
Hjärtats godaste lussekatter
Inget höjer julstämningen som riktigt goda lussekatter!
Ingredienser
30-40 st
15 dl vetemjöl, 900 g
1 g Apotek Hjärtats saffran (2 kuvert)
0.5 tsk salt
50 ml Apotek Hjärtats flytande glykos
1 ägg
225 g smör
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
Garnering: 1 ägg, svarta russin
Gör så här
Häll det mesta av mjölet, saffran, salt, glykos och ägg i matberedarens skål. Klicka ner rumsvarmt smör. Smula ner jästen. Värm mjölken fingervarm, 37°C och blanda ner.
Lot degkrokarna arbeta i 5 min på låg hastighet. Tillsätt ev mer mjöl, det ska bli en smidig deg som släpper från kanterna.
Låt degen jäsa i maskinen till dubbel storlek, ca 25 min.
Kör några tag och ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i fyra delar och baka ut till lussekatter eller längder. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk ca 25 min. Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bröden med uppvispat ägg och tryck i russinen. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min eller till fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Taggar: saffran , recept , jul