Alzheimers sjukdom och näringsrik kost

/I samarbete med Nutricia/ Försämrat minne och svårigheter att hitta ord. Alzheimers sjukdom är den vanligaste av demenssjukdomar. Här kan du läsa om tidiga tecken, symtom och riskfaktorer. Vi har även pratat med Elisabeth Jacobsson, medicinskt ansvarig på Nutricia, om vikten av en näringsrik kost vid Alzheimers sjukdom.

 

Alzheimers sjukdom i Sverige

Varje år drabbas ungefär 25 000 personer av någon form av demenssjukdom. Demens innebär att man får svårt att minnas och tolka sin omgivning. Alzheimers sjukdom är den vanligaste av demenssjukdomar, och totalt finns det 100 000 personer som är drabbade i Sverige.

Vad händer i kroppen?

Alzheimers sjukdom gör så att nervcellerna i hjärnan förtvinar ovanligt snabbt. Nedbrytningen av nervceller sker framför allt där minnet sitter. Hjärnan hos en Alzheimerpatient lagrar onormalt mycket av ett protein som heter beta-amyloid. Forskarna vet inte säkert, men de tror att proteinet påverkar nedbrytningen av nervcellerna.

 

Varför drabbas man?

Hög ålder och ärftlighet ökar risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det är vanligast att få sjukdomen när man är över 65 år, men det finns även de som drabbas efter 35 års ålder.

 

Vilka är tidiga tecken på Alzheimers sjukdom?

Minnet är det första som påverkas. I början kan man även få svårt att hitta ord och förstå sammanhang. Svårigheter med tidsuppfattning och att hålla isär år, månader och dagar är även vanligt. Så småningom kan man få svårt att läsa, skriva eller räkna, men även att utförs praktiska saker som matinköp eller att betala räkningar. Även lokalsinnet kan även påverkas.

 

💡Vanliga symtom

Symtomen kommer ofta smygande, men var uppmärksam på:

-         Minnessvårigheter

-         Svårt att hitta ord och uttrycka sig

-         Koncentrationssvårigheter

-         Svårigheter med att förstå sammanhang i text och samtal

-         Lokalsinnet kan bli sämre

-         Svårt att förstå och tolka omgivningen

-         Svårare att utföra praktiska sysslor

Betydelsen av kost

Hälsosam och näringsrik kost är viktigt genom hela livet. Vissa näringsämnen behövs för att signalöverföringen mellan nervcellerna ska fungera. Hos patienter med Alzheimers sjukdom är nivån av dessa näringsämnen ofta lägre.

–  Det är viktigt att en person med Alzheimers sjukdom får tillräckligt med energi från maten, men matens kvalitet är också betydelsefull. Studier visar att Alzheimers sjukdom i tidigt stadium kan bromsas av en hälsosam kost, säger Elisabeth Jacobsson, medicinskt ansvarig för Souvenaid.

Souvenaid är en näringsdryck och ett livsmedel för speciella medicinska ändamål. Souvenaid kan används vid kostbehandling i ett tidigt skede av Alzheimers sjukdom.

Näring i ett tidigt skede

Fettsyror med Omega-3, uridin och kolin behövs för att nervkopplingarna i hjärnan ska fungera. Dessa ämnen finns naturligt i kost, men det kan vara svårt att få i sig tillräckligt. Näringsdrycken Souvenaid innehåller viktiga näringsämnen och fungerar som ett komplement till en varierad kost.

–  Nervkopplingarna i hjärnan består av cellmembran, som i sin tur består av fosfolipidfetter. För att kunna bilda dessa krävs näringsämnen, säger Elisabeth Jacobsson.

Souvenaid – smak, dosering och förvaring

Souvenaid finns i tre olika smaker – jordgubb, vanilj och cappuccino. Den förvaras i rumstemperatur och en flaska Souvenaid är det rekommenderade intaget per dag. Produkten innehåller mjölkprotein men har lågt innehåll av laktos och är glutenfri. Tänk på att inte använda Souvenaid om du är allergisk mot fisk, soja eller mjölkprotein.

Rådgör alltid med vårdpersonal innan du börjar med Souvenaid.

Utvalda produkter


Taggar: alzheimers , kost , nutricia , demens , souvenaid

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.