Taggar: intro , mind

Älskade tonåring – Apotek Hjärtat & Minds guide för tonårsföräldrar

Guide för tonårsföräldrar

Du och din bebis har gått igenom mycket! Kolik, blöjeksem, vaknätter och skrubbsår. Kanske har ni läst sagor, tragglat läxor, hittat favoriträtter och följts åt på roliga utflykter. Ni har säkert skrattat, tjatat och gråtit. Nu har ljusen på tårtan blivit 13 eller fler  - och din bebis har blivit tonåring. Mycket kan ha förändrats, men det är fortfarande din underbara unge! Med den här guiden vill vi göra livet lite enklare för både dig och din älskade tonåring.

Lyssna på kampanjlåten
If I Used To Love You - Maja FrancisLadda ner guiden


Under puberteten och tonåren är det mycket som händer – både i kropp och knopp. Hormonerna rusar, kroppen förändras och humöret kan svänga både hit och dit. Detta i kombination med en starkare yttre påverkan med högre informationstryck och fler åsikter att hantera eller parera. Det kan vara en omvälvande tid - både för tonåringen själv och för föräldrarna. Många gånger kanske du som tonårsförälder känner dig vilsen och ensam med dina funderingar.


När ditt barn är litet går du regelbundet till BVC och får svar på alla frågor, du kanske är med i en föräldragrupp eller går på öppna förskolan med ditt barn och får tips från föräldrar runt omkring dig. Med din tonåring finns det oftast ingen naturlig kontakt med vården, och att prata med andra om problem och funderingar kan kännas svårare när barnet håller på att bli en vuxen person. Enligt en Sifo-undersökning, framtagen på uppdrag av Apotek Hjärtat, tycker en av fyra (26 procent) föräldrar att det är svårt att prata med sin tonåring.


Guiden Älskade Tonåring

Tillsammans med Mind, och representanter från deras Föräldralinje, har vi därför tagit fram online-guiden Älskade tonåring. I guiden har vi samlat information om den kroppsliga och själsliga utvecklingen samt tips och råd för hur du som förälder kan stötta din tonåring under den här tiden i livet – oavsett om det handlar om kroppen eller om knoppen. Läs alla artiklar i guiden här.

Närmare två av tio (14 procent) tonårsföräldrar känner sig nedstämda över hur de agerat i relation till sin tonåring minst en gång i veckan. I ljuset av detta hoppas samarbetsparterna att guiden Älskade Tonåring ska ses som ett vägledande verktyg som tonårsföräldrar kan använda i sin vardag, där de vanligaste frågorna och situationerna som lätt leder till konflikt bemöts.

Föräldralinjen drivs av den ideella organisationen Mind, som arbetar för att främja psykiskt välbefinnande, genom medmänskligt stöd, kunskapsspridning och påverkansarbete. Föräldralinjen är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet – ingen fundering är för liten.

Du når Föräldralinjen på telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15 samt torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna. De som svarar har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar och har utbildning som psykolog, socionom eller psykoterapeut. Alla svarare arbetar ideellt som volontärer.

 

Ta del av guiden här!

 

Intro

 

Beteende

 

Kroppen

 

Om Mind


Taggar: intro , mind

Rekommenderade artiklar

Älskade tonåring
Konsten att vara tonårsförälder
Taggar: intro
Älskade tonåring
Kommunicera och diskutera
Taggar: intro
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.