Taggar: kosttillskott , kost

Få i dina barn rätt kost och näring

Att se till att barnen får i sig kostcirkelns alla delar är inte det enklaste. Och för att hålla dem borta från socker krävs ofta både tålamod och uppfinningsrikedom.


Näringsrik mat är byggstenen för oss alla, inte minst för det växande folket – barnen. Grönsaker och rotfrukter men också potatis, pasta, kött, fisk eller vegetariskt protein är det som tallriken behöver fyllas med enligt Livsmedelverket. Med tanke på att barn äter mindre än vuxna behöver deras mat vara näringstätare och en bra matdag består av frukost, lunch, middag och mellanmål.

För barn gäller samma sak som för vuxna – att få i sig rätt sorts fetter, mineraler och vitaminer, fibrer och fullkornsprodukter. Att barnen ska äta den dagliga mängden grönsaker och frukt kan vara en utmaning för föräldrar, men med fantasi och kreativitet kan även den beskaste sellerin bli uppskattad av kinkiga barn. Fisk ratas av många barn och då är det bra att veta att de nyttiga fettsyrorna också finns i till exempel rapsolja och valnötter.

Kosttillskott för barn

Går det att ta genvägar med kosttillskott om barnet ändå vägrar? Nej, kosttillskott rekommenderas inte som ersättning för kost, bara som komplement om näringsbrist behöver motverkas på grund av medicinska orsaker eller kostval. Till exempel behöver barn som enbart äter vegansk kost antingen produkter som är berikade med vitamin B12 eller ta det som separat kosttillskott.

Intaget av järn kan också vara bra att uppmärksamma hos barn och ungdomar som får sin största del av järn från spannmål. Det finns dock ett tillskott som alla barn upp till två år ska ta och det är D-droppar. Om det trots otaliga försök med att få barnen att äta allsidigt är tvärstopp kan du vända dig till BVC eller vårdcentralen för att få råd.


Om du ändå behöver ge ditt barn kosttillskott är det viktigt att välja en produkt som är anpassad till barn. Då vet du att barnet får rätt dos och dessutom är formen på till exempel tabletter barnvänliga. Apotek Hjärtats kosttillskott för barn finns i flytande form och tuggtabletter med populära smaker som jordgubb, hallon och apelsin. Fiskolja, som innehåller omega 3, är ett populärt kosttillskott som finns i kapslar med citronsmak.

3 tips för att locka barn att äta nyttigare

  • Laga maten på deras sätt. Blanda inte ihop råvarorna utan låt dem smaka på en i taget. Och involvera dem gärna i matlagningen, de flesta barn älskar faktiskt att få hjälpa till.
  • Skapa roliga figurer med hjälp av maten. För inspiration är det bara att bildgoogla ”figurer av mat”, nätet är fullt av rolig inspiration.
  • Inget barn säger nej till glass eller hur? Testa att göra nyttiga glassar av mango, hallon eller blåbär!

Populära vitaminer för barn


Taggar: kosttillskott , kost

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.