Älskade tonåring – Apotek Hjärtat & Minds guide för tonårsföräldrar
Guide för tonårsföräldrar
Lyssna på kampanjlåten
If I Used To Love You - Maja Francis
Under puberteten och tonåren är det mycket som händer – både i kropp och knopp. Hormonerna rusar, kroppen förändras och humöret kan svänga både hit och dit. Detta i kombination med en starkare yttre påverkan med högre informationstryck och fler åsikter att hantera eller parera. Det kan vara en omvälvande tid - både för tonåringen själv och för föräldrarna. Många gånger kanske du som tonårsförälder känner dig vilsen och ensam med dina funderingar.
När ditt barn är litet går du regelbundet till BVC och får svar på alla frågor, du kanske är med i en föräldragrupp eller går på öppna förskolan med ditt barn och får tips från föräldrar runt omkring dig. Med din tonåring finns det oftast ingen naturlig kontakt med vården, och att prata med andra om problem och funderingar kan kännas svårare när barnet håller på att bli en vuxen person. Enligt en Sifo-undersökning, framtagen på uppdrag av Apotek Hjärtat, tycker en av fyra (26 procent) föräldrar att det är svårt att prata med sin tonåring.
Guiden Älskade Tonåring
Tillsammans med Mind, och representanter från deras Föräldralinje, har vi därför tagit fram online-guiden Älskade tonåring. I guiden har vi samlat information om den kroppsliga och själsliga utvecklingen samt tips och råd för hur du som förälder kan stötta din tonåring under den här tiden i livet – oavsett om det handlar om kroppen eller om knoppen. Läs alla artiklar i guiden här.
Föräldralinjen drivs av den ideella organisationen Mind, som arbetar för att främja psykiskt välbefinnande, genom medmänskligt stöd, kunskapsspridning och påverkansarbete. Föräldralinjen är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet – ingen fundering är för liten.
Du når Föräldralinjen på telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15 samt torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna. De som svarar har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar och har utbildning som psykolog, socionom eller psykoterapeut. Alla svarare arbetar ideellt som volontärer.
Ta del av guiden här!
Taggar: intro , mind