Taggar: inkontinens

Inkontinensproblem – 12 frågor och svar

Inkontinensproblem är mycket vanligare än vad många tror. Mycket på grund av att många tycker det är ett känsligt ämne att prata om. Men har du problem är du allt annat än ensam. Upp emot en halv miljon svenskar, både män och kvinnor, tros ha så pass stora problem med urinläckage att det begränsar eller stör vardagslivet. Med andra ord ett ämne vi verkligen behöver lyfta och våga prata om. Vi tog hjälp av Jessica Norén, legitimerad sjuksköterska hos Min Doktor, för att få svar på våra kunders frågor om urinläckage.

 

Frågor & svar

Hjälp, jag kissar på mig när jag hoppar. Vad kan jag göra?

– Det du beskriver kallas för ansträngningsinkontinens och är den vanligaste formen av inkontinens. Det finns några olika saker du kan prova för att få bukt med besväret.

💡 Försök stärka din bäckenbottenmuskulatur genom olika knipövningar. Det finns bra information om knipövningar på nätet, men du kan också få hjälp hos en fysioterapeut. Hos Apotek Hjärtat finns det olika typer av knipkulor att köpa receptfritt som är designade för att hjälpa dig att stärka muskulaturen kring bäckenbotten.

Det kan även vara bra att se över olika faktorer som kan förvärra din inkontinens som till exempel rökning, övervikt, regelbundna tunga lyft och kronisk förstoppning.

Varför kan jag inte hålla tätt längre?

– Urininkontinens kan ha flera orsaker, som till exempel försvagad bäckenbottenmuskulatur, åldrande och urinvägsinfektion.

💡 Det finns hjälp att få, men för att kunna hjälpa dig med ditt urinläckage behöver inkontinenstypen först definieras och andra bakomliggande sjukdomar behöver uteslutas. Kontakta därför din vårdcentral för en inkontinensutredning.

Vilken är vanligaste orsaken till inkontinens?

­­– Man kan säga att bäckenbotten utgör bukhålans ”golv”. Den består av både muskler, bindväv och ligament som har till uppgift att stödja organen i underlivet. Om förändringar och försvagningar uppstår i bäckenbottens muskler och vävnader kan det orsaka en inkontinens.

Kan män också drabbas?

Absolut, men inkontinens är betydligt vanligare hos kvinnor. Detta beror bland annat på att män har ett längre urinrör och en prostatakörtel som sluter tätt runt urinröret. Män har även en starkare bäckenbotten än kvinnor.

💡 Inkontinens hos män kan vara ett symptom på prostatasjukdom. Sök därför läkarvård om du som man upplever inkontinensbesvär.

Vad är skillnaden mellan vanliga bindor och inkontinensskydd? Funkar båda?

– Inkontinensskydd ger skydd för både läckage, fukt och lukt och har även en mycket större uppsugningsförmåga än vad en mensbinda har. Inkontinensskydd kan förskrivas kostnadsfritt för patienten av en distriktssköterska eller en uroterapeut i samband med inkontinensutredningen.

Jag kissar lite hela tiden, kan det vara farligt?

– Utifrån din beskrivning kan det röra sig om antingen urinretention, dvs att urinblåsan inte töms efter att du har kissat, eller om en överaktiv blåsa. Du kan få hjälp med båda dessa besvär på vårdcentralen. Om det rör sig om en överaktiv blåsa kan du först försöka träna upp urinblåsan att hålla större mängder urin genom att minska ner toalettbesöken successivt.

Jag ska snart föda barn och undrar om det är vanligt att få inkontinensproblem efter förlossningen? Hur kan jag motverka det?

– Ja, det är vanligt. Din bäckenmuskulatur som omger urinrör, slida och analöppning har blivit uttänjd under graviditeten och dina organ har tryckts undan där fostret har legat. Ha tålamod och kom ihåg att det tar tid att återställas efter en förlossning.

💡 Det finns saker du kan göra själv för att minska besvären. Försök stärka upp din bäckenbotten med olika övningar och se till att inte ha för bråttom på toaletten när du kissar, utan töm blåsan helt. Försök också öka tiden mellan toalettbesöken, normalt är 4-8 ggr/dag.

Efter min förlossning för några månader sen har jag mycket lättare för att kissa på mig lite. Vad beror det på?

– Det beror på en försämrad styrka i bäckenbotten- och sfinktermuskulaturen. Vid en förlossning kan både bäckenbottens vävnad och nerver komma till skada.

Är det vanligt att man har svårt att hålla sig när man är 26 och aldrig fött barn?

– Jag tycker inte du ska ha dessa bekymmer i din ålder. Det är lite svårt att svara utifrån din korta beskrivning. Jag skulle behöva veta hur länge du haft besvären, om de har kommit plötsligt, om du har någon smärta, hur ofta du kissar och hur stort ditt vätskeintag är per dag. Kontakta din vårdcentral för att få rätt hjälp. 

Var kan man vända sig om man har inkontinens efter förlossning? 

– Det beror på hur lång tid det gått efter din förlossning. Upp till 16 veckor efter förlossningen kontaktar du din barnmorska. Har det gått mer än 16 veckor kontaktar du din vårdcentral.

Finns det någon receptfri medicin för inkontinensproblem?

– Nej, men receptbelagda läkemedel finns. Alla som har besvär med urininkontinens ska utredas innan läkemedel förskrivs.

När jag hoppar har jag känslan att jag kommer kissa på mig, kan hormonspiral vara en orsak?

– Ja, jag skulle rekommendera att du kontaktar din barnmorska/gynekolog för att kontrollera att allt ser bra ut med spiralen.


Utvalda produkter


Taggar: inkontinens

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.