Skip to main content
Vi ser en familj som bakar lussekatter i ett julpyntat kök.

Hjärtats godaste lussekatter

Publicerad 2024-10-04
Senast uppdaterad 2024-10-04

Inget höjer julstämningen som riktigt goda lussekatter!

Ingredienser

ca 30 st lussekatter

50 g färsk jäst

175 g smör eller margarin

2 påsar Hjärtats saffran, 1 g

2 dl socker

5 dl mjölk

½ tsk salt

ca 1 ½ liter vetemjöl, 900 g

Till garnering: 1 ägg, russin

Så här gör du:

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfettet.

Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.

Baka ut lussekatter/julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 200°C.

Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.

Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.

Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Fler goda recept hittar du på ica.se.