhjärtat.se. En fullmakt kan du ordna på tre sätt, läs mer här nedan. 

 

 

 

Nyhet - Engångsfullmakt

Om du bara tillfälligt p.g.a. rådande situation behöver hjälp med att hämta läkemedel kan du förstås använda de vanliga fullmakterna som registreras elektroniskt, men ibland kanske de inte riktigt passar och därför har vi tagit fram ett alternativ där du ger en engångsfullmakt på papper.

 

Du fyller i blanketten med dina uppgifter och namn och personnummer på den som du ger fullmakt till och skriver under. Du kan också välja om du vill att fullmakten även ska gälla för att betala via ditt delbetalningskonto (om du redan har ett sådant) och om du vill ha en receptlista. På baksidan av fullmakten skriver du vilka läkemedel du behöver. 

 

 

 

 

Fullmakt via webben

Du kan ge fullmakt till en närstående genom att logga in på Mina Recept och klicka på Ge fullmakt till någon (Bank-ID krävs för inloggning). Där väljer du vem som ska få fullmakt och hur länge den ska gälla. Fullmakten registreras automatiskt hos E-hälsomyndigheten och gäller på alla apotek. 

Den som hämtar ut recept via fullmakt på vår webbplats kan själv välja leveransadress. Adressen anges i samband med betalning.

 

 

 

 

Fullmakt via blankett

Du kan även ge fullmakt via en blankett från E-hälsomyndigheten. Fullmaktsblanketten lämnas in på valfritt apotek av antingen dig själv (fullmaktsgivare) eller den person som får fullmakt. 

Den som lämnar in fullmakten måste kunna visa legitimation. Om det är personen som får fullmakt som lämnar in blanketten så måste den ha med sig bådas legitimation.

 

 

 

 

Mer information om fullmakter

Detta gäller vid fullmakt. Läs mer nedan

 

Fullmakt via blankett och webb ger behörighet att

- Beställa och hämta ut produkter på recept på alla apotek och på Apotek Hjärtats webbplats

- Hämta en översikt över personens elektroniskt sparade recept i receptregistret

- Lämna samtycke till registrering i Högkostnadsdatabasen

- Lämna samtycke till att eHälsomyndigheten sparar personens recept elektroniskt 

 

Fullmaktsgivare: Den som lämnar fullmakt åt någon för att få hjälp med apoteksärenden

Fullmaktstagare: Den som får/har en fullmakt att utföra apoteksärenden för någon annans räkning

 

Fullmakt för delbetalning på fysiskt apotek

Om någon annan ska kunna köpa läkemedel till dig och betala med din delbetalning måste personen ha en särskild fullmakt för att få betala med din delbetalning. Blanketter för delbetalning hittar du här

 

Förändrad fullmaktshantering from 1 juni 2020

Från den 1 juni 2020 är hanteringen av fullmakter för apoteksärenden förändrad: fullmakter är tidsbegränsade (4 år) och fullmakter behöver kompletteras med fullmaktstagarens samtycke till personuppgiftsbehandling för att vara giltiga.

Fullmaktstagaren kan lämna samtycke på fyra sätt

- som inloggad med BankID på apotekhjärtat.se eller i Apotek Hjärtats app

- logga in i Läkemedelskollen med egen e-legitimation

- besöka ett apotek.

 

Digital tjänst för registrering och samtycken

E-hälsomyndigheten har lanserat en ny digital tjänst där privatpersoner kan logga in med e-legitimation och registrera fullmakter och samtycken. Tjänsten finns på webbplatsen Lakemedelskollen.ehalsomyndigheten.se.

 

Befintliga fullmakter måste kompletteras för att gälla

Fullmakter som skapats före 1 juni 2020 och som inte kompletterats med samtycke för behandling av personuppgifter före 1 juni inaktiveras (det vill säga fungerar inte). För att aktivera fullmakten igen har fullmaktstagaren till och med 31 januari 2021 på sig att komplettera med sitt samtycke. Om fullmaktstagaren inte samtycker kommer fullmakten tas bort. Fullmaktsgivaren kan inte samtycka för sin fullmaktstagares räkning.

 

Samtycke inom 7 dagar på nya fullmakter

För nya fullmakter, som skapas från och med 1 juni 2020, behöver fullmaktstagaren samtycka till personuppgiftsbehandlingen inom 7 dagar för att fullmakten ska aktiveras.  

Den som skapar fullmakten måste informera den som får fullmakten om att samtycke krävs. Om fullmaktstagaren inte lämnar samtycke inom 7 dagar kommer fullmakten tas bort.

 

Fullmakter gäller i högst 4 år

Tidigare gällde en fullmakt tills vidare om man inte angett annat. Från och med 1 juni 2020 är fullmakter giltiga som längst 4 år. Även fullmakter registrerade före 1 juni 2020 får en begränsad giltighet 4 år framåt i tiden.

 

Behöver du rådgivning?
Kontakta oss för att prata med en farmaceut och få råd om dina recept och läkemedel.
Ring oss på 0771-405 405
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.