Taggar: välvald , hållbarhet

Välvald – apotekens krav på ansvarsfull läkemedelstillverkning

Vi vill att läkemedel ska tillverkas ansvarsfullt, med hänsyn till människa och miljö. Därför har apoteksbranschen tagit fram krav på ansvarsfull tillverkning för receptfria läkemedel. Välvald är en logga på apotekens hyllkant som guidar kunderna till de receptfria läkemedel som uppfyller branschens krav på ansvarsfull läkemedelstillverkning.

💚 Utvalda välvalda produkter hos Hjärtat 💚

Läkemedelstillverkning kan påverka både människor och miljö negativt. Forskning visar på att stora mängder läkemedelsrester släpps ut vid tillverkning, framför allt i Kina och Indien. Idag har läkemedelsindustrin inga krav på sig att redovisa var och hur läkemedel är tillverkade. Det innebär att vi i Sverige kan bli friska på bekostnad av människor, djur och natur i andra länder, det tycker vi från apoteken är problematiskt. Vi vill bidra till en hållbar läkemedelsproduktion och våra kunder vill köpa hållbart producerade läkemedel. 

 

”Välvald är apotekens guide som lyfter fram receptfria läkemedel från företag som är mer transparenta med sitt hållbarhetsarbete och ställer krav på att tillverkning sker med respekt för mänskliga rättigheter och miljö samt arbete mot korruption.”

 

Nya skarpare kriterier 2023

Vi vill att Välvald ska bli världens första hållbarhetsmärkning för läkemedel och på så vis bidra till en hållbar läkemedelstillverkning, därför skärps kraven med jämna mellanrum. Sedan lanseringen 2021 har kriterierna utvecklats två gånger. Från att enbart ha baserats på företagens övergripande hållbarhetsarbete så ställs nu krav och stickprov på ansvarsfull tillverkning av enskilda produkter.
Läs mer om kriterierna i detalj på: www.sverigesapoteksforening.se

Lanseringen av de här nya kriterierna är en viktig milstolpe i Hjärtats mål att Välvald ska utvecklas från en guide till en miljömärkning för läkemedel. Det har vi verkat för sedan 2017! Att arbeta tillsammans med de andra apotekskedjorna har verkligen visat sig vara framgångsrikt.

Som kund kan du göra skillnad

Välj gärna receptfria läkemedel som har loggan Välvald när du handlar. Loggan för Välvald hittar du på hyllkanterna på våra apotek såväl som vid produkterna i vår e-handel


💚 Läs mer om Välvald här 💚Taggar: välvald , hållbarhet

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.