Taggar: vabb , virus , hälsa , förkylning

Hitta ljuset i hemmalivet med barnen

Hej kristidshjälte, som stannar hemma med ditt barn för att förhindra smittspridning. Människor runt om i hela Sverige vabbar, vobbar, jobbar hemma, hemskolar och hämtar tidigt för att skydda varandra och våra viktiga samhällsfunktioner. Ni pysslar och pusslar för att få ihop arbetsliv och familjeliv. Mer än vanligt. Tack, från hjärtat.

 

Hur har du det där hemma? De flesta av oss har snickrat ihop en vardag av rutiner kring jobb, förskola och skola. Vad händer när rutinerna runt barnomsorg och jobb försvinner och blir en enda lång extra VAB-dag? Vad händer när du redan hade vabbat hela februari och så kom mars och april med coronaviruset?

 

En ny typ av vardag

Förhoppningsvis har overklighetskänslan börjat lägga sig och det ovanliga känns lite vanligare nu. Kanske du till och med börjat se möjligheterna med din ofrivilliga hemmatillvaro? Vi hoppas det. Det du trots allt fått, är mer tid med barnen.


Skola om dig till hemmaförälder

Tiden hemma med helt eller delvis friska barn kan bli lång och det är ingen semester. Det behövs andra, nya vardagsrutiner för att hela familjen ska må bra. Hur klarar man jobbet som hemmaförälder med hälsan i behåll?

 

Hemmaförälderns guide till en hållbar vardag

 1. 1
  Rutiner, rutiner, rutiner
  Det är ingen hemlighet att barn mår bra av rutiner. Men, särskilt i oroliga tider, kan det vara bra för vuxna också. Skapa hålltider och aktiviteter som återkommer varje dag. Gå upp, klä på dig och gå till jobbet. Jobbet som hemmaförälder.
 2. 2
  Skilj på arbetstid och familjetid
  Ett säkert sätt att bli stressad är att försöka jobba och vara med barnen samtidigt. Försök låta bli! Bestäm med dig själv, din partner och barnen när det arbetstid och när det är familjetid. För att få ihop arbetstiden kanske du behöver jobba på andra tider än vad du är van vid, men det kan det vara värt.
 3. 3
  Plocka fram pedagogen i dig
  Nu är det extra viktigt att vara en närvarande förälder. Barnen känner såklart av att det är oroligt. Var glad att du har tid att fundera tillsammans med dem. Barn brukar gilla fakta och ärlighet – prata om det ni hör på nyheterna och läs på om vad virus är tillsammans. En rutin för hemmalivet kan vara att leka skola en timme om dagen. Var den bästa, roligaste läraren du kan – barnen kommer att älska det!
 4. 4
  Sätt barnen i arbete
  Det här är viktig punkt. Alla professionella hemmaföräldrar vittnar om att det är viktigt att inkludera barnen i hushållsarbetet – stora som små. Även om dina barn inte är tillräckligt stora för att bidra på ett sätt som underlättar jättemycket för dig, kommer det kännas bättre i magen om alla åtminstone försöker hjälpa till. Kanske är du så ihärdig att du kommer ur den här krisen med en familj som hjälps åt mer.
 5. 5
  God mat och mellis
  Vad ni stoppar i er under dagarna påverkar som bekant humöret. När hela familjen ska äta alla mål hemma kan det vara klokt att planera, storhandla och förbereda, för att ligga steget före blodsockerfallen. Kanske laga mycket på en gång? Och glöm inte att äta era frukter, grönsaker och kanelbullar.
 6. 6
  Träna hemma
  Får du energi av att träna? Barnen är faktiskt mer förlåtande inför att du kör ett aerobicspass i vardagsrummet, än att du smygsurfar på toaletten. Sätt på träningskläderna, höj musiken och öppna ett fönster. Endorfinerna gör dig gott. Och du, att göra små grodorna och galoppera runt till Lilla hästen Plopp är också träning.
 7. 7
  Gå ut!
  Om allt känns tungt – gå ut. Förutom ett miljöombyte får ni frisk luft och D-vitamin. Kanske t.o.m. en enklare läggning och en god natts sömn. Glöm inte solskyddet när ni är ute länge i vårsolen. Ut och njut nu!

 

Den röda tråden är att göra saker tillsammans och att hjälpas åt. Förutom att sova gott, äta bra och röra på oss, så behöver vi människor varandra. Ditt sociala nätverk har dessutom blivit mindre, nu när du håller dig hemma mer. Bygg dina viktigaste relationer – de med din familj. Svaret på frågan: vad som händer när rutinerna som bygger på att vi ska ta oss någon annanstans är borta, är kanske att vi stannar. I nuet, med våra barn.

 

Skydda mormor och morfar

Bli inte frestad att hänga med mormor och morfar, farmor eller farfar, nu när ni ändå är hemma. Ring dem extra ofta istället och hjälp dem med deras ärenden. Hos Hjärtat kan du hämta ut läkemedel med hjälp av fullmakt, både i apoteken och online.


Taggar: vabb , virus , hälsa , förkylning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.