Taggar: sex , intim , sexlust , samliv , kärlek , lust

Lustfyllt sexliv - så hittar du tillbaka

I vardagskaoset fyllt av stress, krav och ständig tidsbrist är det lätt att tappa bort passionen. Marco Vega, sexualupplysare från Malmö, har verktygen för hur man hittar tillbaka till en lustfylld relation.

 
I början av en relation flödar känslorna och man behöver bara nudda vid varandra för att hela kroppen ska bli varm och gå igång. Men när sexlivet inte är på topp kan det vara lätt att tappa självkänslan och ifrågasätta hela relationen. Men ge inte upp hoppet, det finns vägar tillbaka till ett lustfyllt sexliv, det menar i alla fall sexualupplysaren och föreläsaren Marco Vega som hjälpt många par att hitta tillbaka till varandra.

Men det gäller att göra det i tid, ju längre tiden går desto större blir avståndet mellan dig och din partner. Men vad händer egentligen när vi har sex och vilken betydelse har det för vår relation? Marco Vega förklarar:

 - När vi har sex händer det massor av saker i våra kroppar, både fysiskt och psykiskt. Blodtillförseln ökar och vi känner lust, kåthet, längtan, glädje och spänning – tankar och stora känslor som leder till ett närmast berusat tillstånd. Sex leder i många fall även till en känsla av närhet och trygghet vilket stärker relationen.

 

Marco Vega menar vidare att sex är en bekräftelse på att man är åtråvärd för sin partner. Slutar man att ha sex skapar det därför ofta en osäkerhet i relationen. Den bästa lösningen? Att prata med varandra om vad man känner, vilket kan vara lättare sagt än gjort.

- Vi älskar att läsa och prata om sex med andra men när det gäller att prata med sin partner går det ofta sämre. Av de allra flesta uppfattas det som något  både jobbigt och pinsamt.

 

Orsakerna till dämpad lust kan ha många orsaker och går ofta att koppla till hur livet och relationen ser ut utanför sängkammaren. Kanske det finns en ouppklarad konflikt som ligger och skaver? Eller en obalans i lusten där den ena partnern i perioder är mer sugen än den andra?

- Ofta är det vår egen rädsla för att vara otillräcklig inför vår partner som ställer till det. Då kan ett knep vara att tänka att sex kan vara ett kärleksfullt ord, en kyss i nacken, hångel eller oralsex.

Alltför ofta har vi sex utifrån ett tydligt manus som oftast börjar med hångel och slutar med penetrering och orgasm. Då blir det tråkigt i längden och det är lätt hänt att någon känner sig misslyckad eller pressad. Släpp manus och ”go with the flow”.

Viktigast är att ni hittar stunder för varandra i vardagen. Mys en stund innan ni går upp ur sängen på morgonen. Ett annat trick kan vara att ha kodord. En kyss i nacken kan vara en signal på att du vill vara nära. Ett annat att hitta en plats som man laddar sexuellt, till exempel duschen, tvättstugan eller bastun. Kom ihåg att sex är en lek, inget jobb.

 

Sexleksaker då?

- Absolut! Glidmedel, vibrator, penisring, väldoftande massageoljor, lusthöjande kosttillskott eller bara en slips som du binder över din partners ögon  – sexleksaker och andra hjälpmedel är ett enkelt sätt att öka variationen och spänningen i sexlivet. Sexleksaker kan även hjälpa till vid solosex för att på egen hand hjälpa sexlusten lite på traven. Det är endast fantasin som sätter gränser.

Marco Vega

Bor: Malmö

Gör: Pratar sex med ungdomar och erbjuder samtalsrådgivning för vuxna 

Familj: Yes!

Aktuell i höst med: Frågan om maskulinitet och männens ansvar i #metoo-rörelsen.

Sexmotto: Sex är en lek som ständigt förändras. 

4 lusthöjande tips

  • Hitta tillfällen för varandra så ni känner er sedda och se till att utnyttja tillfällen för spontansex när de väl kommer. Sex ger lust till mer sex.
  • Omvärdera definitionen av sex, släpp manus och låt leken stå i fokus. Sex behöver inte betyda samlag. Det kan vara en kyss, morgonmys eller hångel.
  • Prata med varandra om vad ni tycker känns fel eller jobbigt. Har du svårt att ta upp ämnet, prata om en artikel du läst eller något som din kompis har berättat för att sen leda in samtalet på hur ni själva har det.
  • Ta hjälp av sexleksaker och andra typer av hjälpmedel som massageoljor för att öka variationen och spänningen i sexlivet.
  • Är ni mitt uppe i de mest hektiska småbarnsåren? Se till att ta hjälp av vänner och familj så ni får till värdefull vuxentid tillsammans. Åk på en weekend eller laga bara en god middag hemma.
Träffa läkare online

Om du har återkommande svårigheter med att få erektion kan du kontakta vår partner Min Doktor för hjälp.

Lusthöjande tillbehör och sexleksaker


Taggar: sex , intim , sexlust , samliv , kärlek , lust

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.