Taggar: apolosophy , hudvård

Därför åldras huden – och så håller du den fräsch

Som bevis på det rika liv vi lever lämnas avtryck i vår hud. Kanske har du lagt märke till fina linjer runt ögonen, munnen och i pannan? Men varför åldras huden över huvud taget?

Vissa kallar det för skrattrynkor – andra för mimikrynkor, kråksparkar, åldersringar eller livslinjer. Det är en illa dold hemlighet att vår hud förändras i takt med att tiden går. När de första signalerna kommer och hur de ser ut är olika från person till person, men det är inte ovanligt att spegeln börjar skvallra någon gång mellan 20 och 30 år. 

"

Efter 30 tar det längre tid för huden att reparera skador och fina linjer framträder tydligare. De viktiga elastintrådarna i huden börjar tappa sin spänst och hyaluronsyran som finns naturligt i vår hud minskar vilket leder till att huden blir torrare, säger Apotek Hjärtats hudterapeut Mathilda Bergkvist.

Apotek Hjärtats hudterapeut Mathilda Bergkvist

 

Så åldras huden

Gener

Vi vet att stress, motion, sömn och kost påverkar huden mycket. Men även gener, hormoner och sjukdomar spelar stor roll. Enkelt uttryckt kan man säga att vi föds med en kappsäck av näringsämnen. Som bebisar är vi släta och mjuka i huden, men med åren avtar vissa av ämnena, ansiktet tappar i volym och därför uppstår fina linjer.

När huden förändras är det dags att se över skönhetsrutinen. Området med tunn hud runt ögonen, pannan och vid näsan brukar vara de första områdena som drabbas. Därför är det viktigt att ”fylla på” med näringsrika hudvårdsprodukter för att motverka tidiga ålderstecken. Kanske dags att addera ett serum, eller tillföra mer fett i sin nattkräm.

Torr hud

Du kanske har märkt att huden lättare blir torr, sträv och kliar? Det beror, bland annat, på att det med åren finns mindre mängd hyaluronsyra där. Hyaluronsyra är ett ämne som tillverkas i kroppen, en naturlig fuktbindare runt cellerna som gör att den hålls slät. Den har en central funktion i att bevara hudens struktur och fukthalt och bidrar med en bra fuktbindande effekt i produkten och skön kosmetisk känsla.

Solen

En av de största bovarna när det kommer till tidiga ålderstecken är, som du säkert vet, solen. Faktum är att en väldigt stor del av åldrandet kommer från skadliga UV-strålar. För att undvika både fina linjer och torr hud är det därför av stor vikt att skydda ansiktet från sol. UV-strålar gör nämligen att hudcellerna skadas och att hudens åldrande påskyndas. Enklast är att använda hudvårdsprodukter med SPF, på sommaren bör du använda en särskild solkräm, men tänk på att UV-strålar finns även om solen inte skiner. Mycket solande leder till att bindväven i huden skadas och det uppstår rynkor. Vi vet också att ju fler gånger du bränt dig i solen desto högre är risken att du senare i livet får solfläckar eller hudcancer.

Yttre faktorer

När huden åldras är det viktigt att leta efter bra fuktighetskrämer som håller din hud mjuk och smidig. Ingredienser som man kan hålla utkik efter är inositol, PCA, hyaluronsyra, squalane och vitamin E och C, olika sockerarter och glycerin som binder fukt bra. Men även potenta antioxidanter som skyddar och vårdar huden.

Pro-Age Silver erbjuder en komplett hudvårdsrutin för det första åldrandet av huden. Produkterna är speciellt framtagna för att tillgodose hudens behov. Alla produkter med sin unika egenskap och funktion.

Ämnena som gör underverk för huden

Apotek Hjärtats Pro-Age-produkter innehåller flera ämnen som hjälper huden. Här är de aktiva ingredienserna.

Inositol: Ett högrenat ämne som utvinns ur sockerbetan och som finns naturligt i huden. Inositol hjälper huden att bevara sin elasticitet och struktur samt bevara en hög fukthalt.

PCA: PCA är hudens egen fuktbindare som ser till att huden hålls mjuk och elastisk.

Hyaluronsyra: En naturlig fuktbindare som har en central funktion i att bevara hudens struktur och fukthalt.

Squalane: Squalane är en naturlig del av hudens sebum (talg) och mjukgör, skyddar och hjälper till att återuppbygga hudens lipidbarriär och stärka dess elasticitet. Utvunnen från växtriket.

Vitamin E och C: Potenta antioxidanter som skyddar och vårdar huden. Antioxidanterna samverkar för att ge en optimal skyddande verkan.


Taggar: apolosophy , hudvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.