Så tar du hand om huden i sommar

Sommaren är härlig både för knoppen och kroppen – inte minst för huden som många upplever mår bättre under den varma tiden på året. Men den utsätts också för flera påfrestningar. Clara Bergqvist, hudterapeut på Apotek Hjärtat, svarar på hur du bäst tar hand om huden i sommar.

Solkysst och vackert glow – exakt så vill nog de flesta att huden ska se ut under sommaren. Men ofta behöver huden lite hjälp på traven. Nedan ger Clara goda råd för en välmående sommarhud.  

 

Hur påverkas huden av varmare väder och sol?

Sommaren är den säsong då många upplever att huden mår som bäst. Det varma klimatet och fuktigare luft gör det enklare för huden att bibehålla fukten, samtidigt som den solkyssta huden ger fin lyster. Dock kan både sol, värme och saltvatten torka ut huden. Om du badar i saltvatten är det en god idé att duscha av sig efter varje dopp, eftersom salt har förmågan att suga åt sig fukt. Använd gärna en solskyddskräm med extra vårdande och återfuktande egenskaper när du vistas i solen och på stranden.

 

Hur skiljer sig hudvård på sommaren och vintern sig åt?

Precis som att du byter ut vintergarderoben till en sommargarderob behöver även hudvårdsrutinen ses över. Beroende på hudtyp kan du behöva variera rutinen olika mycket, men några generella tips är:

  • Byt ut de feta krämerna till lättare emulsioner. Fokus för huden under sommaren ska vara fukt, fukt och åter fukt.
  • Exfoliera huden en till två gånger i veckan. Det motverkar torr hud och ger lyster. En bonus är även att den solbruna tonen håller längre.
  • Använd en återfuktande solkräm med minst solskyddsfaktor 30 varje dag för att skydda huden. Det förebygger dessutom hudens åldrande och pigmenteringar.
  • Det finns hudvård för kroppen som innehåller starkare syror eller retinoler. De ska du inte använda när du tillbringar dagar på stranden eller vistas mycket i solen. Syrorna gör huden känsligare och du bränner dig lättare. Inget bra recept för välmående hud, med andra ord.  

 

 

Finns det någon hudtyp som gillar sommaren mer än andra?

För en torr hud är sommaren ofta bra, eftersom värme och högre luftfuktighet gör det enklare för huden att bibehålla fukten. Även en eksembenägen hud mår gott av solens strålar. Men sola såklart med måtta. Som jag nämnt tidigare kan solen även torka ut huden, så det är viktigt att fortsätta använda en mild rengöring när du duschar. Många uppskattar exempelvis en olja som enkelt smörjer huden redan vid rengöringssteget. Följ sedan upp med en återfuktande lotion.

 

 

Sommar-SPA: Rutin för välmående hud i sommar 

 

 

1. Peela huden en till två gånger i veckan med en effektiv kroppspeeling. Då får du bort döda hudceller och främjar på det sättet en mjuk hud. 

 

 

 

 

 

 

 

2. Använd skrubbvantar i duschen. Då håller du huden mjuk, och dessutom är det ett bra sätt att undvika plitor på ryggen, som ibland kan uppstå av värme och när vi använder solkräm.  

 

 

 

 

 

 

 

3. En duscholja är en finfin vän att ha under sommaren, och ett bra alternativ för hud som är eller lätt blir torr.  

 

 

 

 

 

 

 

4. Använd en hudkräm med återfuktande egenskaper. 

 

 

 

 

 

 

 

5. Använd en återfuktande brun utan sol-kräm som ger gradvis färg. Det ger en vacker, solkysst hud samtidigt som du ger huden fukt och inte behöver vistas i solen för att få till den solbruna looken.

 

 


Taggar: sommarhud , sommar spa , solkysst hud
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.