Packa rätt och lätt inför semestern – tips och checklista för reseapoteket

Oavsett om du ska på solsemester, besöka en storstad eller ta en tur ut på landet finns det många fördelar med att packa smart. Här är en packlista för ett miniapotek och tips på produkter som tar mindre plats i väskan.

Har du allt nödvändigt med dig hemifrån kan du använda både tid och pengar till det du verkligen vill göra på ditt resmål. Som att ligga på sandstranden med en läskande dryck, plocka blommor längs en landsväg eller njuta av sevärdheter i en storstad.

Här är en lämplig packlista inför utlandsresan

Att få vidga sina vyer är underbart, kanske bada i ett klarblått hav och äta vattenmelon i skuggan. Här är tips på vad du behöver i ditt reseapotek – allt från vaccinationer till hjälp mot turistmage.

 • Solskydd
  Solen är på många sett njutbar. Förutom att den i kontakt med vår hud bildar det viktiga D-vitaminet ger den oss också värme och energi. Många av oss vill vara i solen längre än den lilla stund vår hud klarar utan att ta skada, därför är solkräm med solskyddsfaktor nödvändigt. Här kan du läsa mer om hur du väljer solskyddsfaktor.

  Beroende på vad din hud behöver finns det olika grader av skydd. Till exempel ger SPF 10 ett lågt skydd medan SPF 50 klassas som mycket högt skydd. Vilken solskyddsfaktor du ska välja beror dels på hur ljus respektive mörk hud du har, dels på UV-index på den plats där du ska vistas. UV-index beskriver hur stark solen är och det varierar med årstid, hur tjockt ozonlagret är och hur nära ekvatorn platsen ligger.
 • Resekrage
  Du vill helst komma fram utvilad till ditt resmål. Både vid längre och kortare resor med tåg eller flyg kan en resekrage bidra till bekvämare vila. Den formar sig efter din nacke och motverkar besvärlig nackspärr om du somnar sittande.
 • Sovmask
  När du behöver sova på resan kan det vara skönt att koppla bort omvärlden. Det gör du med hjälp av en tättsittande sovmask som stänger ute ljus och förbättrar din sömn.
 • Reseförpackning
  Apotek Hjärtat har produkter (som schampo och duschtvål) i små förpackningar, men också resekit, med ansiktsrengöring och ansiktskrämer, som du lätt får ner i bagaget eller i handväskan.
 • Påfyllningsbara reseförpackningar
  Fyll reseförpackningar med dina egna skönhetsfavoriter. Hjärtats resekit är en praktisk necessär med tomma förpackningar som går utmärkt att ta med i handbagaget på flyget.
 • Wipes för rengöring
  Vill du inte släpa med dig rengöringslotion och tvättkrämer är wipes en bra lösning. Hos oss hittar du olika sorters tvättservetter som tar bort smink eller rengör underlivet. Servetterna ligger i små, smidiga förpackningar som är praktiska att ha med på resan.
 • Handsprit
  Tåg, flyg och buss. Ha handsprit redo i handväskan, det är skönt att kunna hålla en bra handhygien, speciellt när färdsätten är många och du blir hungrig på snacks.
 • Mot tillfällig diarré
  Det är lätt hänt att bli dålig i magen på utlandsresan. Ofta beror det på bakterier som du får i dig via grönsaker som har sköljts i förorenat vatten eller mat som inte är genomstekt. Drabbas du är symtomen illamående, magsmärtor, kräkningar eller diarréer. Ibland kan du också få feber. Det kan vara bra att ha med sig tabletter eller kapslar som hjälper till att stoppa upp tillfällig diarré.
 • Vätskeersättning
  Om du har drabbats av diarré, eller av någon annan anledning blivit uttorkad, är det viktigt att återställa vätske- och saltbalans i kroppen. Det kan du göra med hjälp av vätskeersättning som finns både i pulverform och som brustabletter. Vi har flera olika produkter som är anpassade för barn eller vuxna.
 • Febernedsättande och värktabletter
  Värk kommer när man minst anar det. Var redo med tabletter om huvudvärken slår till.
 • Vaccin
  När du ska ut och resa är det läge att se över ditt vaccinationsskydd. Kanske du behöver fylla på med något skydd eller vaccinera dig mot någonting som du helt saknar skydd mot. För vistelser i Europa behöver du exempelvis vaccinera dig om du till exempel saknar skydd mot mässling. Besök Min Doktors kliniker hos Apotek Hjärtat så får du hjälp. Vi tar emot drop in och har öppet även kvällar och helger. Vaccination via Min doktor. 


