Taggar: resa , vaccination

Packa rätt inför semestern – checklista för reseapoteket!

Semestertider och det är dags att ut och resa. Oavsett om du ska på solsemester eller besöka en storstad finns det många fördelar med att packa ditt eget miniapotek med det som kan behövas – allt från skavsårsplåster till hjälp mot turistmage.


Har du allt nödvändigt med dig hemifrån kan du använda både tid och pengar till det du verkligen vill göra på ditt resmål. Glöm inte att du kan behöva vaccinera dig. Det gäller även för vistelser i Europa om du till exempel saknar skydd mot mässling. Apotek Hjärtat erbjuder vaccination via MinDoktor och har också produkterna du behöver i ditt reseapotek.

Här är en lämplig packlista inför resan:

 • Solskydd
  Solen är på många sett njutbar. Förutom att den i kontakt med vår hud bildar det viktiga D-vitaminet ger den oss också värme och energi. Många av oss vill vara i solen längre än den lilla stund vår hud klarar utan att ta skada, därför kan solkräm med solskyddsfaktor vara nödvändigt.

  Beroende på vad din hud behöver finns det olika grader av skydd. Till exempel ger SPF 10 ett lågt skydd medan SPF 50 klassas som mycket högt skydd. Vilken solskyddsfaktor du ska välja beror dels på hur ljus respektive mörk hud du har, dels på UV-index på den plats där du ska vistas. UV-index beskriver hur stark solen är och det varierar med årstid, hur tjockt ozonlagret är och hur nära ekvatorn platsen ligger.
 • Resekrage
  Du vill helst komma fram utvilad till ditt resmål. Både vid längre och kortare resor med tåg eller flyg kan en resekrage bidra till bekvämare vila. Den formar sig efter din nacke och motverkar besvärlig nackspärr om du somnar sittande.
 • Sovmask
  När du behöver sova på resan kan det vara skönt att koppla bort omvärlden. Det gör du med hjälp av en tättsittande sovmask som stänger ute ljus och förbättrar din sömn.
 • Mot tillfällig diarré
  Det är lätt hänt att bli dålig i magen på utlandsresan. Ofta beror det på bakterier som du får i dig via grönsaker som har sköljts i förorenat vatten eller mat som inte är genomstekt. Drabbas du är symtomen illamående, magsmärtor, kräkningar eller diarréer. Ibland kan du också få feber. Om du har med dig tabletter eller kapslar mot tillfällig diarré kan du bli fri från symtomen på några dagar.
 • Vätskeersättning
  Om du har drabbats av diarré, eller av någon annan anledning har blivit uttorkad, är det viktigt att återställa vätske- och saltbalans i kroppen. Det kan du göra med hjälp av vätskeersättning som finns både i pulverform och som brustabletter. Vi har flera olika produkter som är anpassade för barn eller vuxna.
 • Sår, bett och stick
  Bett och stick av olika slag hör sommarhalvåret och solsemestern till. Insektsbett är inte mindre otrevliga för det men som tur är går de både att förebygga och lindra. För dem som har oturen att vara mer eller mindre allergiska mot olika typer av bett gäller det dessutom att vara väl förberedd för att kunna hantera en akut situation.
 • Hud- och hårvård i reseformat
  Apotek Hjärtat har enskilda produkter (som schampo och duschtvål) i små förpackningar, men också resekit, med ansiktsrengöring och ansiktskrämer, som du lätt får ner i bagaget eller i handväskan.
 • Wipes för rengöring
  Vill du inte släpa med dig rengöringslotion och tvättkrämer är wipes en bra lösning. Hos oss hittar du olika sorters tvättservetter som tar bort smink eller rengör underlivet. Servetterna ligger i små, smidiga förpackningar som är praktiska att ha med på resan.
 • Vaccin
  När du ska ut och resa är det läge att se över ditt vaccinationsskydd. Kanske du behöver fylla på med någonting eller vaccinera dig mot någonting som du helt saknar skydd mot. Besök Min Doktors kliniker hos Apotek Hjärtat så får du hjälp. Vi tar emot drop in och har öppet även kvällar och helger. Gå in på Min Doktors webbplats för att se vilken mottagning som finns närmast dig. 

 

 

Uppslagsvärk

För att hjälpa svenskar att hitta rätt läkemedel utomlands och enklare förklara sina åkommor har vi tagit fram mini-lexikonet Uppslagsvärk. I lexikonet hittar du vanliga sjukdomar, besvär och läkemedel översatta till sex olika språk. Ladda ner Uppslagsvärket


Reseförsäkring

Skaffa ett extra bra skydd på resan för dig och dina saker! Varje gång du köper någon av ICAs reseförsäkringar för minst 300 kronor får du 10.000 bonuspoäng på ditt ICA-konto (motsvarande 100 kronor) att handla för på ICA. Läs om ICAs reseförsäkringar här.

  

 

 Nöjeserbjudanden

Som ICA-kortkund får du alltid rabatt på massor av nöjeserbjudanden. Gör det bästa av sommaren och njut av allt från resor och kryssningar till shower och nöjesparker. Se alla erbjudanden här.


Taggar: resa , vaccination

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.