
Höstens godaste paj med kantarell och saffran
Gula och smakrika – passa på att njuta av skogens guld hela hösten. I kombination med gyllene och smakrik saffran och frisk grönkål passar denna paj perfekt både till vardag och fest.
Härliga höst
Visst är det något extra med att laga middag på hösten? När det är mörkare utanför fönstret, vinden viner runt husknuten och köket är fullt av härliga råvaror. Oavsett om du plockar dina egna kantareller eller köper dem i affären är de som allra godast nu. Smörstek dem och ät på smörgås, rör ihop en soppa eller gör som här – baka en matig paj.
I denna paj får kantarellerna sällskap av Hjärtats saffran, grönkål och västerbottensost. Saffran, som vi ofta förknippar med jul, är en underbar krydda att använda året om. Den ger förutom sin karaktäristiska färg en rundhet och värme i maträtter och går ofta bra ihop med smaken umami. Exempel på råvaror som smakar umami är lagrad ost som parmesan, sardeller, soltorkade tomater, torkad svamp, soja och buljonger. Prova dig gärna fram – saffran är som sagt gott till mycket mer än bara saffransbullar!
Kantarellpaj med saffran och grönkål
4 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
400 g kantareller
100 g färsk grönkål
2 msk smör
3 dl vispgrädde
3 ägg
150 g västerbottensost
0,5 g Hjärtats saffran
Gör så här:
1. Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila cirka 1 timme i kylen.
2. Sätt ugnen på 225°C.
3. Tryck ut degen i en ugnssäker form. Förgrädda pajskalet 10 minuter medan du förbereder fyllningen.
4. Putsa kantarellerna och skölj grönkålen. Stek kantarellerna och kålen i smöret. Spara de finaste svamparna till garnering, lägg dem åt sidan. Häll över grädden och låt allt koka ihop några minuter.
5. Vispa ihop ägg och saffran och rör ned i gräddblandningen. Tillsätt den rivna osten under omrörning. Häll fyllningen i pajskalet.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna något innan servering.
Tips! Varför inte bjuda Hjärtats senap med smak av äpple till? Den är en god smakhöjare till både mat och smörgåsar. Blanda ½ msk senap med 1 dl färskost och bjud som tillbehör till pajen.
Taggar: saffran , jul på hjärtat , advent