Behöver du C-vitamin?

C-vitamin är utan tvekan den mest kända av våra vitaminer och sedan förskoleåldern har vi fått höra att en apelsin om dagen är bra för oss. Men vad är c-vitamin egentligen och varför behöver vi det?

Kosttillskott med vitamin-C


Askorbinsyra, oftast kallad C-vitamin, finns naturligt i frukt och grönsaker. Svarta vinbär, guava, granatäpple, kiwi och broccoli innehåller höga halter av vitaminen. Men även citrusfrukter, melon, ananas och andra frukter är fullastade med den viktiga byggstenen.

Till skillnad från många djur kan människokroppen inte skapa vitamin C på egen hand, utan vi måste tillföra det i kosten. För att få i sig det dagliga behovet kan man till exempel äta just en stor apelsin, en tredjedels paprika eller tre brysselkål.

En vuxen person behöver ungefär 75 mg C-vitamin varje dag. Eftersom kroppen inte kan lagra det vi stoppar i oss får vi inte glömma bort att fylla på förrådet.

Vad gör c-vitamin för kroppen?

Kroppen behöver 13 vitaminer för att ämnesomsättningen ska fungera ordentligt. Alltså för att näringsämnen ska kunna tas upp och omvandlas till energi, brytas ner och transporteras ut. Det här är själva grunden till att vi kan leva. En av dessa vitaminer är alltså vitamin C.

Sjukdomar

C-vitamin är en så kallad antioxidant i kroppen, vilket innebär att den motverkar skadlig oxidativ stress och bildandet av fria radikaler. Oxidativ stress är det samma som en inre kemisk obalans i kroppen där en del av det livsnödvändiga syret omvandlas till fria radikaler. Att motverka detta är viktigt eftersom de kan leda till för tidigt åldrande och utvecklingen av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Huden

C-vitamin är en viktig byggsten när kroppen ska tillverka sitt eget kollagen, ett av kroppens vanligaste och viktigaste protein. Kollagen ser bland annat till så att huden hålls slät och fast. Det är viktigt att vårda kollagenproduktionen eftersom den påverkas av solljus, mycket socker i kosten och dessutom avstannar i 25-årsåldern.

Trötthet

C-vitamin, tillsammans med fisk och kött, hjälper kroppen att ta upp och tillgodogöra sig järn. Järn är viktigt i kroppen eftersom det ingår i hemoglobin som ser till så syre tar sig runt till alla delar. Vid järn- och i förlängningen blodbrist blir vi trötta, andfådda och får nedsatt immunförsvar.

C-vitamin finns i flera kosttillskott, ofta tillsammans med järn. Även hudvårdsprodukter innehåller ofta c-vitamin.

 

Tecken på att du har brist på c-vitamin

Det är inte särskilt vanligt med C-vitamin-brist i Sverige, men det förekommer såklart. Känner du en lätt trötthet, irritation och svaghet kan det vara dags att tänka på hur mycket c-vitamin du får i dig.

Små blödningar vid hårsäckar, kroppshår som lockar sig och att det är lättare än vanligt att få blåmärken är tidiga tecken på sjukdomen skörbjugg. Inflammationer och blödningar i tandkött, extrem trötthet, sår som inte läker och känslighet för infektioner kan också innebära en allvarlig brist på c-vitamin som leder till sjukdomen. Skörbjuggen hade sin storhetstid på 1400-talets upptäcktsresor där hälften av besättningen kunde dö, men den förekommer fortfarande som ett resultat av dålig kosthållning och för lågt C-vitaminintag.


Taggar: vitaminbrist , vitaminer , c-vitamin

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.