Taggar: bebis , första tiden

Napp till bebis – fördelar och nackdelar

Barn föds alltid med en sugreflex, vilket är nödvändigt för att de ska få i sig mat, men att suga på något fungerar också ofta som tröst. Funderar du över om du ska erbjuda napp eller inte till ditt barn? Här kan du läsa om nappens för- och nackdelar.

 

Sugreflexen är alltid starkast hos nyfödda barn och minskar sedan långsamt. Eftersom barn har olika stora behov av närhet och tröst kan de också ha olika stort behov av att suga på något. Vissa bebisar gillar inte napp alls och en del behöver tid att vänja sig, medan andra vill ha napp nästan på direkten.   

Kom bara ihåg att det är viktigt att barnet äter bra och klarar av att suga på bröstet eller nappflaskan innan du börjar erbjuda napp. Annars finns en risk för att barnet nöjer sig med nappen när den egentligen är hungrig och behöver få i sig mat. Det är också klokt att inte vänja barnet vid att alltid ha napp i munnen. Ge hellre nappen som tröst när barnet är trött eller ledset, annars kan det bli svårt för barnet att klara sig utan trots att han eller hon är tillfreds.

 

Fördelar med napp

 Napp kan fungera som tröst och ge barnet lugn.

• Det kan vara lättare att få barnet att somna i sängen i stället för famnen om barnet samtidigt suger på en napp.

• Andra än den som ammar kan trösta när barnet vill suga på något.

• Om tiden mellan måltiderna behöver öka underlättar det att använda napp.

• När barnet vaknar på natten kan han eller hon lättare somna om igen med hjälp av napp. Små barn behöver dock få hjälp med att sätta tillbaka nappen i munnen.

• Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om barnet använder napp. En förklaring kan vara att barnet vid nappanvändning sväljer bort slem, som annars skulle kunna göra att andningen upphör. Det är dock mycket ovanligt att barnet drabbas av plötslig spädbarnsdöd.

 

Nackdelar med napp

• Det är vanligt att barnet använder nappen i många år.

• Om barnet vaknar på natten och har tappat nappen kan han eller hon ha svårt att somna om utan nappen. Små barn behöver hjälp att sätta tillbaka nappen.

• Om du glömt ta med nappen när ni åker hemifrån och barnet behöver den kan det vara svårt att lugna och trösta.

• Risken för tandställning ökar om barnet fortfarande använder napp när de permanenta tänderna börjar komma fram.

• Om barnet fortfarande använder napp och ofta har den i munnen när talet börjar utvecklas finns en risk att barnet börjar uttala vissa ljud fel.

• Det kan vara svårt att sluta med nappen.

 

Napp och hygien

När nappen ska användas första gången ska nappen steriliseras genom att du kokar den i 5 minuter. Nappen ska sedan sköljas inför varje användning och då och då kokas för fortsatt god napphygien. Byt napp ungefär varannan månad. På detta sätt förebygger du uppkomsten av svamp i barnets mun. Svamp i munnen orsakar oftast inte några problem för barnet, men kan spridas till mamman.

 

Suga på tummen

Vissa barn tycker om att suga på tummen. Det kan trösta lika mycket som en napp, och fördelen är att tummen alltid är nära till hands! Däremot är det svårt att påverka hur mycket barnet suger på tummen, och det kan vara svårare att sluta än med napp. Även här är risken för tandställning större om barnet suger på tummen när de permanenta tänderna växer upp.

 

När ska barnet sluta med napp eller tumme?

Det är klokt att försöka få barnet att sluta med napp eller tumme i tre- till fyraårsåldern. Det är bra att förbereda barnet på att sluta med nappen, eftersom den under några år varit en viktig del i barnets liv. Låt gärna barnet vara med i planeringen. Kanske kan ni bestämma ihop att det är dags att sluta vid en viss ålder, eller att ni ska ”ge bort nappen till tomten när det blir jul”. Se till att inga nappar finns framme dagen det är dags att sluta, och trösta, stötta och uppmuntra barnet. Och det viktigaste av allt – om barnet inte klarar av att sluta med nappen första gången – planera in ett nytt försök snart igen. Det är svårt att ändra sina vanor bara sådär, men med tiden går det!

 


Taggar: bebis , första tiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.