Oljeguide: Så väljer du rätt hudvårdsolja

Hudvårdsoljor kan göra gott för huden, men det är inte alltid lätt att hitta rätt i djungeln av alla oljor. Kajsa Bodin, ekologisk hudvårdsterapeut, reder ut hur olika oljor kan förbättra din hud och vad du bör tänka på när du ska välja olja.


En av fördelarna med oljor i hudvårdsrutinen är att du kan anpassa ingredienserna efter dina förutsättningar och i kombinationer som passar för din hud. Genom att välja oljor utifrån deras olika unika egenskaper kan du hitta en komplett hudvårdsrutin med allt från sminkborttagning, rengöring till fuktbindare och skydd mot yttre påverkan.

Men som alltid när det gäller hudvård så kan det vara svårt att veta vad som funkar för just din hud. När du väljer hudvårdsolja är det bra att utgå från din hudtyp och inte stirra dig blind på hudåkommor.

– Hudåkommor som exempelvis akne, rosacea, perioral dermatit kan bero på en obalans i kroppen och är med andra ord inte en hudtyp. Grundhudtyper är exempelvis: Bland, torr, normal, känslig och fet. En hud som upplevs som fet kan nämligen i grunden vara torr och därför överproducera talg för att balansera, säger Kajsa Bodin, ekologisk hudvårdsterapeut.

"

En hud som upplevs som fet kan nämligen i grunden vara torr och därför överproducera talg för att balansera

Kajsa Bodin, ekologisk hudvårdsterapeut på Loelle 

Välj hudvårdsolja efter hudtyp

När det kommer till hudvårdsoljor pratar man ofta om mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. Det är sammansättningen av fettsyror som ger oljan sin karaktär och många av dess egenskaper.

– De vanligaste mättade fettsyrorna i hudoljor är palmitinsyra och stearinsyra som verkar stärkande och skyddande i det yttersta hudlagret. Personer med fetare hud eller aknebenägen hudtyp kan uppleva att oljor med högre andel mättat fett kan verka portilltäppande och då är rekommendationen att de provar en torrare olja, säger Kajsa Bodin. Se listan i slutet av denna artikel för tips på torra oljor som passar för fet hy.

Bland de enkelomättade fettsyrorna är omega-9 vanligast. Den har mjukgörande egenskaper och hittas bland annat i avokadoolja.

Till gruppen fleromättat fett hör de essentiella fettsyrorna* omega-3 och -6. De essentiella oljorna anses vara mer aktiva och absorberas snabbt av huden.

*Essentiella fettsyror är de fettsyror som kroppen behöver men inte kan tillverka själv, utan de måste tillföras utifrån genom kosten.

Blanda olika oljor för maximal effekt

För att uppnå maximal effekt av din hudvårdsrutin är det bra att blanda och använda olika oljor som kompletterar varandras egenskaper. En del hudoljor är rena, men många produkter innehåller redan en blandning av flera olika oljor.

– Oljor har synergieffekter med varandra, torra och feta oljor kompletterar varandra. Till exempel kan en olja med stor andel mättat fett såsom kokosolja bli uttorkande i längden om det är den enda olja som används. Om man däremot blandar den med en olja vars fettsyraprofil innehåller större andelar omättade fetter så blir slutresultatet en mer balanserad hud.

Kajsa Bodin tipsar även om att anpassa oljor efter säsong. Att under vintern använda oljor med högre andel mättat fett och under sommaren oljor rikare på alfalinolensyra som potentiellt kan minska skadorna som uppkommer av solens skadliga strålning.

Kajsa Bodins tips för att hitta rätt olja


Vid torr hy
Genom att blanda en fet och en torr olja kan du stärka en torr hud. Avokadoolja och hampafröolja är ett bra exempel på två oljor som verkar i symbios för att förbättra balansen i en torr och spröd hy. Den torra hampafröoljan innehåller Q10, omega-3 och -6 samt E-vitamin och ger näring åt de undre hudlagren. Den feta avokadooljan innehåller omega-6, -7 och -9 samt vitaminerna A, D och E och lägger sig som ett skydd på de övre hudlagren och förhindrar fuktförlust.


Vid fet och oren hy
Nyponfröolja och jojobaolja är två torra oljor som snabbt går in i huden och har en förmåga att balansera fettproduktionen på cellnivå. Nyponfröolja innehåller naturligt retinoinsyra (A-vitamin syra) som hjälper mot akne. Den innehåller även omega-3, -6 och -9. Jojobaoljans fettsyrasammansättning är lik hudens egna sebum (talg) och binder även fukt. Det leder till att huden känner sig mer mättad och slutar snart överproducera talg. Kombinera gärna jojobaolja och nyponfröolja.


Vid mogen hy
Med åren tappar huden sin spänst och elasticitet och kan kännas torr och känslig. Det blir då ännu viktigare att förse huden med essentiella fettsyror och antioxidanter för att den ska må bra. Alfa-linolensyra (Omega 3), som finns i bland annat hampafröolja, hallonfröolja och nyponfröolja har förmågan att minska skador på kollagenet i huden och främjar även nybildandet av hudceller. När vi åldras sjunker också nivåerna av palmitinsyra och därför kan det vara bra att använda oljor som innehåller palmitinsyra som stärker huden och gör den mer motståndskraftig. Oljor som innehåller rikligt med palmitinsyra är arganolja och avokadoolja. Arganolja och kaktusfikonfröolja är två oljor som naturligt innehåller den kraftfulla antioxidanten vitamin E. En åldrande hud mår bra av vitamin E som hjälper till att skydda huden från fria radikaler och strålning, samt hjälper till vid cellförnyelsen.


Under graviditet
Tre oljor som kan vara till fördel vid graviditet är jojoba-, mandel- och sheaolja. Fördelen är att de bidrar till ökad elasticitet och minskar uppkomsten av bristningar i huden. Kombinera dem gärna och smörj på mage, bröst och även intimt för ökad elasticitet.


Härliga kroppsoljor


Taggar: hudvård , ansiktsvård , loelle , ekologisk hudvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.