Taggar: saffran , recept , julbak

Ljuvligt goda saffransbullar med vaniljkräm

Smaken, doften och färgen – det finns många anledningar till att gilla saffran. Kom i julstämning med denna juliga version av solbullar gjorda på Hjärtats finmalda saffran och med hemmagjord vaniljkräm. Saffransbullarna blir riktigt saftiga och passar lika bra till adventsfikan, glöggmyset eller som ett sött avslut på julbordet.

Ingredienser

 ca 20 bullar  

Saffransdeg

5 dl mjölk (3 %)

50 g jäst

2 ½ dl strösocker

1 g Hjärtats saffran

1 krm salt

150 g mjukt smör

ca 900 g / 15 dl vetemjöl

ägg till pensling

strösocker till garnering

 

Vaniljfyllning

2 dl vispgrädde

3 dl mjölk (3 %)

1 vaniljstång

1 dl strösocker

4 äggulor

½ dl maizena

30 g mjukt smör

900 g / 15 dl

Gör så här

1. Börja med vaniljfyllningen. Koka upp (på medelhög värme) alla ingredienser i en kastrull under konstant omrörning. Låt sjuda ca 3 min och rör snabbt om hela tiden.

2. Sila krämen ner i en bunke. Sätt plastfolie tätt intill krämen och låt den bli helt kall i kylen.

3. Fortsätt med bulldegen. Värm mjölken till 37°C. Smula ned jästen och rör tills den löses upp. Tillsätt socker, saffran, salt och smör och rör slätt. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 min.

4. Sätt ugnen på 200°C.

5. Stjälp degen ur bunken och dela upp i två delar. Knåda degen smidig. Dela varje deg i 10 delar och rulla till bollar på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl vid behov.  Låt jäsa ca 40 min.

6. Fyll bullarna med vaniljkräm, använd gärna en sprits. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen 8–10 min.

7. När bullarna svalnat något – pensla dem med smält smör och rulla i socker.


 

VÅR EGEN FINMALDA SAFFRAN AV HÖGSTA KVALITÉ

Hjärtats saffran

Visst är det något särskilt med saffran? Det är den dyraste av kryddor och det krävs mellan 100 000 – 150 000 krokusar för att utvinna ett kilo saffran. Hjärtats saffran kommer från området La Mancha i Spanien som anses vara det område i världen som tar fram den högsta kvaliteten på saffran. Kryddan utvinns ur krokusblommans pistill och kvaliteten beror bland annat på hur mycket av pistillen som klipps av och används. För saffran med den högsta kvalitetsstämpel används endast den yttersta delen av pistillen där mest smak, doft och färg sitter. Det är också den delen som används i Hjärtats saffran och gör den så god.

Prova årets julsmaker


Taggar: saffran , recept , julbak
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.