
4 underbara recept till sommarens festligheter
Äntligen är sommaren här på riktigt! Samla vänner och familj och njut av ett riktigt härligt kalas eller midsommarfirande – och god mat förstås. Vi har recepten för en lyckad sommarfest.
Sommarbål med äpple, fläder och jordgubbar
8 portioner
Sommarens törstsläckare är perfekt till midsommarbuffén – eller till stranden, picknicken eller fikastunden i trädgården. Bål på äppeljuice, jordgubbar och citron. Färdig på nolltid!
-
Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en stor skål eller en kanna.
-
Skär citronen i skivor och lägg i kannan tillsammans med is.
-
Häll i äppeljuice och fruktsoda och rör om.
Solrosknäcke
1 sats
Ett hembakat knäckebröd uppskattas alltid. Bred med färskost eller servera med en enkel och somrig röra på rädisor, salladslök, fänkål och dill.
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
1/ dl hela linfrö
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
-
Sätt på ungen på 150 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt
-
Blanda alla torra ingredienser i olja och vatten. Låt svälla i 15 minuter.
-
Bred ut smeten på plåten och grädda i ugnen ca 60–90 minuter
-
Dra över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna.
Snittar med rökt lax och citronkräm
10 portioner
Snittar har sin givna plats på buffébordet. Gör superenkla och festliga tilltugg på krispiga kex, rökt lax och en fräsch citronkräm som bryter av fint mot den feta fisken. De kommer garanterat gå åt i ett nafs!
100 g kallrökt lax
150 g färskost
1 ekologisk citron
10 st Renée Voltaire bovetekex
ett knippe gräslök
salt
-
Blanda färskost med rivet skal från hela citronen och saften av halva citronen.
-
Hacka gräsläk och blanda i färskostkrämen. Spara lite gräslök till garnering. Smaka av med salt.
-
Klicka eller spritsa citronkrämen över kexen. Toppa med laxskivor och hackad gräslök.
Pannacotta med vit choklad och jordgubbar
6 portioner
Inget kalas utan något sött. En ljuvligt len pannacotta på vit choklad och vanilj är en klassisk dessert. Tillsammans med svenska jordgubbar blir det ett perfekt avslutet på sommarens fest.
Till servering:
Jordgubbar
-
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
-
Koka upp grädde och vanilj. Hacka chokladen och häll i grädden. Låt den smälta under omrörning.
-
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör tills gelatinbladen löst upp sig.
-
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen 2–3 timmar före servering.
-
Skölj och skiva jordgubbar. Toppa pannacottan med jordgubbarna.
Taggar: sommar , recept , festligheter