Skip to main content
Tre personer sitter på en brygga på sommaren, med benen utsträckta i solskenet över vattnet.

Experten om skönhetsideal, solbeteende och solskydd

Publicerad 2024-08-28
Senast uppdaterad 2024-09-23

Den solkyssta huden förknippar vi med sundhet. Trots att vi vet att den sanna berättelsen om solbränd hud är att den är skadad. Vi pratade med Yvonne Brandberg på Strålsäkerhetsmyndigheten – om dagens solbeteende och hur du skyddar dig mot skadliga strålar.

Hudcancer fortsätter att öka

De flesta av oss känner till att vi kan drabbas av hudsjukdomar av att sola. Ändå visar den senaste rapporten från Strålsäkerhetsmyndigheten att vi solar precis lika mycket nu som för tio år sedan. Det är också orsaken till att fallen av hudcancer fortsätter att öka. Dessutom i snabbare takt än tidigare.

Yvonne Brandberg, ordförande för Strålsäkerhetsmyndighetens UV-vetenskapliga råd och sakkunnig hos Cancerfonden, har jobbat med hudcancerprevention i 30 år. Hon tror att det är ett seglivat skönhetsideal som är den främsta orsaken till att vi blundar för negativa konsekvenser som sjukdom, pigmentfläckar och för tidigt åldrande.

Att förändra sitt solbeteende

Hur gör man då för att förändra sitt beteende så att det är i linje med det man faktiskt har kunskap om? Först och främst handlar det om att inse att det inte finns något säkert sätt att jaga solbränna på. Enligt Yvonne Brandberg är det att vistas i skuggan som gäller mellan klockan 11 och 15, för att minska risken att du bränner dig. Vill du skydda dig mot solens skadliga strålar ska du erbjuda huden en rad åtgärder så som kläder, solglasögon, solhatt, parasoll – och komplettera med solskyddskräm.

– Solskyddskrämer ska användas som komplement där man vet att man exponeras för sol, till exempel om man är ute på sjön eller åker skidor. Vill man njuta av värmen kan man vara i solen efter klockan tre. Då är risken mindre och det är dessutom varmare.

Solskydd – solskyddsfaktor och hatt

När det gäller solskyddskräm ska det appliceras rikligare och oftare än vad du tror. Studier visar att personer som använder hög solskyddsfaktor tenderar att vara i solen längre än de med lågt SPF. Det är alltså lätt att underskatta både hur ofta och hur mycket kräm som behövs.

Trots allt finns det trender som ger hopp om att vi kommer att ändra vårt solbeteende – att vårda sin hud har blivit modernt. Yvonne Brandberg tror att modet kan få en positiv effekt på hur vi lapar sol.    

– Jag såg på teve i morse att det är trendigt med hatt i år. Det är ju jättebra, både skydd mot solen och snyggt, säger hon.

För dig som ändå vill ha en solbrun hud, på ett sunt vis, bör du spana in sortimentet med brun utan sol-produkter.