Taggar: ansiktsvård , makeup

Så minskar du mörka ringar och påsar under ögonen

Det är lätt att tänka att mörka ringar och påsar under ögonen beror på trötthet, men riktigt så enkelt är det inte. Här berättar vi mer om vad det kan bero på och vad du kan göra för att få en piggare blick.


Hyn runt ögonen är extra tunn och känslig. Det är därför viktigt att ge den lite extra omsorg. Påsar under ögonen kan bero på många olika saker. Det kan vara ärftligt och komma med åldern när huden blir slappare, men det kan även bero på allergi, för lite sömn samt ett högt saltintag vilket bidrar till vätskeansamlingar i kroppen.

Eftersom det finns många anledningar till varför man får påsar under ögonen finns det också flera lösningar som kan minska svullnaden. Du kan bland annat prova att dricka mer vatten, lindra allergibesvär, sova mer eller minska ner på saltintaget eftersom salt kan binda vatten i kroppen.

Dämpa och dölj påsar under ögonen

Det snabbaste sättet för att minska puffighet under ögonen är kyla. Svalkande ögoncreme, ögonmask eller klassiska gurkskivor är inte bara skönt, men också effektivt. För extra svalkande effekt kan du förvara din ögoncreme i kylskåpet. Pixi DetoxifEye Patches är en ögonmask som kan minska både påsar och mörka ringar under ögonen. De innehåller hyaluronsyra som återfuktar och mjukar upp fina linjer som annars kan göra svullnaden mer synlig.

Titta efter ögoncreme med ingredienser som är uppstramande och avsvällande. Du kan till exempel använda Peter Thomas Roth Water Drench Hydra Eye Gel som slätar ut och svalkar. Eller ACO Age Delay Eyecream som hjälper till genom att skydda och stärka den tunna huden kring ögonen.

Vill du dölja påsarna med makeup ska du undvika en concealer som ljusar upp eller ger för mycket lyster, det kan i stället framhäva svullnaden. Välj en matt eller semimatt concealer som ligger väldigt nära din egen hudton. När du applicerar concealern applicerar du den i en uppochnedvänd triangel under ögat. Dra inte ut produkten på huden, utan använd ett finger eller en beautyblender och dutta tills concealern smälter in i huden. Avsluta gärna med lite puder för ett långvarigt resultat.

 

 
Mörka ringar under ögonen

Den tunna huden runt ögonen gör att de underliggande blodkärlen lättare blir synliga, vilket ger mörka ringar. Sömnbrist kan göra dem mer framträdande eftersom blodcirkulationen tenderar att bli långsammare. Vissa har också genetiskt mer pigmenterad hud under ögonen eller extra tunn hud. Mörka ringar kan även bero på rökning eller svullna ögon som ger en mörkare skugga under ögat.

För att minska ringarna kan du försöka sova eller vila mer, sluta röka, samt prova en ögoncreme som vårdar och bygger upp huden.

Hur du döljer mörka ringar

För att dölja mörka ringar runt ögonen kan du behöva neutralisera färgen först. Det finns olika färger på concealers och det du vill göra är att hitta en motsatsfärg som neutraliserar undertonen på din hy. Inom makeup pratar man ofta om dessa fyra färger: 

Lila – neutraliserar gula toner

Grönt – neutraliserar röda toner

Gult – neutraliserar lila toner

Persikofärgad – neutraliserar blå och lila toner


En persikofärgad concealer passar många som vill dölja mörka ringar. Det kan vara bra att prova sig fram för att hitta rätt nyans. Lumene Under Eye Concealer är speciellt framtagen för att dölja mörka ringar under ögonen samt korrigerar och neutraliserar de blå tonerna i mörka ringar för en jämnare hudton.

När du hittat rätt färg som neutraliserar vill du ha en annan som ljusar upp området under ögat. Välj en concealer som är något ljusare än din foundation eller hudton –det kommer ge ögonpartiet ett piggare känsla. No7 Laboratories Serum Dark Circle Corrector har lugnande och återfuktande egenskaper. Den innehåller också pigment som hjälper till att reducera mörka toner. Finns i en ljusare och en mörkare nyans.

 

Läs mer

Guide: Så väljer du rätt concealer

Produkter mot mörka ringar under ögonen


Taggar: ansiktsvård , makeup

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.