Malignt melanom? Upptäck och förebygg hudcancer

Genom att hålla koll på födelsemärken och låta undersöka dem regelbundet ökar du dina möjligheter att upptäcka hudcancer i tid. Här kan du läsa mer om de första symtomen på malignt melanom och hur du förebygger.


Visste du att hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige? Glädjande nog blir de allra flesta som får behandling friska, även de som drabbas av den allvarligaste formen som är malignt melanom. 

Hudcancer beror nästan alltid på att huden utsatts för överdriven UV-strålning – därför är det viktigt att du både håller koll på födelsemärken och skyddar dig från stark solstrålning för att minska risken att cancer uppstår.

Tecken som kan avslöja hudcancer

Tecken på hudcancer kan vara födelsemärken eller leverfläckar som ändrar utseende. Håll extra uppsikt efter märken med asymmetrisk form, ojämna kanter, märken som växer, skiftar i färg, kliar eller är större än fem millimeter. Särskilt starka varningssignaler är om du har en hudförändring som gör ont, blöder, växer snabbt eller växer på höjden.

Hos vår samarbetspartner Min Doktor kan du få hjälp med en första, Digital bedömning av födelsemärken och hudförändringar. Där kan du även få remiss till vidare behandling och hjälp att boka ett fysiskt läkarbesök. Min Doktor har öppet 24 timmar om dygnet.

På många av Hjärtats apotek finns också möjlighet att få födelsemärken kontrollerade, läs mer här.

 

Undvik risken och skydda dig mot solen

När det gäller att skydda sig mot solen är det allra effektivaste hatt, solglasögon och kläder som i möjligaste mån täcker huden. Lite sol är nyttigt, men du behöver inte mer exponering än cirka 15 minuter om dagen, på sommaren, på ansikte och händer för att kroppen ska bilda tillräckligt med D-vitamin. Detta är särskilt viktigt att tänka på när det gäller barn. Man vet att solskador i unga år ökar risken för hudcancer senare i livet och barn under ett år bör överhuvudtaget inte vistas i direkt solljus.

1 dl solkräm till hela kroppen och 1 tsk för ansiktet ☀️ 

Solskydd är ett bra komplement när huden inte går att skydda på annat sätt. Men solskyddsprodukter ska inte ses som en absolut trygghet, det är viktigt att inte förlänga tiden i solen. Du hittar flera olika solskydd, för både ansikte och kropp, hos oss på Apotek Hjärtat. Välj gärna hög spf i ansikte, på läppar, axlar, underarmar, knän och ovansidan av fötterna – kroppsdelar som är extra utsatta om de inte är täckta med kläder och skor.

Tänk på att smörja ett tillräckligt tjockt lager kräm och upprepa behandlingen då och då under dagen, särskilt efter bad. 1 dl solkräm till hela kroppen och 1 tsk för ansiktet – brukar vara en bra riktlinje.

 

Vanligaste typen av hudcancer

Icke-melanom hudcancer är mindre aggressiv än malign melanom, men vanligare. Den angriper hudens övre skikt. De två vanligaste formerna heter basalcellscancer och skivepitelcancer. Även de orsakas huvudsakligen av UV-strålning från solljus.

Förebygg icke-melanom hudcancer med solskyddet Actinica Lotion – en högeffektiv medicinteknisk produkt som skyddar mot ett brett spektrum av UV-strålning. Den är det enda solskydd som är kliniskt bevisat att förebygga icke-melanom hudcancer. Använd Actinica om du tillhör en riskgrupp för hudcancer, har utsatts för kraftig UV-strålning, har nedsatt immunförsvar eller om du har eller har haft icke-melanom hudcancer.

 

Populära solskydd


Taggar: solskydd , uv-strålning
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.