Vad är veganska skönhetsprodukter? Experten reder ut
Publicerad 2024-06-19
Senast uppdaterad 2024-08-30
Att aktivt välja skönhetsprodukter helt fria från animaliskt innehåll blir allt vanligare. Men vad innebär egentligen veganska och cruelty free produkter, och vilka ingredienser bör du undvika? Vi reder ut frågetecknen med makeupartisten och bloggaren Ida Kyllerman!
Vad innebär det att en produkt är vegansk?
Allt fler väljer idag att noggrant undersöka skönhetsprodukternas ingredienslista och varifrån de kommer. För att en produkt ska klassas som vegansk ska den inte innehålla några animalier och inte vara testad på djur, varken ingredienser eller slutprodukt.
– EU har en lag på att man inte får testa produkter eller ingredienser på djur men om ett företag säljer i Kina är märket inte cruelty free eller veganskt längre. Det beror på att den kinesiska regeringen har kravet att importerade produkter måste djurtestas, säger Ida Kyllerman, cruelty free makeup-artist och skönhetsbloggare.
Cruelty free vs. veganskt
Många produkter har en märkning där det står att de är cruelty free, vilket garanterar att den inte är testad på djur. Däremot kan den fortfarande ha animaliskt innehåll. En produkt kan med andra ord vara både vegansk och cruelty free eller enbart cruelty free men inte vegansk. Om du vill undvika animalier i din skönhetsrutin finns det några vanliga ingredienser att hålla utkik efter, nämligen lanolin (ullfett), cera alba (bivax), kollagen (fiberprotein) och karmin (färgämne från löss).
– Men det är lite av en djungel, vissa ingredienser som mysk och kreatin till exempel, kan nämligen vara både veganska och animaliska utan att det märks på innehållsförteckningen. Då får man fråga företaget om de inte redan bistår med den informationen, säger Ida Kyllerman.
Hon menar att anledningen till att allt fler väljer en vegansk skönhetsrutin, även om de nödvändigtvis inte är veganer till vardags, beror på att det helt enkelt inte behövs animaliska ingredienser i skönhetsprodukter och att det idag finns många alternativ.
– Veganism är inte längre någon punkig underground-rörelse utan snarare mainstream. Vi vill vara fina utan att någon ska behöva lida för det.
Skillnad i kvalitet?
Så skiljer sig produkterna någonting i kvalitet? Ida Kyllerman berättar att det i så fall inte beror på det veganska
– Rent funktionsmässigt tror jag inte att varken det ena eller det andra är bättre, det handlar snarare om vilket företag som producerat produkten och vad de har för kvalitetsstandard. Däremot så känns det extra bra för samvetet att använda en vegansk produkt, vilket kan göra att den upplevs som bättre.
På apotekhjärtat.se har vi samlat veganska produkter i en kategori, ta en titt här!