Taggar: mask , springmask , barn

Drabbad av springmask? Det här kan du göra!

Springmask är små parasiter som lever i tarmen. De är helt ofarliga, men kan ge mycket besvärlig klåda i stjärten, särskilt på kvällen och natten. Springmask är vanligast hos barn. Läs mer här hur du kan få hjälp.

Är de receptfria läkemedlen slut? Klicka här för att läsa mer.

 
Behandla springmask med receptfria läkemedel

Springmask är inte farligt men kan ge en besvärlig klåda i ändtarmen, särskilt på natten då maskarna är aktiva. Springmask behandlas med läkemedel. 

VermoxPyrvin är receptfria läkemedel mot springmask. Du hittar dem i våra apotek och här på apotekhjärtat.se. Alla familjemedlemmar bör behandlas samtidigt. Behandlingen ska upprepas efter två veckor för att ta död på eventuella maskar som utvecklats ur äggen efter den första dosen.

När du har påbörjat behandlingen är det mycket viktigt med noggrann hygien i två veckor framåt. Annars är risken stor att smittan kommer tillbaka. Tvätta händerna med tvål före maten och efter toalettbesök., komplettera gärna med handsprit.

 

Hur smittar springmask?

De små tunna, vita maskarna lever i tjocktarmen och lägger sina ägg i ändtarmen. Om du tittar noga kan du se maskarna runt ändtarmsöppningen och i avföringen. Springmask smittar om du får i dig deras ägg som kan finnas i jord, damm, luft, på leksaker, fingrar, underkläder och sängkläder. Därför kan barn lätt smitta sig själva igen om de kliar sig i stjärten och sedan stoppar fingrarna i munnen.

 

Vad kan man göra själv?

I en intervju med Sveriges Radio berättar Staffan Svärd, parasitolog och professor i mikrobiologi vid Uppsala universitet, att man under de senare åren sett en ökning av springmask vilket gör att de receptfria medicinerna tar slut i början på hösten när masken sprids.

Springmask är mycket smittsamt speciellt mellan barn i barngrupper. Det absolut viktigaste är handhygienen - att tvätta händerna noga efter toabesök och före maten samt gärna ha kortklippta naglar.

Andra tips för att minska smittspridning är att tvätta bort äggen som maskarna lägger runt ändtarmen. Att sova i pyjamas och att byta underkläder varje dag är andra sätt att minska risken för smitta.

Enligt Staffan Svärd självläker infektionen oftast, då honan dör efter att ha lagt sina ägg, ca 4 veckor efter personen fått i sig äggen. Men det kan ta olika lång tid hos olika personer och eftersom masken är så smittsam så är det lätt att återsmittas igen. Med hygienråden här kan man minska den risken

Fler hygienråd från 1177

 • Tvätta händerna noga efter toalettbesök och före maten.
 • Använd flytande tvål och ha en egen handduk.
 • Ha kortklippta naglar.
 • Duscha rumpan varje dag och tvätta gärna med flytande tvål.
 • Sov i pyjamas eller tajta byxor.
 • Byt underkläder och pyjamas varje dag.
 • Byt sängkläder ofta.
 • Tvätta smutsiga underkläder och sängkläder så fort som möjligt, helst samma dag som de byts. Äggen dör vid 60 grader.
 • Dammsug eller dammtorka gärna badrum och sovrum varje dag så att de ägg som finns i bland annat damm försvinner.
 • Rengör toaletten och handfatet, helst varje dag.
 • Skölj gosedjur flera gånger i vatten. Vattnet ska vara 30 grader eller varmare. Även om äggen inte dör försvinner många ägg i sköljningarna.
 • Tvätta husdjur om det finns, eftersom äggen kan finnas i djurets päls.

Källa 1177.se


Om de receptfria läkemedlen är slut?

I perioder har det varit svårt att få tag i de receptfria läkemedlen på grund av att det verksamma ämnet tar slut hos tillverkaren. Då är det bra att veta att det finns det receptbelagda läkemedel mot springmask.

Om ditt barn uppvisar symtom för springmask är du välkommen att avgiftsfritt konsultera vår partner Min Doktor för att få recept förskrivet. Här kan du som är vårdnadshavare precis som inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn.

Till Min Doktor

 


Taggar: mask , springmask , barn

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.