Urinvägsinfektion – symtom och behandling

Urinvägsinfektioner är inget ovanligt, men kan vara besvärliga. Vissa går att lösa på egen hand, medan andra kräver läkarbesök och någon form av behandling. Läs mer om urinvägsinfektion här, och vad du kan göra för att förebygga och behandla.

Alla som någon gång haft urinvägsinfektion vet att det kan vara väldigt besvärande. Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommer in i urinröret och urinblåsan. Kvinnor drabbas oftare eftersom urinröret är kortare på kvinnor än på män.

 

Vanliga symtom

Det kan svida när du kissar, göra ont i nedre delen av magen och över urinblåsan. Det är några vanliga tecken på urinvägsinfektion, du kan ha ett eller flera av symtomen här nedanför:

  • Du kissar ofta
  • Det svider när du kissar
  • Du kan ha ont i nedre delen av magen
  • Du kan känna dig lite frusen
  • Du kan ha lite blod i urinen


– Ofta blir urinvägsinfektion hos kvinnor bättre efter några dagar och brukar gå över av sig själv inom en vecka, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.

Om du inte märker förbättring eller blir sämre är det dock viktigt att söka vård. Om du är gravid och får urinvägsinfektion ska du också alltid söka vård, då krävs nämligen alltid behandling med antibiotika. Här kan du få hjälp via Min Doktor. 

 

Urinvägsinfektion med feber

Urinvägsinfektion med feber kallas för njurbäckeninflammation och kan uppstå när infektionen sprider sig till njurarna. Då känner du dig oftast ordentligt sjuk, har feber och kan vara illamående. Det brukar också göra ont på sidan i magen eller i ländryggen. Vid njurbäckeninflammation krävs alltid antibiotika.


Så vet du om du har urinvägsinfektion

Misstänker du att du har urinvägsinfektion finns det flera olika självtester att ta hemma. De visar ifall du har en infektion eller inte. Då samlar du upp urin i en ren och torr plastmugg, doppar ned en teststicka och får svar på någon minut. Läs mer om urinvägsinfektion här.


Behandling av urinvägsinfektion 

En del kvinnor drabbas av återkommande urinvägsinfektioner. Den receptfria produkten Urincur kan användas för att både förebygga och behandla. Den tas som en femdagars-kur från att de första symtomen uppkommer och ger effekt inom två dygn. Kom bara ihåg att denna produkt inte ersätter antibiotika. Kolla först med läkare vilken behandling du behöver. Om det inte är bättre efter fem dagar med Urincur bör också läkare kontaktas, till exempel via Min Doktor.  

 

Tips för att lindra symtom

Om du har milda symtom kan du behandla dig själv hemma. Om du behöver kan du äta smärtstillande läkemedel. Det är bra att tänka på att dricka mycket vatten. Då bildas mer urin och bakterierna hinner inte föröka sig i urinröret utan följer istället med ut när du kissar.

 

Förebygg urinvägsinfektion

Andra saker som kan förebygga en infektion är att alltid komma ihåg att kissa efter samlag så att bakterier sköljs ut, och att inte ha för bråttom när du går på toaletten.

– Tänk på att alltid kissa färdigt så att urin inte blir kvar i blåsan. Du kan till exempel ställa dig upp när du kissat och sedan sätta dig igen för att få ut det sista.

 

När ska jag söka vård?

Om du ser blod i urinen, är tjej under 15 år eller gravid ska du alltid söka vård vid misstanke om urinvägsinfektion.

Vid misstanke om njurbäckeninflammation eller om ett barn under två år misstänks ha blåskatarr eller njurbäckeninflammation ska du söka vård direkt på vårdcentral eller akutmottagning. 

 

Vad gäller för mig som man?

Män som misstänker blåskatarr bör alltid kontakta vårdcentralen. Anledningen till att det är ännu viktigare för män är att det finns risk att prostatakörteln blir infekterad vid urinvägsinfektion.

 

Tre myter och sanningar om urinvägsinfektion


Om du blir kall kan du få urinvägsinfektion 

Falskt - Kyla orsakar inte urinvägsinfektion, utan det uppkommer för att bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan.


Det hjälper att dricka mycket vatten vid urinvägsinfektion

Sant - Det kan hjälpa att kissa ofta, eftersom bakterier som inte hunnit hela vägen upp till urinblåsan sköljs ut.


Tranbärsjuice och citronjuice kan motverka urinvägsinfektion

Nja - Ofta hör man att sura drycker skulle hjälpa. Och det är inte helt fel, men man behöver få i sig stora mängder för att det ska ge något resultat.


Taggar: urinvägsinfektion
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.