
Ljuvligt goda saffransbullar med vaniljkräm
Smaken, doften och färgen – det finns många anledningar till att gilla saffran. Kom i julstämning med denna juliga version av solbullar gjorda på Hjärtats finmalda saffran och med hemmagjord vaniljkräm. Saffransbullarna blir riktigt saftiga och passar lika bra till adventsfikan, glöggmyset eller som ett sött avslut på julbordet.
Ingredienser
ca 20 bullar
Saffransdeg
5 dl mjölk (3 %)
50 g jäst
2 ½ dl strösocker
1 krm salt
150 g mjukt smör
ca 900 g / 15 dl vetemjöl
ägg till pensling
strösocker till garnering
Vaniljfyllning
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk (3 %)
1 vaniljstång
1 dl strösocker
4 äggulor
½ dl maizena
30 g mjukt smör
900 g / 15 dl
Gör så här
1. Börja med vaniljfyllningen. Koka upp (på medelhög värme) alla ingredienser i en kastrull under konstant omrörning. Låt sjuda ca 3 min och rör snabbt om hela tiden.
2. Sila krämen ner i en bunke. Sätt plastfolie tätt intill krämen och låt den bli helt kall i kylen.
3. Fortsätt med bulldegen. Värm mjölken till 37°C. Smula ned jästen och rör tills den löses upp. Tillsätt socker, saffran, salt och smör och rör slätt. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 min.
4. Sätt ugnen på 200°C.
5. Stjälp degen ur bunken och dela upp i två delar. Knåda degen smidig. Dela varje deg i 10 delar och rulla till bollar på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl vid behov. Låt jäsa ca 40 min.
6. Fyll bullarna med vaniljkräm, använd gärna en sprits. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen 8–10 min.
7. När bullarna svalnat något – pensla dem med smält smör och rulla i socker.
Taggar: saffran , recept , julbak