Vad gör C-vitamin i hudvård?

C-vitamin är en väl beprövad ingrediens inom hudvård och har de senaste åren blivit en stor favorit i badrumsskåpet. Här reder vi ut vad C-vitamin är och vilken verkan det har som ingrediens i dina hudvårdsprodukter.

Vitamin C, även kallat askorbinsyra, är en av våra vanligaste vitaminer som finns naturligt i frukt och grönt. Vitaminet hjälper bland annat till att stärka vårt immunförsvar och underlätta för kroppen att ta upp och tillgodogöra sig andra vitaminer och mineraler. Du hittar även C-vitamin i alla hudens lager, där den är mest koncentrerad i överhuden (epidermis). 

Vi människor kan inte bilda C-vitamin på egen hand utan måste tillföra det via kosten. Utöver ett dagligt intag av C-vitamin via kosten kan du även boosta huden lite extra genom att tillföra vitaminen direkt på huden. I huden har vitamin C många goda effekter. Bland annat hjälper vitaminen till att stimulera kollagenproduktionen. Kollagen är ett naturligt protein och en viktig byggsten för huden. Det är bland annat kollagen som ger huden sin elasticitet, spänst och fyllighet. Men redan vid 25-årsåldern avtar den naturliga produktionen av kollagen vilket leder till att fina linjer och rynkor med tiden bildas.  

C-vitamin är också en kraftfull antioxidant som hindrar fria radikaler från att orsaka oxidativ stress i huden. Fria radikaler bryter ner våra hudceller och snabbar på nedbrytningen av kollagen vilket leder till att huden åldras i förtid. Vitamin C hjälper huden att neutralisera de fria radikalerna så att hudcellerna inte tar skada.
 

Hudvård med C-vitamin

C-vitamin är inom hudvård även känd för att ge lyster, en jämnare hudton, bleka ärr och bekämpa hyperpigmentering. C-vitamin passar alla hudtyper och kommer i många olika former. Om du inte tidigare använt C-vitamin i din hudvårdsrutin kan det vara bra att introducera produkten gradvis eftersom vissa upplever en mild irritation till en början. Detta beror såklart på vilken typ av hudvårdsprodukt du använder och hur koncentrerad form av C-vitamin den innehåller.

Kombinera gärna hudvårdsprodukter som innehåller C-vitamin tillsammans med andra antioxidanter som E-vitamin och retinol. Dessa förstärker nämligen effekten av C-vitamin på huden.

Håll koll på färgen!

Om din hudvårdsprodukt blivit brun eller mörkorange i färgen har C-vitaminet oxiderat. Det innebär att produkten har förlorat sin verksamma effekt och bör bytas ut.  


Taggar: aktiv hudvård , ansiktsvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.