Taggar: sex , lust

Erektionsproblem och svårt att få stånd

Erektionsproblem är väldigt vanligt och kan bland annat bero på stress eller oro. Sexologen Lennie Lindberg berättar om hur du kan tackla problemen och hur du kan undvika erektionssvårigheter i framtiden.

Om experten

Lennie Lindberg är auktoriserad klinisk sexolog och har 15 års erfarenhet av att arbeta med sexologiska och sexualmedicinska frågor. Lennie är ordförande för organisationen Svensk Förening för Sexologi, som samlar yrkesverksamma sexologer i Sverige. 

 

Hej Lennie! Vad beror erektionsproblem på?

Det kan ha många olika orsaker. Ålder kan vara en orsak eftersom erektionsproblem blir vanligare i takt med att åldern stiger. Vissa medicinska orsaker kan också ge erektionsproblem, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes. Psykisk ohälsa är en annan vanlig orsak – framför allt depressioner och ångest. I vissa fall är det läkemedel som behandlar medicinska besvär som orsakar erektionsproblemen.

Förutom rent medicinska orsaker kan stress, oro eller krav på prestation ge erektionsproblem. Det är extra vanligt hos yngre män. Tidigare trodde vi att många sexuella problem var orsakade av psykologiska faktorer men nu vet vi att många sexuella problem faktiskt kan ha fysiologiska eller medicinska orsaker. Oavsett om det finns en medicinsk orsak eller inte ger erektionsproblem ofta en psykologisk belastning som kan påverka våra nära relationer negativt.

 

Är det vanligt att ha svårt att få erektion?

Ja! Svensk forskning visar att ungefär 40 procent av män i 40-årsåldern har erektionsproblem. Bland män i 70-årsåldern är samma siffra runt 65–70 procent. Det finns få vetenskapliga studier på yngre män.

 

Jag oroar mig för att jag inte ska få stånd vid sex. Vad kan jag göra?

Ibland är det just oron som är själva problemet. Erektionsproblemet blir bara ett symptom på oron eller stressen. I sådana situationer kan det hjälpa att se på sexualiteten utifrån ett lustperspektiv i stället för att tänka på prestation. Att sexualiteten har blivit kravfylld kan vara en orsak till att problemen uppstår. Då är det bra att identifiera vilka tankar och känslor som gör att oron stannar kvar – det kan en sexolog hjälpa dig att komma fram till.

 

Kan mina erektionsproblem bero på någon sjukdom?

De flesta män har ibland svårigheter att få eller behålla erektionen. Om det är bundet till en speciell situation brukar det inte vara orsakat av en sjukdom. Händer det vid något eller några enstaka tillfällen behöver du inte oroa dig så mycket över orsaken. Om besvären däremot kvarstår eller blir värre är det viktigt att söka vård.

 

Jag har ofta erektionsproblem vid sex ­– vad gör jag?

Det finns mycket du kan göra själv. Om du har en partner är det viktigt att ta upp frågan så att relationen i sig inte skapar ytterligare press. Sexualiteten ska vara något härligt och befriande. Ibland övergår det till att bli ett område där du ska prestera, ungefär som en uppgift man ska klara av. Om det känns svårt att byta perspektiv på egen hand finns det hjälp att få. Det kan också hjälpa att sluta röka, att dra ned på alkoholen och att motionera regelbundet.

 

Kan du förebygga erektionsproblem?

Till viss del! Tänk på att sköta om din hälsa och det viktigaste kanske är att slita röka. Regelbunden motion och hälsosam mat är också viktiga faktorer. Det går inte att skydda sig helt, men sök gärna hjälp så tidigt som möjligt så att problemet inte ökar och skapar ännu mer slitningar i relationen.

 

Ibland får han inte upp den. Vad kan jag som partner göra?

Erektionsproblem är ofta symptom på stress och oro och beror i stort sett aldrig på dig som partner. Visst kan det vara så att er relation behöver utvecklas, men det kan ibland vara precis tvärt om. Någon med erektionsproblem kan uppleva stress och prestationsångest till följd av att relationen är viktig för honom. Prata gärna om det och försök att hitta en avslappnad stämning i relationen så att pressen att behöva få erektion blir mindre.

Träffa läkare online

Om du har återkommande svårigheter med att få erektion kan du kontakta vår partner Min Doktor för hjälp. 


Taggar: sex , lust

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.