Kan man sola när man är gravid? Vi har svaret!

Sommar, sol och värme – men hur ska man tänka under graviditeten? Vi frågade farmaceut Anna Georgiadi om några handfasta tips!

Sköna dagar på stranden kan du unna dig även när du är gravid. Möjligen tröttnar du på värmen lite fortare eftersom kroppstemperaturen under graviditet är en halv grad högre än normalt. För gravida gäller samma sak som för alla andra – solskyddsfaktor skyddar mot skadliga UVA- och UVB-strålar. Bebisen ligger skyddad i livmodern och påverkas inte av strålningen från solen.

Solljus ökar produktionen av melanin

Solskyddsfaktor minskar inte bara risken för hudcancer utan också för pigmentfläckar som lättare bildas under graviditeten. Anna Georgiadi, farmaceut på Apotek Hjärtat, förklarar fenomenet.

– Under graviditeten ökar mängden östrogen, vilket i sin tur stimulerar melaninproduktionen. Solljus kan medföra en överproduktion av melanin som utlöser pigmentförändringar. Då pigmentfläckarna förvärras av sol rekommenderar vi att undvika solen när den är som starkast och använda ett solskydd för att inte drabbas.

Pigmentfläckarna kommer för det mesta på kinderna, överläppen och i pannan och förändringarna drabbar ungefär 70 procent av alla gravida.

Försvinner pigmentfläckarna efter graviditeten?

De allra flesta blir av med fläckarna medan de hos vissa personer blir ljusare men ändå finns kvar. Några få har dem kvar i flera år och kanske till och med resten av livet. Hyperpigmentering, som det kallas, kan också återkomma vid ny graviditet eller om du äter p-piller. Går det att behandla, undrar de som drabbas.

– Det finns kosmetiska krämer, som till exempel Eucerins even brighter-serie som ljusar upp hudtonen, men det bästa är att kontakta en läkare som får göra en bedömning eftersom det finns receptbelagda krämer som är mer effektiva. Behandling rekommenderas efter avslutad graviditet eftersom en del substanser är fosterskadande, säger Anna Georgiadi.

Se till att hålla dig sval

Annat som du kan tänka på som gravid är att dricka ordentligt när det är varmt. Svalka dig gärna i poolen, sjön eller i havet varma dagar – att bada är inga som helst problem för gravida. Om du är i slutet av graviditeten och fostervattnet har gått ska du undvika bad i bubbelpool, badtunna och badkar med tanke på den infektionsrisk som finns efter vattenavgång.

Sommarvärmen gör troligen att du vill ha så lite kläder som möjligt på dig, men för svullna ben och fötter kan det vara lämpligt med stödstrumpor. Under graviditeten transporterar kroppen 20 procent mer blod än vanligt och belastningen på vener blir påtaglig. Varannan kvinna drabbas av åderbråck vid sin första graviditet och för att förebygga det finns både nylon- och bomullsstrumpor med kompression. Hör med apoteket om vad som passar dig.

Källor: Mabs, 1177, Apotek Hjärtat, Medibas, Eucerin


Taggar: solskydd , gravid , hudvård , solkräm

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.