Kroppen: Hud och akne

Ibland är det inte kul att vilja vara sitt allra finaste och samtidigt ha akne och fet hy. Din tonåring behöver tips, uppmuntran och kanske en bra ansiktstvätt. Det viktigaste är kanske ändå att påminna om att hen alltid kommer att vara det finaste du vet!

 

"Häromdagen hade jag ett samtal med min dotter som snart tar studenten. Hon är helt extatisk över detta, men samtidigt våndas hon över sin finniga panna och vad hon ska göra med sitt (helt underbara) lockiga hår. Självklart pratade vi om olika lösningar på dessa 'problem', men jag levererade också ett brandtal om 'rätten att ha kul även när man känner sig ful'. Jag ville få henne att inse hur lätt det är att hamna i den tankemässiga återvändsgränden - att allt hänger på att man ska känna sig snygg. Och att det alltid kommer att finnas dagar då man känner sig mindre nöjd. Men det ska inte frånta någon rätten att ha kul och vara glad.

Det är så klart härligt att känna sig fin, men om man kan komma förbi tanken att det är villkoret för en lyckad dag i skolan, en festkväll eller vad som helst och i stället unna sig rätten att njuta av stunden så kan man slippa en hel del ångest o depp tror jag. Det är såklart lättare sagt än gjort – men en förälder kan nog aldrig påminna sitt barn om detta för många gånger."


Mia, tonårsförälder.

Talg är ett slags fett, vars uppgift är att hålla huden mjuk och smidig. De ökade nivåerna av könshormon i kroppen under puberteten sätter fart på produktionen i hudens talgkörtlar. Det är vanligt att barn i tonåren får en överproduktion av talg, vilket märks genom att huden i ansiktet blir blank – framförallt över pannan och runt näsan. Även huden på andra delar av kroppen kan bli fetare, till exempel på ryggen och på bröstet. När talgproduktionen ökar kan porerna täppas igen, och bakterier som normalt finns på huden kapslas in –vilket syns som pormaskar och akne. Dessa kan dyka upp överallt på kroppen - vanligast är det i ansiktet, på bröstet och ryggen.


De allra flesta tonåringar drabbas av pormaskar och akne i någon utsträckning. För vissa blir det bara några enstaka blemmor under en kortare period, och det räcker att tvätta sig som vanligt. Men i vissa fall kan akne bli ett problem, med infekterade blemmor som gör ont. Om din tonåring har besvär finns det hjälp att få. På apoteken har vi bra produkter att börja med – och räcker inte det kan en läkare bedöma om receptbelagd medicin kan vara till hjälp.

"Under puberteten drabbas de flesta i någon utsträckning av en fetare hy med pormaskar och finnar, men idag finns det många bra hudvårdsprodukter som är framtagna för just tonårshuden. Många tänker att det gäller att torka ut en aknebenägen hy – men det är tvärt om. Det räcker att rengöra huden i ansiktet 1–2 gånger om dagen. En återfuktande kräm eller gel utan olja/fett är bra om huden känns torr. Produkterna bör vara skonsamma, för att inte torka ut och göra problemen värre.

För en del tonåringar, och vuxna också för den delen, räcker det inte med bra hudvårdsprodukter. På apotek finns det olika receptfria produkter och läkemedel som kan användas direkt på huden. Det kan vara ett bra första steg att testa aknelösning eller aknegel med salicylsyra. De luckrar upp porerna, rengör, förebygger och behandlar aknen. Det finns även receptfria läkemedel som innehåller bensoylperoxid som är bakteriedödande och hämmar bakterien som orsakar akne. För de som har större problem finns olika receptbelagda läkemedel."


Catharina Claesson, apotekare på Apotek Hjärtat.

 


Taggar: kroppen under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.