Taggar: hudvård , torr hud

Hyaluronsyra - räddningen för torr hud

Hyaluronsyra är hudvårdsingrediensen på allas läppar. Och med all rätt – hyaluronsyra är nämligen räddningen för dig med en fuktfattig, torr hud. Vi tog ett snack med hudterapeuten Marie Lundberg för att ta reda på hur superingrediensen fungerar.

 

Hej hudterapeut Marie! Vad är hyaluronsyra?

Trots namnet är hyaluronsyra ingen syra – utan en fuktbindande sockermolekyl som finns naturligt i huden. Den har förmågan att binda fukt upp till 1 000 gånger sin egen vikt och ger en stötdämpande effekt i kroppen. Det är hyaluronsyra och kollagen som upprätthåller hudens lager och struktur. Kroppens egen produktion av hyaluronsyra avtar tyvärr med åldern.

Varför är hyaluronsyra bra för torr hud?

Hyaluronsyran binder fukt i huden. Effekten kan jämföras med att huden går från att vara som ett torrt russin till att bli en slät, fuktrik vindruva. Hyaluronsyra hjälper även till med sårläkning, celltransport och inflammationer i huden. 

Vem behöver använda hyaluronsyra i sin hudvård? 

Alla! UVB-strålning bryter ned den naturliga hyaluronsyran och gör huden tunnare och mindre geléaktig. Många miljöer är torra och vårt klimat gör huden extra fuktfattig. Faktum är att många tror att de har känslig hy – men i själva verket har de brist på fukt vilket leder till känsligare hy. Den typen av problem är lätta att åtgärda med hjälp av hyaluronsyra. 

Hur använder man hyaluronsyra? 

Det finns framför allt i många hudkrämer och i serum. Exempel på produkter med hyaluronsyra är Avéne PhysioLift-serien. För att få bättre effekt av hyaluronsyran kan man använda ingrediensen i både serum och i kräm samtidigt.

Om experten

Marie Lundberg är utbildad hudterapeut och arbetar i dag på hudvårdsagenturen Dermarome. Hon utbildar även elever vid Elisabethskolan inom hudvård och vidareutbildar färdiga hudterapeuter.

Populära produkter med hyaluronsyra


Taggar: hudvård , torr hud

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.