
Kroppen: Sexlust i tonåren
Att ”ta snacket om blommor och bin” handlar idag kanske inte så mycket om att berätta om hur ett barn blir till. Det handlar mer om rätten till att säga ja eller nej till sex, om att vara schyst mot sig själv och andra – och om att allt det man ser på tv och på internet inte alltid avspeglar verkligheten.
Under puberteten och tonåren är det vanligt att ditt barn börjar tänka mer på, och längta efter, sex. Det är till viss del biologiskt, men dessa tankar och känslor styrs också av omgivningen. För dig som tonårsförälder är det viktigt att finnas som ett stöd och prata med ditt barn om sexualitet, gränsdragningar och rätten till sin egen kropp – ju förr desto bättre. Det kan vara svårt att föreställa sig sitt barn som en sexuell individ, men du har mycket att vinna på att vara öppen och bjuda in till samtal om sexualitet. Om det känns svårt att närma dig ämnet finns alltid Föräldralinjen som ett bollplank!
I takt med att tankarna på sex blir fler är det också många tonåringar som mer medvetet börjar onanera. Men onani är inget som är unikt för tonåren, även små barn kan smeka sig själva – utan att det ligger någonting sexuellt bakom det. Vissa tonåringar vill onanera ofta och andra gör det inte alls - liksom med det mesta är det helt individuellt och lika normalt att onanera varje dag som att inte ha en tanke på det. Onani är avslappnande och ett bra sätt att utforska den egna kroppen och känna efter vad man tycker är skönt.
I den digitala värld vi lever i är porr någonting som blivit allt mer lättillgängligt. Det är också ett ämne som kan vara svårt för din tonåring att vara öppen om, och då kan det bli knepigt för dig som förälder att närma dig ämnet. Men det är ett viktigt snack, eftersom porr kan påverka ditt barns syn på hur sex ska vara. Tillsammans kan ni resonera om vad schyst sex innebär, hur man är säker på att man inte utsätter någon för något som den inte vill och att man alltid har rätt att säga nej till sådant som inte känns bra. Perspektiv som är viktiga att prata om är synen på sex, den viktiga frågan om samtycke, gränssättning, våld mot kvinnor samt de skeva ideal som ofta skildras inom porrindustrin.
Sofi, mamma till två tonåringar.
Tips från Föräldralinjen
En bra dialog om högt och lågt i livet är en bra grund för att kunna närma sig lite känsligare ämnen, som till exempel sexualitet och lust.
Referera till egna erfarenheter, du behöver såklart inte gå in på detaljer.
Alla bör känna rätten till sin egen kropp, och att ingen ska gå med på något som inte känns bra. Ett nej är ett nej!
Var öppen och inbjudande till samtal, men pressa inte din tonåring. Ibland kan man behöva närma sig ämnet flera gånger för att få respons.
Detaljer är inte viktigt, och många gånger ingenting som föräldrarna behöver veta – det viktigaste är att känna efter om tonåringen mår bra och känner sig trygg.
Förklara att närhet och sex ska vara någonting fint – men att det ibland kan vara svårt och göra ont. Det viktigaste är att aldrig ställa upp på någonting som inte känns bra.
Taggar: kroppen under tonårstiden