Undvik rynkor och pigmentfläckar – använd rätt solskydd till ansiktet

Solen är den främsta källan till hudens åldrande. Vi reder ut några vanliga frågor vad gäller UV-strålar och ansiktsvård.

 

Behöver ansiktet en egen solkräm?

Ja, med tanke på att ansiktshuden är tunnare och har mindre celler är ansiktskrämer anpassade till områdets speciella egenskaper. Ofta har de hög solskyddsfaktor som SPF 30 eller 50. Om du föredrar en vanlig dagkräm med UV-filter istället för en särskild sollotion går det bra. Den kan dessutom användas under smink och blir lätt en rutin i din dagliga ansiktsvård.

Med tanke på att ansiktet utsätts för UV-strålning dagligen och året runt kan det vara bra att alltid använda kräm med solskyddsfaktor. Tänk på att du behöver smörja in ansiktet flera gånger under en dag med riktigt stark sol.

 

Behöver jag verkligen använda solskyddsfaktor när jag redan är lite brun i ansiktet?

Det enkla svaret är ja. Först och främst minskar du risken för att drabbas av hudcancer, som har ökat i takt med vårt intensiva lapande av sol. Bryr du dig dessutom om estetiska förändringar som rynkor och pigmentfläckar har du ännu fler anledningar till att smörja in ansiktet med solskyddsfaktor oavsett vilken grundfärg du har. Solen är nämligen vår främsta källa till hudens åldrande. Till 40 procent kan du påverka risken att huden blir rynkig i förtid genom dina levnadsvanor. Resten har med ärftlighet att göra och är bara att acceptera.

Det är väl först när jag blir äldre som jag får rynkor?

Att utvecklandet av rynkor påskyndas av solen beror på att UV-strålarna utsätter huden för oxidativ stress som skadar cellerna och bidrar till att åldrandet går snabbare. För att förebygga synliga ålderstecken i alltför unga år gäller det att dels undvika solen mitt på dagen, dels att använda hög solskyddsfaktor anpassad för ansiktet. Hög SPF i ansiktet rekommenderas för alla hudtyper.

Samma sak gäller för pigmentfläckar, lentigo solaris, som beror på ökad pigmentering. När hudens pigment ökar betyder det att huden försöker förbättra försvaret mot solen. Pigmentfläckar kan uppstå redan i trettioårsåldern men är vanligare högre upp i åren. Med solskyddsfaktor minskar du risken att få fläckar och även att redan befintliga fläckar blir mörkare.

Hur skyddar jag huden runt ögonen mot solen?

Visst går det att smörja även hudpartiet runt ögonen med ansiktskräm, men i vissa fall svider den om du råkar komma för nära ögat. Då är det bättre med ögonkrämer som innehåller solskyddsfaktor och är särskilt anpassade för den känsliga huden runt ögonen. Du bör komplettera med solglasögon som har UVA- och UVB-filter.

Ögonkräm med solskyddsfaktor


Taggar: solskydd , solkräm , ansiktsvård , hudvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.