Urinvägsinfektion – så förebygger och behandlar du

Urinvägsinfektioner är inget ovanligt, men kan vara besvärliga. Vissa går att lösa på egen hand, medan andra kräver läkarbesök och någon form av behandling. Läs mer om urinvägsinfektion här, och vad du kan göra för att förebygga och behandla.


Alla som någon gång haft urinvägsinfektion vet att det kan vara väldigt besvärande. Några vanliga symtom är att det svider när du kissar, att det gör ont i nedre delen av magen och över urinblåsan och att du behöver kissa ofta. Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommer in i urinröret och urinblåsan. Kvinnor drabbas oftare eftersom urinröret är kortare på kvinnor än på män.


– Ofta blir urinvägsinfektion hos kvinnor bättre efter några dagar och brukar gå över av sig själv inom en vecka, säger Catharina Claesson, farmacichef på Apotek Hjärtat.
Om du inte märker förbättring eller blir sämre är det dock viktigt att söka vård. Ibland kan infektionen sprida sig till njurarna och orsaka njurbäckeninflammation. Då krävs alltid antibiotika, och likaså om du är gravid och får urinvägsinfektion.

 

Misstänker du att du har urinvägsinfektion finns det flera olika självtester, som till exempel Quicktest Urinvägsinfektion, att ta hemma som visar ifall du har en infektion eller inte. Då samlar du upp urin i en ren och torr plastmugg, doppar ned en teststicka och får svar på någon minut.

– Om man får ett positivt svar får man svara på några frågor på Quicktests hemsida som en läkare sedan bedömer för att se ifall behandling behövs.

 

En del kvinnor drabbas av återkommande urinvägsinfektioner. Den receptfria produkten Urincur kan då användas för att både förebygga och behandla. Den tas som en femdagars-kur från att de första symtomen uppkommer och ger effekt inom två dygn. Om det inte är bättre efter fem dagar bör dock läkare kontaktas. Andra saker som kan förebygga en infektion är att alltid komma ihåg att kissa efter samlag så att bakterier sköljs ut, och att inte ha för bråttom när du går på toaletten.

– Tänk på att alltid kissa färdigt så att urin inte blir kvar i blåsan. Du kan till exempel ställa dig upp när du kissat och sedan sätta dig igen för att få ut det sista.

 

Män som misstänker blåskatarr bör alltid kontakta vårdcentralen. Anledningen till att det är ännu viktigare för män är att det finns risk att prostatakörteln blir infekterad vid urinvägsinfektion.

 

När ska jag söka vård?

Vid misstanke om njurbäckeninflammation eller om ett barn under två år misstänks ha blåskatarr eller njurbäckeninflammation ska du söka vård direkt på vårdcentral eller akutmottagning.

Om man ser blod i urinen, är tjej under 15 år eller gravid så ska man också söka vård om man misstänker urinvägsinfektion.

 

Tre myter och sanningar om urinvägsinfektion


Om du blir kall kan du få urinvägsinfektion 

Falskt - Kyla orsakar inte urinvägsinfektion, utan det uppkommer för att bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan.


Det hjälper att dricka mycket vatten vid urinvägsinfektion

Sant - Det kan hjälpa att kissa ofta, eftersom bakterier som inte hunnit hela vägen upp till urinblåsan sköljs ut.


Tranbärsjuice och citronjuice kan motverka urinvägsinfektion

Nja - Ofta hör man att sura drycker skulle hjälpa. Och det är inte helt fel, men man behöver få i sig stora mängder för att det ska ge något resultat.


Taggar: urinvägsinfektion
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.