Taggar: vitaminer

Vem behöver kosttillskott?

Vitaminer och mineraler behövs för att våra kroppar ska må bra. Oftast räcker det med att äta allsidigt, men ibland kan lite hjälp på traven med kosttillskott behövas. Men vem behöver egentligen vad?

 

För vissa är det viktigt att komplettera med extra vitaminer och mineraler, exempelvis om du äter ensidig kost, har en matallergi eller är vegan. För andra räcker det med att ta tillskott under vissa perioder i livet, till exempel vid en graviditet eller när du blir äldre. Låt oss guida dig till en hälsosammare vardag.

 

Veganen

Om du inte äter kött, fisk, ägg eller mejeriprodukter behövs tillskott med vitamin B12 eller tillräckligt mängd av livsmedel som är berikade med vitaminet. Vitaminet hjälper kroppen att bilda röda blodkroppar. Har du för lite B12 kan du bland annat få blodbrist. Det kan även vara bra att ta kalcium och D-vitamin som bidrar till att bibehålla en normal benstomme, beroende på hur mycket av dessa du får i dig via berikade livsmedel. Som vegan finns det få källor till Omega 3-fettsyror i maten. Därför finns särskilda kosttillskott med Omega 3 för veganer.

Produkttips: Hjärtats Multivitamin Vegan

 

Gravida

Genom att äta extra tillskott av folsyra både före och fram till vecka 12 i graviditeten minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Många gravida behöver även tillskott av järn. Om du är gravid och inte äter fisk är det klokt att ta tillskott av omega-3. Omega-3-fettsyran DHA är viktig när du är gravid och kosttillskott med DHA bidrar till att hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas.

Produkttips: Hjärtats multivitamin gravid och Hjärtats Folsyra

  

Matallergikern

Är du allergisk mot fisk och skaldjur? Då kan tillskott av omega-3 behövas, men kontrollera innehållsförteckningen så att du inte tar ett tillskott som kommer från fisk. Är du allergisk mot mejeriprodukter kan du behöva få i dig kalcium genom tillskott, eftersom det kan vara svårt att komma upp i tillräcklig mängd genom andra kalciumrika livsmedel. D-vitamin hjälper kroppen att enklare ta upp kalcium.

Produkttips: Hjärtats Omega 3 Forte och HjärtatsKalcium + Vitamin D

 

Kvinna/Man 60+

Skelettet blir skörare i takt med att åldern stiger, och där kan kalcium och D-vitamin hjälpa till. Kalcium och D-vitamin bidrar till att bibehålla en normal benstomme.  Alla äldre över 75 år rekommenderas därför att ta extra D-vitamin. Bland äldre är det också vanligare med för låga järnnivåer. Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och till att minska trötthet.

Produkttips: Hjärtats Multivitamin Man 60+ och Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+

 

Idrottaren

Om du tränar mycket bör du bland annat se till att få i dig tillräckligt med magnesium, som hjälper musklerna och nervsystemet att bibehålla sin normala funktion. Så om du tror att du inte får i dig tillräckligt via maten kan tillskott vara bra. Vitaminerna biotin, niacin, pantotensyra, B2, tiamin, B6, B12 som ingår i Hjärtats Multivitamin Sport bidrar till normal energiomsättning

Produkttips: Hjärtats Multivitamin Sport

 

Multivitamin Familj

Gör det enkelt för dig och samla hela familjens vitaminer i en och samma burk. Hjärtats Multivitamin Familj är ett kosttillskott med ett balanserat innehåll av en daglig dos av ett flertal viktiga vitaminer och mineraler, anpassade för hela familjen. För vuxna och barn från 10 år. 

Produkttips: Hjärtats Multivitamin Familj


Taggar: vitaminer

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.