Packlista för dig som ska njuta av hemester

Sommarsverige är fantastiskt och det finns många platser som är väl värda ett besök under hemestern. Här har vi listat saker som gör packningen mindre tung – allt från smarta nagelkit och skavsårsplåster till hudvård som är skonsam mot naturen.

Bra saker att packa inför en weekend i stan:

Lyxig hudvårdsrutin i reseformat

Det är alltid kul att prova något nytt i hudvårdsväg, speciellt när man är på storstadsresa och har lite tid på hotellet innan en middag på stan. Packa ner hudvårdsprodukter i reseformat, kanske har du ett några prover hemma, annars finns det ett kit med en hel hudvårdsrutin i reseförpackningar du kan köpa på Hjärtat.

Kombinerad dag- och nattkräm
Spara lite plats i necessären och packa ner en ansiktskräm som funkar som både dag- och nattkräm.

Resefodral för rakhyvel
I all hast är det lätt att råka slänga ner rakhyveln i direkt i necessären. För dig som gillar att raka dig kan ett etui för rakhyvel vara bra för säkrare förvaring och enklare att hålla hyveln fräsch.


Reseförpackningar
På Apotek Hjärtat hittar du minivarianter av allt från duschtvål, schampo och hårstylingprodukter till manikyrset för fina naglar. Vi har även resekit med tomma reseförpackningar som du själv kan fylla på med dina egna skönhetsfavoriter.

Munvård i reseformat
Det finns smarta och kompakta kit som innehåller resetandborste, tandkräm, tandtråd och mellanrumsrengöring. Allt du behöver för att behålla munhälsan på resande fot. För dig som använder fluorskölj, finns även det i miniformat.

 

Skavsårsplåtser
Det är härligt att upptäcka en ny stad till fots. Kanske i ett par nya skor. Säkra upp genom att ha skavsårsplåster redo i handväskan.

Öronproppar
Låt inte buller från bilar förstöra nattsömnen, packa ner ett par öronproppar.

Solskydd
Soliga uteserveringar hör staden till. Glöm inte solkräm, för stadsvistelsen är en solspray för ansiktet som går bra att spraya över smink perfekt att ha i handväskan. 


Bra saker att ta med sig ut till stugan på landet

Schampo och tvål för utomhusbruk

Om du tycker om att bada och duscha utomhus är det smart att packa ner produkter som är speciellt anpassade för utomhusbruk. De löddrar bättre i kallt vatten och är ofta extra skonsamma mot naturen.

Kompakt handduk
En handduk som tar liten plats och är lätt att bära är praktisk att ha med sig. Speciellt när du ska släpa på skrymmande saker såsom exempelvis tunga lakan. En handduk i mikrofiber absorberar vatten lätt och torkar snabbt.

Reseförpackning
Hos oss på Hjärtat finns välkända hudvårdsprodukter i reseformat som exempelvis rengöring, dagkräm och ansiktsvatten. Vi har även resekit med tomma reseförpackningar som du själv kan fylla på med dina egna skönhetsfavoriter.

Solskydd

Glöm inte solskyddsprodukter för hela kroppen, packa ner solstift för läpparna och solkräm för både ansiktet och kroppen.

 

Mygg- och fästingmedel
Ingen vistelse på landet utan att säkra upp mot myggor och fästingar. Så glöm inte myggmedel, det kan vara klokt att välja en produkt som håller flera oinbjudna gäster borta. Vi har kombinerade sprayer som skyddar mot fästing, broms, mygg, älgfluga och knott.

 

Sår, bett och stick
Sår, bett och stick av olika slag hör sommarhalvåret och semestern till. Plåster, alsollösning, pincett och hydrokortisonsalva – säkra upp med räddare i nöden.


Värktabletter

Mensvärk, huvudvärk eller tandvärk – värken tar tyvärr inte semester. Glöm inte att ta med smärtstillande läkemedel till stugan.


Taggar: resa , semester , reseförpackningar
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.