Så fixar du ett härligt höstglow

Nu lämnar vi salta bad och ljusa sommarnätter bakom oss och blickar fram mot en härlig höst. Ge din hy lite extra omtanke nu när kylan är på väg och uppdatera din hudvårdsrutin. Här tipsar Zina Rihan, apotekstekniker på Apotek Hjärtat, om hur du anpassar hudvårdsrutinen inför hösten.


Låt hösten bli en nystart för din hy. Ta hjälp av en hudvårdsrutin som ger din hy en mjuk övergång till det kallare klimatet – för det kan den behöva. 

– Många upplever att hyn kommer i obalans just i övergångar mellan årstiderna. Under hösten blir luften både kyligare och torrare, och det kan påverka hyn. Kontrasten blir också större mellan inomhusklimatet och utomhusklimatet under vinterhalvåret, vilket är en annan utmaning för hyn, säger Zina Rihan, apotekstekniker på Apotek Hjärtat.

Rengör hyn på djupet

Efter en sommar med mycket solkräm, sol och bad kan det kännas skönt att börja om på ny kula och rensa hyn inför hösten. Samtidigt upplever du kanske att hyn blir torrare eller fetare.


För att få bort orenheter och yttorrhet kan du använda en mild peeling. En peeling hjälper till att luckra upp döda hudceller, vilket bidrar till att dina hudvårdsprodukter kan nå längre in i huden. Har du känslig eller tunn hy är en enzympeeling att rekommendera då den är mildare än en mekanisk peeling som innehåller små korn. Apolosophy Pro-Age Rosé Enzympeeling är en effektiv enzympeeling med AHA-syror. Den rengör på djupet och ger lyster till hyn samtidigt som den förbättrar fuktbalansen.

– Använd en peeling regelbundet, gärna någon gång i veckan. Avsluta med en fuktmask efteråt som ger välbehövlig näring till din hy. För dagligt bruk kan du använda en mild ansiktsrengöring med lågt pH-värde. På hösten kan en fuktgivande ansiktsrengöring med till exempel glycerin och pantenol hjälpa till att motverka uttorkning.

 

Behövs solskydd?

Många är duktiga på att smörja in sig med spf på sommaren. Men du kan behöva skydda dig mot solen även andra tider på året om solen skiner eller om du vistas i snön. Är du osäker på om solskydd behövs kan du via olika appar och SMHI kolla UV-index. Om UV-index stiger över 3 bör du skydda dig.

 
Väl återfuktad hy ger naturligt glow

En torr hy känns ofta stram och kan se fnasig ut. En återfuktad hy känns däremot smidig och tar fram hyns naturliga glow. Även en hy som känns fet och blank kan behöva mer fukt för att inte överproducera talg.  

Dag- och nattkrämer som ger mycket fukt och näring till huden passar perfekt för höstens hudvårdsrutin. Välj gärna en produkt som innehåller hyaluronsyra eftersom den binder vatten till sig. En dagkräm som innehåller spf är att rekommendera, även om hösten inte bjuder på lika mycket sol som sommaren.

Vill du ha en lystergivande kräm som fungerar både som dag- och nattkräm är Filorga Oxygen-Glow Cream ett bra alternativ. Den innehåller fuktbindande hyaluronsyra och L-enzymer som milt exfolierar hyn. Lämnar din hy mjuk och smidig med ett naturligt glow. 


För att boosta din hy med fukt och näring är det bra att emellanåt lägga en  ansiktsmask. Hyaluronsyra och glycerin är till exempel två populära fuktgivande ingredienser i ansiktsmasker. För att lugna hyn kan du kolla efter produkter med aloe vera och tea tree. Eller vitamin C och honung för en jämnare hudton och lyster. Du kan till exempel använda Acasia Skincare Recovery Mask 1–2 gånger i veckan. Det är en lugnande och lystergivande ansiktsmask som innehåller hyaluronsyra och mandelolja.


Vill du behålla sommarens solkyssta glow kan du blanda några droppar av Isle of Paradise Self Tanning Drops i din ansiktskräm, lotion eller serum. Ju fler droppar desto djupare färg får din hud. 

Reducera synligheten av pigmentfläckar

Har sommaren lämnat dig med pigmentfläckar? Pigmentfläckar kan drabba vem som helst. Det bästa är såklart att förebygga uppkomsten av pigmentfläckar genom att undvika solen och använda solskydd. Men om du redan har fått pigmentfläckar finns det olika sätt att behandla dessa.


Du kan bland annat prova Eucerins Anti-pigment-serie som hjälper till att minska och förebygga uppkomsten av pigmentförändringar. Produkterna i serien innehåller bland annat thiamidol som kan minska mängden melanin. Prova till exempel att punktbehandla dina pigmentfläckar med Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector.

Men du kan också prova olika aktiva ingredienser som vitamin C, niacinamid, retinol, AHA och BHA som är populära när det gäller att reducera pigmentförändringar orsakade av solen.

Välkomna tillbaka aktiva ingredienser

Om du i sommar tagit en paus från aktiva ingredienser som retinol, AHA- och BHA-syra kan du nu sakta börja återinföra dessa. Aktiva ingredienser har många positiva effekter på hyn. Bland annat kan de hjälpa till att exfoliera hyn, minimera fina linjer och förstorade porer samt ha en utjämnande och lystergivande effekt.


Men kom ihåg att syror och retinol gör huden mer solkänslig. Så använd alltid solskydd när du är ute – även på hösten.

– Det är viktigt att börja försiktigt med aktiv hudvård så att hyn får möjlighet att vänja sig. Det gäller även om du bara tagit en paus. Ett tips från mig till alla nybörjare är att alltid fråga apotekspersonal eller en hudterapeut om tips på vad som passar just dig och din hud. Felaktiga produkter kan göra mer skada än nytta. Tänk också på att ha tålamod eftersom det ofta tar tid innan man ser resultat, särskilt om du jobbar mot lite mer envisa hudtillstånd likt pigmenteringar, säger Zina Rihan.

Taggar: höst , ansiktsvård , aktiv hudvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.