Taggar: mage , maghälsa , jul

Var snäll mot magen i jul

Härliga julbord, söta julbak och mysiga glöggmingel. Julen bjuder ibland på för mycket av det goda, vilket kan ställa till det för magen. Cecilie, farmaceut på Apotek Hjärtat vet hur du håller magen på gott humör – hela julen.


Julen kommer ofta som en smällkaramell med extra allt, vilket kan göra det tufft för magen att hänga med i svängarna. Den bästa julklappen du kan ge den? Rutiner och någon daglig aktivitet där du rör på dig, det menar i alla fall farmaceuten Cecilie.

Julen bjuder som bekant ofta på mäktiga julbord fyllda av rätter som är svåra att motstå. Uppblåsthet, förstoppning och sura uppstötningar är vanliga följdproblem. Cecilies bästa tips är att välja maten med omsorg.

– Magen mår som allra bäst när den får mindre måltider regelbundet under dagen. Så var kräsen när du står där med tallriken vid julbordet. Välj bara det du verkligen gillar och se gärna till att det hamnar lite grönt på tallriken också.

 

Mildra besvären

Genom att sticka in grönsaker, frukt eller grovt mjöl får du i dig extra kostfiber som din mage tycker om. Fibrerna hjälper din mage att fungera normalt och låter tarmarna arbeta. Det ger dig även en ökad mättnadskänsla och en långsammare och lägre höjning av blodsockernivån.

Under lediga juldagar kan det lätt bli för mycket stillasittande och vardagsmotionen blir lidande. En lång promenad, lite pulkaåkning eller annan aktivitet är bra för att få mer energi och mildra eventuella besvär med magen.

– Under julen rubbas rutinerna. Vi rör oss mindre och äter mer. Lata dagar ska man unna sig, men att försöka få in en långpromenad eller en annan aktivitet varje dag gör gott för magen.

 


Experten tipsar

Dulcosoft hjälper till att få igång systemet vid förstoppning. Pulvret har en neutral smak och blandas i valfri dryck på morgonen. CE-märkt medicinteknisk produkt.


Frukt & Fibrer tuggtärning är ett kosttillskott som bland annat innehåller fikon som kan hjälpa till att hålla tarmen i form och främja en naturlig tarmfunktion. Tas med fördel på kvällen för effekt efter 6–8 timmar. För vuxna och barn över 12 år. Rekommenderad dos bör inte överskridas och bör inte ersätta en varierad kost.


Silicea Mag-Tarm Direkt är en skyddande och absorberande kiselgel som lindrar problem med halsbränna och gaser i magen. Gelen binder gaserna i magen och kan därför även motverka uppblåst och orolig mage. CE-märkt medicinteknisk produkt.


Lactiplus Ten Days är en intensivkur som ger dig 80 miljarder levande mjölksyrabakterier per dag. Detta kosttillskott innehåller ett brett spektrum av åtta olika stammar och två släkten; Lactobacillus och Bifidobacterium. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas och kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost. Förvaras utom räckhåll för små barn.
Taggar: mage , maghälsa , jul

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.