Experten: Så lindrar du och undviker simmaröra

Örat kliar och ömmar, det är svullet och rött. Om du badar ofta kan du ha drabbats av simmaröra, som även kan kallas för hörselgångseksem eller hörselgångsinflammation. Lyckligtvis är det ofarligt och går ofta över av sig självt, men det kan vara nog så besvärande. Här är tips och goda råd som lindrar och förebygger.


Bad, värme och fukt kan leda till simmaröra. Det är ett besvärligt tillstånd som ofta drabbar barn eller vuxna som simmar eller badar ofta.

💡Symtom på simmaröra

När vi badar kan det komma in vatten i hörselgångarna, vilket gör att det är lättare för bakterier att få fäste där.

– Detta kan leda till eksem, med symtom som rodnad och svullnad. Örat kan också kännas ömt och klia, berättar Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat. Om du har trånga hörselgångar, och ovanligt lite öronvax, så ökar risken för simmaröra. Öronvax innehåller nämligen ämnen som skyddar örat mot infektion.

 

Undvik att klia i öronen

Det finns flera saker du kan göra för att förhindra att simmaröra uppstår. Låt gärna bli att klia och peta dig öronen, inte ens med bomullspinnar. Försök hålla örat torrt när du duschar och badar, du kan till exempel använda en badmössa.

– Det finns även flera olika typer av öronproppar som tål vatten eller så kan man använda fetvadd, säger Catharina Claesson.

 

Behandling och lindring

Simmaröra går ofta över på egen hand, men kan som sagt klia och ömma ordentligt. Det är bra att försöka hålla örat torrt vid bad och dusch, även under läkningstiden. Det finns också flera produkter som kan lindra besvären.

– Man kan prova Otinova öronspray, som behandlar hörselgångseksem och inflammation i ytterörat. Sprayen kan användas även av barn och är bakterie- och svampdödande. Den motverkar också klåda och verkar uttorkande, säger Catharina Claesson.

Vaxol öronspray är också lämplig för små barn, från ett år och uppåt, och är bra att använda i förebyggande syfte då den verkar barriärbildande mot vatten vid simning, dusch och bad.


OtoDual örondroppar
är en annan produkt som är bra vid simmaröra. Den hjälper till att avlägsna överskott av vätska och lindrar vid värk och svullnad.


Sök vård om besvären är långvariga

Det vanligaste är att simmaröra går över på egen hand eller med hjälp av receptfria örondroppar eller öronspray. Men om symtomen inte försvinner kan du behöva söka ytterligare vård.

– Om besvären inte går över efter två dagar och om hörselgången är svullen och irriterad ska du uppsöka läkare. Om det rinner ur örat eller om man hör sämre ska man också höra av sig till sjukvården, säger Catharina Claesson.

 


Taggar: bada , simma , öron , hörselgångseksem , hörselgångsinflammation , eksem , öronspray , örondroppar

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.