Kroppen: Nytt hår på kroppen – och fetare hår på knoppen

Nytt hår, både här och där, är en del av puberteten. Vissa hårstrån är välkomna. Andra vill en del ta bort. Håret skyddar slemhinnor och hud från smuts, så på vissa delar av kroppen är det bra att de finns kvar. Här är våra tankar om hår och tonår.

 

"Min son längtar efter att se äldre ut. Så han lånade min hårtoning för att färga sina fjun på överläppen och hakan. Han var mycket nöjd med resultatet. Vi föräldrar fnissade i smyg, men lät honom känna sig fabulös."

Anna, förälder till 15-åring.

Könshåret börjar växa, det kommer hår under armarna och håret på benen och armarna blir grövre. Det kan också börja växa hår på bröst och rygg. Håret i ansiktet blir kraftigare och för killar tar skäggväxten fart – ofta kommer först små fjun på överläppen som successivt blir grövre och växer vidare ut på kinder och haka. Vissa kommer att få en kraftig skäggväxt, medan andra nästan inte får något skägg alls. Detsamma gäller för allt annat kroppshår – alla är helt enkelt mer eller mindre håriga. Precis som det ska vara!

Under puberteten blir även talgkörtlarna på huvudet mer aktiva, vilket gör att huvudhåret snabbare blir fett.

"Att få mer kroppsbehåring kan vara spännande, obehagligt eller pinsamt. Vissa tycker att det känns roligt och är stolta över sitt hår, medan andra helst vill slippa det. Håret på och runt könet fyller några viktiga funktioner – till exempel skyddar det mot bakterier och infektioner, hjälper till att bibehålla rätt pH-balans i underlivet och skyddar urinröret. Om din tonåring ändå vill raka underlivet eller bikinilinjen är det extra viktigt med en ren rakhyvel och milda produkter – för att minska risken för irritation. Det kan också hjälpa att mjuka upp hårsäckarna med varmt vatten en stund innan rakning. Raka medhårs och kom ihåg att byta rakblad då och då, en vass hyvel ger både ett bättre resultat och mindre risk att irritera huden."

Catharina Claesson, apotekare på Apotek Hjärtat.


Taggar: kroppen under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.