Taggar: recept

7 söta och enkla saffransrecept

Äntligen är årets bästa tid här – det är dags att baka med saffran. Här hittar du sju enkla recept att förgylla adventshelgerna med.

 
→  Saffransfudge

  Veganska saffransbollar med kokos

  Saffranspannacotta med pistasch

  Saffransmunkar

  Kolakakor med saffran och mandel

  Chiapudding med saffran och apelsin

  Kokostoppar med saffran, apelsin och vit choklad


Saffransfudge

Ger ca 25 bitar eller 7 stänger

Denna fudge sätter guldkant på julhelgen. Enkel att röra ihop, smakar ljuvligt av saffran och vit choklad och smälter sakta i munnen.


Ingredienser

3 dl strösocker

2 ½ dl vispgrädde

80 g hackad vit choklad

50 g smör

1 g saffran

en nypa flingsalt

Gör så här

1. Blanda socker och grädde i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme tills smeten klarar ett kulprov. Rör om med jämna mellanrum.

2. Tillsätt choklad, smör, saffran och salt. Rör om på svag värme tills chokladen smält och du har en slät smet.

3. Häll upp smeten i en liten bakplåtspappersklädd form. Om du inte har en liten form går en större bra – men då blir fudgen tunnare och fler till antalet. Låt svalna helt och skär i kuber eller stänger. Förvara i kylen.

 


Veganska saffransbollar med kokos

Ger ca 10 stycken

Låt även ett lite nyttigare julfika få ta plats i jul. Dessa görs på krämiga dadlar, ger extra energi och väljer du glutenfria havregryn passar dem även dig med celiaki.  


Ingredienser

3 dl havregryn

10 färska, urkärnade dadlar

2 msk kokosolja

½ g saffran

½ krm äkta vaniljpulver

2 msk vatten

kokos att rulla bollarna i

Gör så här

1. Krama ihop alla ingredienser till en slät smet. Forma till bollar och rulla i kokos.

2. Förvara bollarna i kyl eller frys, ta fram en stund innan det är dags att fika.

 


Saffranspannacotta med pistasch

6 portioner

Varför inte bjuda på en dessert inspirerad av smaker från Mellanöstern? Här toppas den söta pannacottan med pistach och rosblad.


Ingredienser

5 dl + 1 dl vispgrädde

1 dl gelésocker multi

1 krm äkta vaniljpulver

½ g saffran

1 msk vatten

½ dl kokosflingor

¾ dl hackade pistachnötter

ev rosblad till garnering

Gör så här

1. Koka upp 5 dl grädde, socker, vaniljpulver, saffran och vatten i en kastrull under omrörning. Låt sjuda långsamt cirka 2 minuter, rör om hela tiden.

2. Häll upp i sex glas och låt svalna. Låt stå i kylen i 2 timmar. Vispa 1 dl grädde fluffigt och blanda ned kokosflingor. Garnera med kokosgrädden, pistach och ev rosblad vid servering.

 


Saffransmunkar

Ger ca 25 munkar

Finns det någon som inte gillar munkar? Ljuvligt mjuka och frasiga på samma gång, och dessa piffas dessutom till med saffran.


Ingredienser

75 g smör

4 dl rumstempererad mjölk

1 g saffran  

25 g jäst

12–13 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl strösocker

2 ägg

1 tsk salt

1 liter neutral rapsolja till fritering

strösocker till garnering

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran. Värm till 37°C.

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt saffransmjölken. Rör om tills jästen löser sig.

3. Blanda samman mjöl, bakpulver, socker, saffransmjölken, ägg och salt. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.

4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut till en ½ cm tjock platta och stansa ut rundlar med ett litet glas. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

5. Hetta upp oljan till 175°C i en kastrull med tjock botten. Fritera rundlarna 3–4 minuter eller tills de är gyllene. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

6. Doppa munkarna i socker medan de fortfarande är varma.

 


Kolakakor med saffran och mandel

Ger ca 15 kakor

Både frasiga och sega, och perfekta att doppa i glöggen. Varför inte baka en dubbel sats så räcker de ända fram till nyår?


Ingredienser

50 g rumsvarmt smör

1 ¼ dl vetemjöl

½ dl strösocker

1 msk ljus sirap

½ tsk bakpulver

½ paket saffran

½ tsk vatten  

Garnering:

50 g hackad mandel

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180°C.

2. Blanda ihop alla ingredienser (utom mandeln) till en smidig deg.

3. Rulla ut degen till en plåtslång längd. Lägg på en bakpappersklädd plåt och platta till längden lite. Toppa med mandeln.

4. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut plåten och skär längden i cirka 15 delar.

 


Chiapudding med saffran och apelsin

4 portioner

Letar du med ljus och lykta efter ett frukostrecept till julafton? Då behöver du inte leta mer. Denna chiapudding är både mättande och smakrik.


Ingredienser

1 dl chiafrön

7 dl valfri mjölk

2 msk flytande honung

1 g saffran

Topping:

valfri frukt i bitar, gärna apelsin

russin

Gör så här

1. Blanda ihop alla ingredienser till chiapauddingen. Häll upp i fyra glas. Låt stå i kylen över natten.

2. Toppa med apelsin och russin.

 


Kokostoppar med saffran, apelsin och vit choklad

ca 15 kakor

Kokostoppar – vilken dröm! Dessa får smak av saffran, apelsin och vit choklad. Ett tips är att frysa in topparna en stund innan de doppas i chokladen – då fäster den bättre.


Ingredienser

50 g smör

2 ägg

1 dl strösocker

200 g kokosflingor

½ g saffran

finrivet skal från 1 apelsin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smält smöret. Rör ihop ägg, socker, kokos, saffran, apelsinskal och smöret till en smet. Låt stå och svälla cirka 10 minuter.

3. Forma smeten till cirka 15 toppar och ställ på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.

4. Låt topparna svalna. Smält chokladen och doppa toppen av varje topp.

 


Taggar: recept

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.